Reklama

Reklama

Rogue One: Star Wars Story

  • USA Rogue One: A Star Wars Story (více)
Trailer 10

Rogue One: Star Wars Story je první z nové série samostatných filmů Lucasfilmu. Vypráví příběh skupiny netradičních hrdinů, kteří se dají dohromady, aby splnili odvážný a zdánlivě nemožný úkol: Ukrást plány Hvězdy smrti. (Falcon)

Videa (37)

Trailer 10

Recenze (1 512)

Gemini 

všechny recenze uživatele

My, kteří víme, že plány Hvězdy Smrti ve skutečnosti ukradl Kyle Katarn za pomoci své řídící agentky/operátorky Jan Ors, jsme při zveřejnění jména hlavní hrdinky pochopitelně ucítili určitou šanci na to, že by se po přechodu práv na Star Wars do rukou studia Disney mohly ledy pohnout směrem od naprosté ignorance špičkových her zasazených do univerza "A long time ago, in a galaxy far, far away...", zvlášť když se ví, že Disneymu nejde o nic jiného než o peníze, a Star Wars hry představují asi nejlepší příklady toho, jak kvalitní mohou být hry založené na filmové předloze. Dvě hodiny a pět minut od začátku "stárwórsového příběhu" jsou ale mé naděje opět ty tam. Rogue One nemá nic společného se zejména příběhovou kvalitou her, ani s obvyklou "náladou" Star Wars, a představuje - zcela očekávatelně, vzhledem k tomu, že Epizoda IV - uzavřenou kapitolu. Tedy doufejme, že uzavřenou. Proč? Protože na jednu stranu se Gareth Edwards pokouší budovat atmosféru "temnějšího, špinavějšího" boje proti Impériu, ale na druhou stranu na nás hrne typická klišé (co myslíte, když někdo spadne na kokos a leží jako mrtvý, a o pár minut později je jediný, kdo může zachránit situaci, byl nebo nebyl skutečně mrtvý?;)), a výsledkem je v podstatě generická Dirty Dozen podívaná, u které vás může zajímat leda tak to, kdo (pokud vůbec někdo) zůstane na konci naživu. Ovšem nenechte se mýlit - ne že by byli jednotliví hrdinové nějak zajímaví - jelikož jich je tolik, nemají mezi všemi těmi přestřelkami a vesmírnými bitvami prostor, aby se mohli rozvinout do něčeho víc, než do scénáristických šablon. Ale prostě vás zajímá výsledné skóre v životech, když už tedy potenciálně skoro čtyřicet let víte, že mise byla úspěšná:) Kdyby nešlo o film ze světa Star Wars, zapadl by jako žánrovka, ozvláštněná jen tím, že se v ní někdo neustále za něco omlouvá. Pokud chcete sdělovat poselství, fakt k tomu nejde používat Star Wars. To už se líp hodí South Park. A opravdu, opravdu se přimlouvám, nechte už Petera Cushinga odpočívat v pokoji. I když se úroveň animace od Epizody III posunula hodně dopředu, pořád to ještě není tak docela ono, i když grafici vyvinou obrovskou snahu. A když ji nevyvinou, jako v případě Carrie Fisher, je to ještě pořád docela peklo:) A s touto pozitivní myšlenkou se konečně loučím a dávám 60% s minimální šancí na reprízu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zkrotit příšeru z japonského folklóru bylo snadné, americké kosmické monstrum vytěžující po dekády peníze z fanouškovských planet je už těžším soustem.. Generický akční film z prostředí vesmíru, v kterém mohou nerušeně umírat nové postavy, protože si to taťka Lucas takhle přeje. A co je nejhorší, je vám to lhostejné. Když se ozve dech nemocného muže napojeného na plicní ventilaci a na zakouřené chodbě se rozsvítí červená zářivka, je už na nějaké vzbuzování emocí pozdě.. Zatímco Abrams byl se svou podřimující sílou servilní k původní sérii, Edwards se snažil SW vtisknout vlastní, jakousi špinavě-nepohádkovou tvář. Pro další tvůrce je varováním, že ani jeden přístup bez schopnosti propašovat to dávné kouzlo moc nefunguje.. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jak to celé shrnout? Prostě skrz naskrz obyčejné. Zisk především, chladné, bez nápadu, bez emocí. Žádná filmová událost. Star Wars jsou přesně 40 let totálně výnosnou a silnou značkou, Lucas pro mnohé polobohem, fantazie a sny diváků tehdy i roky poté se protáčely na maximum. Jenže za mě měl tenhle svět zůstat právě v 70. a 80. letech. Děj nestrhne, režie je těžkopádná, vtahy mezi postavami mdlé. Kvantita, nýbrž kvalita. Několik vymazlených scén si přesto odneseme, ale na 133 minut a takovou legendu je to zatraceně málo. Finále fajn. Jinak další prázdný popcorn. A to se na nás hrne další. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Tohle mě trochu píchlo u srdce. Nečekal jsem, že kdy budu u Star Wars snímku přemýšlet, že odejdu ze sálu před koncem, protože se zdá mnohem lákavější dloubat se v nose před zrcadlem na hajzlících multikina. ___ Samotný námět je super, byť ani v SW universu nijak nový: Zdůraznit roli pěšáků a underdogů ve velkém konfliktu, který je jinak nahlížen především perspektivou několika hrdinů. Umožnit fanouškovi nahlédnout za štafetový běh smrti k plánům Hvězdy... smrti, a akceptovat argument vysvětlující dilema z nejstarších: proč sakra může jeden stíhač zničit celou bitevní stanici. Potud super. Stejně tak lze kvitovat nemotorné pokusy o rozmělnění jednoznačné osy dobro : zlo. Jenže to bych nesměl mít dojem, že jsem zhlédl osmihodinový lowcost seriál. To by mi nesměly zápletky přijít pitomé a hrdinové nudní a motivační promluvy a hrdinská gesta a rozhodnutí tak ne-uvěřitelná, tak nesmyslně a nefunkčně naroubovaná do tabulek SW franšízi. ___ Hlavní sdělení snímku funguje, provedení je prostě špatný. SPOILER ____ Aspoň že všichni umřeli. EDIT: Jsem zmatený. Všichni jsou, zdá se, nadšení. Zkusím druhou projekci, třeba jsem se jen špatně vyspal neboco. Edit r. 2018: Je to super. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nemám jediný problém. Film se od ostatních sice odlišuje potemnělou atmosférou, kterou čarují místy přímo úchvatné záběry a originální prostředí, ale pořád to jsou Star Wars se vším všudy. Dobrodružné, se zajímavými hrdiny, přehledným dějem (že se nepolíbení diváci budou MOŽNÁ hůře orientovat, mi opravdu vrásky nedělá), vděčným humorem, kterého ale není zbytečně moc, a také s naprosto úžasným záporákem Orsonem Krennicem. Triky snad ani nemá smysl chválit, ale vypíchl bych, jak sympaticky pomohly k digitálním návratům některých postav, jež mě potěšily (a vlastně nejen ty digitální, mám na mysli tu dvojici z baru v Mos Eisley, která se tentokrát potlouká městem Jedha), režijně je všechno na výbornou (westernový úvod!) a zejména závěrečná bitva plus vše, co přijde po ní, patří k tomu vůbec nejlepšímu, co kdy bylo ve Star Wars k vidění. Hudba Michaela Giacchina... No, je obdivuhodné, co dokázal za měsíc (i díky asi šesti nebo osmi orchestrátorům) složit a vážně dobře se to poslouchá, ačkoliv musím říct, že Desplatův soundtrack by mě zajímal stejně, ne-li o něco více. ()

Galerie (233)

Zajímavosti (72)

  • Mezi fanoušky dlouhé roky kolovaly vtipy o tom, že stormtroopeři neumějí střílet. Figurka v rukou death troopera je zde proto odkazem na fakt, že tohle pravidlo dále neplatí. Naznačuje, že od tohoto filmu již nejsou troopeři dětské hračky, za které je obecně fanoušci měli, protože nikdy netrefili cíl a byli spíš jen obětní beránci s nulovým IQ, ale opravdoví vojáci, ze kterých si již nelze dělat legraci. Proto death trooper drží v ruce starou verzi vojáka, tedy figurku stormtroopera. Poté ve filmu rukou stormtrooperů umře několik hlavních postav a rebelů. (Anagram)
  • Film byl původně v české distribuci pojmenován Darebák jedna: Star Wars Story. Překlad byl odůvodněný Disneym a českým distributorem Falconem tak, že tato letka je ve filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) nazývána právě Darebáci. Po zveřejnění tohoto názvu se ale v internetových diskuzích zvedla vlna kritiky a název filmu byl změněn na Rogue One: Star Wars Story (oproti originálnímu názvu byl vypuštěn člen "a"). (raikonen16)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama