Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ta laskavost zůstala, i když ne již v té celistvé čistě radostné podobě. Ale s příměsí škodolibého vytrhávání z idealizovaných představ do hořkosladkého vztahu s realitou, nadějí a nepříjemnou kocovinou. Již nejde o pouhé starosti dospívání a bezstarostnosti studování, ale o začlenění mladého dospělého člověka do socialistického společenství. Ta prostá radost se mění v plnohodnotné členství rozumných dospělých a postupného dobrovolně nedobrovolného přijetí. Hlavní postavou je opět Štěpán Šafránek (sympatický Pavel Kříž), jen svůj status studenta vyměnil za nového, horlivého a nadšeného lékaře. Představy a skutečnost se většinou liší a někdy i zcela výrazně. Hnacím motorem je pracovní smysluplné uplatnění a samozřejmě volání hlasu lásky. Opět je ve hře nejlepší Štěpánův kamarád Kendy (příjemný David Matásek) ve svém novém poslání asistenta filmového režiséra. Poetickou múzou básnického talentu a cílem citových a tělesných tuh hrdiny je učitelka hudební výchovy Alena alias Píšťalka (půvabná Eva Vejmělková s hlasem Zlaty Adamovské). Poslední výraznou postavou je štěbetající a dobrosrdečná obecní zdravotní sestra Tonička (dobrá Jana Hlaváčová) s neuvěřitelnou schopností pokračovat v komunikaci kdekoliv a s kýmkoliv. Z dalších rolí: Alenin otec a nadšený malíř zámku Hubáček (Rudolf Hrušínský), jeho churavějící manželka a průvodkyně po zámku (Blažena Holišová), nespokojený obecní saniťák Písařík (dobrý Pavel Zedníček), dobrácký gymnaziální profesor chemie Ječmen (Josef Somr), nudný Alenin snoubenec a plánující učitel Libor Hájek (Rostislav Kuba), nevyčerpatelný sukničkář a nemocniční lékař Milan Sahulák (solidní Tomáš Töpfer), ješitná a jízlivá primářka Obočenka (Věra Vlčková), starostlivá Štěpánova maminka (Míla Myslíková), rázný ředitel Obvodního ústavu národního zdraví (Josef Větrovec), Štěpánová chtivá bývalá spolužákyně ze střední a učitelka mateřské školy Bedřiška Hrdličková (Barbora Štěpánová), mazaný prodejce autobazaru Karabec (sympatický Ondřej Vetchý), či Štěpánovi úspěšnější spolužáci z medicíny MUDr. Jan Antoš (Karel Roden), MUDr. Václav Pastyřík (Václav Svoboda), zahraniční delegát MUDr. Numira Cassa Thombe alias Mireček (Joseph Dielle) a pracovnice ministerstva Vendulka (půvabná Eva Jeníčková). Laskavost mírně zhořkla, ale stále se jedná o lehké optimistické dílo. Navíc i třetí dějství je zatíženo mojí nostalgickou vzpomínkou na dětství a dospívání podobným způsobem, jako obě dějství předchozí. A již jen z tohoto důvodu to navždy zůstane tím láskyplným pohlazením, po kterém zůstává ten přiblblý úsměv na tváři. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná kritika pomerov v zdravotníctve, v malomeste (resp. snáď na vidieku?), medzi starými (kedysi dobrými) spolužiakmi, platná nielen pre 80. roky, ale v jadre i pre dnešok, pre mňa zaujímavá, hoci povrchná štúdia nástupu dezilúzií po vstupe do "života"... Pretože ma prvý ani druhý "básnický" film neupútali - to say the least -, pristupoval som k tretiemu bez očakávaní či v horšom prípade s očakávaniami najhoršieho a dokázal som si tento v rozpore so svojím komediálnym odórom vcelku vážny film užiť, a to aj napriek snahe tvorcov získavať divácku sympatiu pomocou starých známych (rádoby dobrých) figúr, hoci aj v niektorých prípadoch už iba s jednou nohou, a napriek trestuhodnému poškodzovaniu historického nábytku v zámockom múzeu. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nemocniční a vesnicko-lékařské zážitky, hlášky a příhody jsou pořád docela vtipné, ale třeba osudy bejvalejch spolužáků ze střední a z vejšky tam byly docela zbytečny. To vracení oblíbenejch postav z předchozích dílů (jenom aby tam byly, ale ději nijak neprospívaj) nikdy není dobrej nápad. Mám takovej dojem, že teď už to s básníkama půjde z kopce... To ale neznamená, že by mě to vyloženě nebavilo. Bylo to dobry, ale už to holt není ono... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně srovnatelné s druhým dílem, ale tohle má trošku jiné přednosti. Krom komediální stránky, která není až tak silná, ukazuje film krásně střet ideálu s realitou a kritizuje poměry ve zdravotnictví nebývalou měrou. Jana Hlaváčová v roli sestřičky byla tak protivná a otravná, i když to samozřejmě byl záměr, že to její věčné kecání začalo po chvíli začalo vážně štvát i mě. Zůstanu stejně jako při předchozím díle u 4 hvězdiček, tentokrát čistých. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ešte včera som si myslel, že úpadok básnikov začal až jeho štvrtou časťou. Dnes už viem, že sa tak stalo už v tretej časti. Vykresľovanie Štěpána, ako debila, ktorý si kupuje zhnitú fiatku, nahradenie postáv figúrkami, orgánmi schválená opatrná kritika režimu zrážajú výsledok do podpriemeru, ktorý nezachráni ani prostoreká Jana Hlaváčová, epizódny Rudolf Hrušínský a na obežnú dráhu vyslaná pôvabná Píšťalka. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Původně se film mohl odehrávat na vojně, ale tehdejší Ministerstvo národní obrany to nepovolilo. (Stocki)
  • V samém závěru filmu se objeví v miniroli i režisér Dušan Klein spolu se scénaristou Ladislavem Pecháčkem. Zahráli si nádražáky nakládající bednu do vlaku (Klein je ten s doutníčkem, Pecháček s brýlemi). (rawboy)

Reklama

Reklama