Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mně v dětství básníci úplně minuli. Vlastně vůbec nevím proč. Je fajn ale i dneska přijít s něčím z minulosti, co vysloveně překvapí. Přítelkyně vedle mě odrecitovala řadu hlášek, myslím si, že jednou na tom budu stejně. Tihle básníci jsou totiž přesně tím typem filmu, který neurazí ani na podesáté a pobaví minimálně i na posté. Česká klasika, ale to zaručeně každý už ví, jenom já jsem opožděnej. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Štěpán Šafránků a spol. udělali státnice, odpromovali a hurá pravou nohou do života. Což v kontextu této ucelené trilogie dává význam, že se básníci vymotali ze školních lavic. Na druhou stranu už to tu stojí jen na samotném Šafránkovi, jelikož Kendy, Vendulka utěšitelka, Venoš z Kyjova či Mireček dostali málo prostoru. S tím odchází i humor, kterým se první dva díly tak vyznačovaly, a proto už kvalita básníků začíná klesat. Štěpán už ani tolik nepíše básně, naopak poznává život ve špitále a poté převážně coby obvoďák v Bezdíkově, kde to vypadá, že je to pouze jen o razítkách. [21861. hodnocení, 252 komentář, 73%] ()

Reklama

jasanka 

všechny recenze uživatele

Teda asi jsem sledovala jiný film než většina ostatních. Jestliže první dva díly nebyly nic extra, pak by se tohle dalo definovat jako film naprosto o ničem. Nebo maximálně tak o situaci absolventů medicíny. Kdybych se ale o ní chtěla dozvědět něco víc, tak si pustím nějaký dokument, a ne komedii. Jedna hvězdička za plán přítele Píšťalky, který už dávno zlidověl. Víc pozitiv na filmu bohužel nenajdu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nemocniční a vesnicko-lékařské zážitky, hlášky a příhody jsou pořád docela vtipné, ale třeba osudy bejvalejch spolužáků ze střední a z vejšky tam byly docela zbytečny. To vracení oblíbenejch postav z předchozích dílů (jenom aby tam byly, ale ději nijak neprospívaj) nikdy není dobrej nápad. Mám takovej dojem, že teď už to s básníkama půjde z kopce... To ale neznamená, že by mě to vyloženě nebavilo. Bylo to dobry, ale už to holt není ono... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl - studenstká poetika je tatam a už je tu i kritika komunistického zdravotnictví nenápadně - ale je to vtipné a jsou zde legendární hlášky, který ten film dělají nesmrtelný - DOVOLENÁ V JUGOSLAVII ( tuším, že je naplánovaná za pět let, dneska můj dvanáctiletej synovec - syn samoživitelky, procestoval víc zemí než kdy za celý život viděli zasloužilí pracovníci socialismu, takže pokud si člověk všímá detailu v tom filmu, tak vidí socialismus v posledním tažení ) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • V samém závěru filmu se objeví v miniroli i režisér Dušan Klein spolu se scénaristou Ladislavem Pecháčkem. Zahráli si nádražáky nakládající bednu do vlaku (Klein je ten s doutníčkem, Pecháček s brýlemi). (rawboy)

Reklama

Reklama