Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Daertelon k tomuto seriálu (14)

Série 1 (2011) (S01) 

První sérii celkově hodnotím jako průměrné fantasy s neobyčejně obyčejným zpracováním. O tom, jak svět vypadá, se dozvídáme pouze prostřednictvím dialogů postav, podobně jako o různých postavách samotných. Takže se ze začátku dost ztrácíme. Až na řídké výjimky, jež vznikly vlivem změny scenáristů či režisérů, se děj nepříjemně a unyle vleče. Esteticky to není nic extra, ale rozhodně nejde opomenout detailní práci maskérů, za to palec nahoru. Pár příjemných i nepříjemných dějových zvratů dává jistý šmrnc a atmosféru, stejně jako vynikající soundtrack. 50% hurá na další sérii... ()

Zima se blíží (2011) (S01E01) 

Neuvěřitelně otevřený snímek nám ukazuje ta nejhorší témata k publikaci. Někdejší poodhalené dámské kotníčky coby erotika nejvyšší úrovně jsou pasé a na řadu přichází obnažená nahota beze studu. Někdejší stín ruky svírající dýku na zdi je ta tam a na řadě je vraždění v přímém přenosu. Všude jsou mrtvoly jak z hororu, nahé ženské jak v pornu, k čemu to je? Komerční nesmysly na plátně, které nám mají vychovat děti v dospělé nestoudné jedince beze špetky studu a ostychu. Kinematografie dřívějších let měla své jisté kouzlo tajemna a zahalených pasáží "domyslete si sami". Krom toho je to nudné, scenáristicky nezajímavé a vleklé. Zápletky jsou příliš jednoduché, než aby dokázaly příběh popostrčit o úroveň výš. Svět, ve kterém se nacházíme, ani není dost dobře vykreslen. Celou dobu mám pocit, že jsme někde na Zemi. Zajisté je to krásný svět, ale tenhle díl nám ho nedokázal prodat tak, abychom jej docenili. Na druhou stranu to má moc hezký soundtrack, úvodní melodie je hezká a herci nejsou špatní, včetně těch nejmladších. Snad následující díl bude lepší. <36% ()

Královská cesta (2011) (S01E02) 

O poznání stravitelnější díl než první je poskládaný jiným způsobem. Stále tu jsou ale stejné mouchy. 50% ()

Lord Sníh (2011) (S01E03) 

Trocha prostoru pro Daenerys neuškodila, jinak se ale jedná o pouhý hluchý mezičlánek epizod. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Tento díl konečně získává fazonu, ať už ze strany scénáře, příběhu či pouhopouhé estetiky. Dá se na to dívat, je to svižné a oproti prvním třem dílům to alespoň trochu dává smysl. Dialogy mají úroveň reálnosti a nejsou umělé a nucené jako u předchozích dílů. Změna režiséra a scenáristy se projevila velmi mile. Poslední scéna - zajetí úchylného šprťouchlete - je úžasná a epická (musím uznat, že v podání Zlaty Adamovské coby dabérky královny Lady Stark je to ještě lepší). Kdyby byly všechny epizody seriálu napsané jako tato, dalo by se na to dívat s mnohem příjemnějším pocitem. 76% ()

Vlk a lev (2011) (S01E05) 

Vždycky, když dojde na zabíjení, uvědomím si, jak prvoplánově okaté a jednoduše úchylné tohle hororové drama je. Opětovné dosazení dua scenáristů na jejich absolutně nezasloužené pozice se projevilo. 36% ()

Baelor (2011) (S01E09) 

Několik drobných chybiček i větších chyb by se tady našlo, ale celkově to působí, jako že se páni scenáristé přemohli. Jde o jeden z lepších dílů. Závěrečný zvrat vynikající. Příběh plynulý, ale nic extrovního. 56% ()

Oheň a krev (2011) (S01E10) 

Navzdory vleklému a nudnému tempu se zde udá několik zajímavých událostí, které jsou celkem solidně zpracované. I přes svou nechuť vůči wyvernám považovaným za draky oceňuji konečnou scénu. 56% ()

Série 3 (2013) (S03) 

Na rozdíl od ostatních, můj názor na sérii je kladný. Konečně se dostáváme na onu epičnost a monumentálnost, kterou reklamy a poutače na GoT hlásají celému světu. Samozřejmě tu stále zůstávají velké scenáristické chyby (díky, pánové Weissi a Benioffe), ale je to podstatně stravitelnější než obě série předchozí. Zmíním určitě nejlepší okašmiky: vzestup Daenerys, Rudá svatba, mocenské hrátky v Královském Přístavišti, pochod sufražetky s nejdřív dvou a pak jednorukým lordem, červená megera ve službách pána světla... Trochu nudné jsou scény s vranami a tím, co se děje kolem Zdi, což ovšem koresponduje s dějem a je symbolické - v Západozemí to nikoho nezajímá a nás taky ne - nakonec to ale bude důležité. Stále tu však přebývá ta pachuť odporných ukázek násilí a surové sexuality - je to místy dost přehnané a neadekvátní. Nuže za mě 70%. ()

A nyní je jeho stráž u konce (2013) (S03E04) 

Myslím, že celý díl je průměrný, ale vrcholná pasáž ve mně zanechala mimořádný dojem. Už jen kvůli ní by stálo za to se podívat. ()

Mhysa (2013) (S03E10) 

Nečetl jsem knihy, a tak nevím, nakolik pravdivé jsou zvěsti o tom, že se seriál vzdálil od své předlohy. Budu-li tedy hodnotit, musím říct, že se spuštěnou ohlávkou se hřebci cválá lépe. Děj pomalu vzchází do epiky, jaké je hoden, a to i bez konečné scény této epizody. Ta byla naprosto skvělou samostatnou kapitolkou celého dílu a mně nezbývá než říct, že si každou pasáž s Daenerys užívám a čekávám na ní. ()

Lev a růže (2014) (S04E02) 

Myslím, že každý, kdo není úplně mimo mísu, čekal dlouho na ten okamžik, kdy konečně to intelektuálně nepolíbené holátko vyplivne poslední doušek krve a bude jednou provždy po něm. Leč, epizoda nás celých svých 50 minut napíná, a králův zrak se zahalí nádechem modré smrti až teprve úplně nakonec, což je sice nepříjemné, ale scenáristicky atraktivní. Ale čekal jsem to silnější. Nezvládnuté minuty nudy byly adekvátní k vleklému dějovému spádu a estetika nyní absolutně nezvládnutá. ()

Bitva bastardů (2016) (S06E09) 

Naprosto obdivuhodný díl, řadím jej mezi nejlepší díly GoT, neboť si to zaslouží. Scény z bitvy byly přelomové, dávají seriálu (a zbytku kinematografie celého světa) nový rozměr, novou laťku, již nebude snadné předčit. Naproti jednoduchosti ostatních dílů, tento jen překypuje emocemi, efekty, dobrým příběhem a věcmi mezi řádky. Ač nejsem fanouškem bujného opojení GoTem (ani Gottem), kdyby všechny díly byly jako tenhle, možná bych zúchylněl stejně jako zbytek populace. Fenomenální. 98% ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama