Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

jasanka 

všechny recenze uživatele

Teda asi jsem sledovala jiný film než většina ostatních. Jestliže první dva díly nebyly nic extra, pak by se tohle dalo definovat jako film naprosto o ničem. Nebo maximálně tak o situaci absolventů medicíny. Kdybych se ale o ní chtěla dozvědět něco víc, tak si pustím nějaký dokument, a ne komedii. Jedna hvězdička za plán přítele Píšťalky, který už dávno zlidověl. Víc pozitiv na filmu bohužel nenajdu. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Byl jsi na vojně?” - „Byl.” - „To je zvláštní... krok ses naučil držet, ale hubu ne.” Závěr trilogie o Básníkách. Šafránek musí pocítit jaké to je, rozletět se do světa a za svojí první prací. To víš kamaráde, prachy se samy nevydělají a po studiu zkrátka přichází práce. Nechybí samozřejmě třetí můza a Bezdíkov. Štěpán si tak uvědomuje, že i když někdo studoval stejnou školu, tak se má v životě o poznání jinak. Tak to holt v životě chodí. Tvrdá osud s realitou funguje i do třetíce a Básníci to ukázali velmi dobře. Ještě do třetice poukazují jak to v životě holt chodí. Ne všechno je veselé. Závěr je konečně pozitivní, však aby taky ne. Je to závěr trilogie a mohl to být i krásný konec série... (75 %) ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po příchodu ze Strážců Galaxie 2 na mě doma mimojiné čekal i tenhle filmek. A stejně tak jako před tejdnem sem se u něj náramně pobavil. Asi je to můj druhej nejoblíbenější díl, asi takovej poslední, kterej ještě za něco stojí. Vlastně ani nevím kolik se natočilo dalších pokračování, ale vím, že jejich kvalita už bude hodně mizerná, ostatně jako u většiny filmů, který maj víc jak 3 pokračování. V tomhle mě asi nejvíc baví nervózní šofér Zedníček, kterej celou dobu vyhrožuje tím, jak půjde makat do fabriky, že se tam končí ve 3h :o). A taky samozřejmě graf, na kterým jsou jasně patrný dovolený v Jugoslávii a pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty :o). Tohle už je taky legendární hláška. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale mě básníci seděli jako studenti. Ovšem jejich osudy po ukončení studia už mi nepřijdou tak zajímavé a zábavné. Nějak se prostě vytrácí celé to kouzlo. I Štěpánova nová láska mi nějak moc nesedí. Ale i přesto je to pořád ještě solidní dílko, ale tímto filmem měli básníci skončit. Protože to, co přišlo pak, už je k pláči. Nicméně tohle je ještě rozhodně koukatelné, básnici zvážněli a vyspěli, už to ale nejsou ti věční snílci, tak jak jsme je měli rádi. 3 hvězdy. PS: Nové vedlejší role jsou opět povedené, tak jako v každém dílu. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nebojim říct že Básníci jsou nejkvalitnější česká filmová série. A třetí díl to kvalitativně potvrzuje. Je zde spousta doktorských vtipů, a třeba o proti kameňáku, velmi vhodně zakomponovaných do celého filmu. Vejmělková je nejhezčí Štěpánova holka, a jedna z nejhezčích hereček tehdejší doby. Nejednoho potěší známé vedlejší postavy/herci (Mireček,Vendulka, herci - Vetchý, Roden). Mě osobně také malinké roličky známých herců které mám rád (Zedníček, Zindulka, Töpfer, Větrovec). Ale bezkonkurečně nejlepší je ve třetím díle zdravotní sestra Jana Hlaváčová. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Původně se film mohl odehrávat na vojně, ale tehdejší Ministerstvo národní obrany to nepovolilo. (Stocki)
  • Joseph Dielle (Mireček Mužunbura) z Konga bol vo svojej vlasti v dobe natáčania váženým režisérom a s mesačným natáčaním súhlasil s podmienkou, že mu bude nahradený jeho plat. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • V tomto díle je ve scéně příchodu na hon na Konopišti vidět jméno Kendyho na průkazce, kterou se prokazuje u vstupu. V celé trilogii jeho jméno nikde nepadne. Kendy se jmenuje Leoš Marek. (lonedog)

Reklama

Reklama