Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 266)

cubajz 

všechny recenze uživatele

...aneb začátek jednoho kultu, seznámení se světem Hvězdných válek a víceméně jen putování C3PO a R2D2. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

791. hodnocený film: Tak tohle byly moje historicky první hvězdné války, které jsem dokoukal až do konce a neusnul. Musím říct a také přiznat, že film je na svou dobu rozhodně napřed a to o několik světelných let. Dokonalé herecké obsazení, skvělé herecké výkony a dobrá hudba. Navíc mladičký Harrison Ford. Jediné, co bych vytkl tomuto filmu, tak to je ten trapný galaktický humor. Jinak nemám co vytknout. 4* jsou rozhodně slabým ohodnocením, ale to jenom proto, že nemám moc sci-fi rád. Přesto skvělá podévaná. 4* ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Některé efekty dnes už samozřejmě působily, ale jako scifi z roku 1977 ! neuvěřitlené. Ale něco mi tu přeci jen chybělo, taková ta mostrozita s "předcházejících" částí, ale on Lucas dobře věděl proč si tolik let počkat. Vztah mezi R2D2 a C3PO opět perfekt :-) ()

MadBigMax 

všechny recenze uživatele

Propracovaná ''flashgordonovska'' sci-fi sterilitka, která své ''mužo'' těží hlavně ze zamilovaných hlav geeků. Nijak převratná papundeklová limonáda s jedním toporným soubojem na meče a zfetovanými troopery, si i přesto našla své věrné jedie. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tak po výpravné a trikové stránce se to nedá srovnávat s novými epizodami. Navíc jediný souboj se světelnými meči vyznívá rozpačitě, až amatérsky, ale své kouzlo film rozhodně má, navíc je to v mnohem odlehčenějším duchu. Dvě místa: planeta Tatooine, kde začíná už dospělý syn Anakina Skywalkera Luke naplňovat svůj osud, a měsíc,na odvrácené straně planety Yavin, kde je tajná základna povstalců, bojujících proti impériu. Samozřejmě nejhlavnější postavou je Luke Skywalker (Mark Hamill), který rozhodně není spokojený s tím být doma, ale i přes svou nezkušenost se nakonec ve jménu spravedlnosti stává významnou postavou odbojářů a navíc se mu podaří konečný zničující údet proti nejničivější zbrani impéria Hvězdy smrti, která dokáže ničit celé planety. Spolubojovníky jsou mu vynalézavý pašerák Han Solo (Harrison Ford) se svým druhem v lumpárnách Chewbaccou (Peter Mayhew). Samozřejmě Lukova sestra, princezna Leia (Carrie Fisher), i když zatím nikod neví, že jsou sourozenci, a kterou hrdinná trojice osvobodí ze spárů impéria z létající pevnosti Hvězdy smrti. Nechybí dvojice robotů C-3PO (Anthony Daniels) a R2-D2 (hlas Kenny Baker), jeden ze dvou přeživších rytířů Jedi, Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), který započne s vyučováním Luka a který spokojeně umírá při osvobození princezny. Ze strany impéria je to hlavně charismatický Darth Vader (David Prowse s hlasem Jamese Earla Jonese) s obrovsku mentální mocí a Velký Moff Tarkin (Peter Cushing), který umírá spolu se zničením Hvězdy smrti. Celkem zábavná podívaná o tom, že se s velkou vůlí dá dokázat velká věc, když je to ve jménu svobody. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejslabší díl. Je jednoduchý a přímočarý. Proč je tedy tak oblíbený a skvělý? Inu protože se zrodila jedna obří legendární pohádka, která přirostla milionům fanouškům k srdci. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford jednou dával rozhovor ohledně SW a říkal, že při natáčení tak nějak nikdo nechápal, co se děje, jeho parťák byl navlečený v opičím kostýmu a celkově se mu to zdálo jako strašná blbost. Kdo by byl řekl, že se z toho později vyklube největší filmový kult na světě, který zná snad každý. George Lucas se z ničeho nic navždy zapsal do dějin. 95% ()

darm 

všechny recenze uživatele

Dlouho, hodně dlouho mě celá série Star Wars míjela HODNĚ velkým obloukem. No a teď když jsem se konečně dostal k zahájení celé té hexalogie, tak po skončení jsem nadmíru spokojen! Asi tak první třičtvrtě hodinu jsem si říkal, co na tom všichni vidí za genialitu. Né že by to bylo zlé, ale přece jen jsem asi čekal víc. Všechno to ale vynahradilo to, co přišlo potom. Akce stíhá akci, napětí, spousta soubojů ve vesmíru i na palubě lodi... No prostě jízda. Viděl bych to tak na 9/10, ale když si vezmu skvělou hudbu a fakt, že ten film už je skoro 30! let na světě... Tak nemůžu jinak. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Progresivní klasika, velmi kvalitní, líbíla se, dokázala mě zaujmout například kvůli mé oblíbené lokalitě vesmíru. Ale... když už chci pořádné sci-fi, tak si radši vyberu filozofické dílo s nádhernou hudbu a ještě lepšími vesmírnými výjevy. Ano, správně, Vesmírná odyssea. Dávám čtyři hvězdy, na pět hvězd se mi tento film zdá až moc slabý. Promiň, Galadriel, Hvězdné války nejsou nepřekonatelné, to Kubrickův opus jest. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

35. Zlatý Glóbus za rok 1977 - cena (1) - *Nejlepší hudba - John Williams + nominace (3) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec ve vedlejší roli - Alec Guinness, Nejlepší režie - George Lucas ()

zette 

všechny recenze uživatele

Serii Star wars sleduji poprve a rozhodl jsem se, ze se budu divat od epizody 1 az 6, nikoliv podle roku nataceni. Musim rict, ze tento dil se narozdil od prvnich trech dilu trosku vlece, chybi zde vice akce a myslim, ze i vtipu. Coz ale zase neni uplne na skodu. Co mi vadi vice, je postava princezny v podani Carrie Fischer. Uz dlouho jsem zase ve filmu nevidel nekoho tak nesympatickeho a predstava, ze me bude doslova strasit ve dvou zbylych dilech je hrozna... ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Je to klasika filmové sci-fi tvorby a ve své době znamenala přelom. Když se to tak vezme, je fascinující, jak dobré všechny ty triky jsou, když to bylo natočeno před nějakými třiceti lety. V porovnání s novou trilogií je tam o poznání více akce, i když teda zapnutí světelného meče je lehce úsměvné :) Každopádně je strašně zajímavé sledovat, jak Nová naděje jakoby v podstatě navazuje na Pomstu Sithů natočenou o tři dekády později. I když tam nějaké detaily nesedí (za což ale tenhle film nemůže, když byl natočen jako první, že), tak mě strašně baví tam hledat návaznosti, podoby mezi herci a podobně (když princezna Leia prvně stojí před Darth Vaderem, tak moje první myšlenka je vždy "WTF, je to tvůj otec!" :D). V tomhle díle mají hodně prostoru 3PO a R2D2, za což jsem strašně ráda, protože to jsou ty nejvtipněší postavy vůbec. Trochu mě mrzí, že scéna s Darth Vaderem a Obi-Wanem v hangáru nebyla ani trochu emotivní (když to porovnám se zabitím Qui-Gon Jinna Darthem Maulem, je to rozdíl). Nicméně hlavní postavy jsou sympatické, Luke je docela hezký, Leia má ukázkové líčení 70. let a Han je správně arogantní a ještě se na něj dá koukat (narozdíl od Indiany Jonese, kde Harrison už koukatelný není). Pět hvězd nedávám asi jen proto, že mě to tolik nevtáhne jako některé třeba z novějších dílů. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Epizoda IV" ... Je něco jako pomyslný střed vesmíru - opěrný bod, stabilní pilíř, na kterém pevně stojí všechny následující i předcházející epizody. Její uvolněná, přímočará, místy až trochu lehkovážná atmosféra se do určité míry podobá "Epizodě I", neboť historie se opakuje: Na scénu vstupuje mladý Luke Skywalker - a jeho oči jsou jasné a jeho mysl je čistá, nezkalená postranními myšlenkami, které obvykle přicházejí až po ztrátě ideálů. Karty jsou rozdány - a Hvězdné války směle rozehrávají další partii. Bývala mi bližší její původní, nevylepšená verze, ale uznávám, že triková velkolepost prvních tří epizod přímo volala po oprášení a mírné úpravě originálu, takže se s jeho novým kabátkem pomalu sžívám - a jednoho krásného dne (nebo spíš večera) zjišťuju, že už mi nevadí (což je docela čerstvý poznatek). Před nějakým časem, ještě bez hlubšího vztahu k celé sérii, jsem "Epizodu IV" popsala jako nestárnoucí vesmírnou kovbojku se všemi pravidly a se všemi klišé, která k tomu žánru patří - a v podstatě na tom nemám co měnit. Ať tě provází Síla, Luku Skywalkere - tebe i tvé přátele čeká ještě dlouhá a nebezpečná cesta. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že na svou dobu efektově velmi nabušený film s parádním příběhem, dobrými herci a takovou atmosférou, si nedokáže udržet smysl pro detail. Vždyť už tehdy byli schopní režiséři a dramaturgové. Jak k tomu pak přijdou fanoušci sci-fi a akčních filmů, když vidí, jak vycvičení vojáci padají jak třešně ze stromu a princezna, která ani neumí držet zbraň jich sejme nejmíň 5? ()

emo 

všechny recenze uživatele

Fantastické, neuveriteľné dielo, ktoré svojho času redefinovalo žáner sci-fi. Skvelých hercov zásobuje svižný scenár, uchu lahodí Williamsov soundtrack... Čo viac si možno želať? MAY THE FORCE BE WITH YOU! ()

Eviator 

všechny recenze uživatele

Nejjednoduhší, ale při tom nejklasičtější díl celé ságy. Je to také jediný díl, ve kterém se nevyskytuje císař. Postupné seznamení s postavami staré trilogie přijemně uvozuje další dva díly staré trilogie. Polovina filmů by snad ani nemohla existovat bez SW. Protože v té době způsobil totální filmovou revoluci, jak v tricích nebo zvuku. ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama