Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Othello 

všechny recenze uživatele

To je ta krása na těch devadesátkách, že se můžete dívat na scénu, kde právník v podobě Kevina Spaceyho potopí svědka na základě jeho třicet let starého obvinění ze znásilnění, které se odehrálo 11. září. Alespoň nějaká radost v téhle přetažené zpackanosti dle vrchního pokrytce Johna Grishama. Tomu můžeme jen závidět, jak dokáže klidně levou rukou zuřivě bojovat proti trestu smrti a pravou datlit román, který jej obhajuje skrze enormní hyperboly, sadistické popisy zločinu a aplikaci na rasové třenice amerického Jihu. Filmové zpracování román pak vůbec neproblematizuje, naopak je mu prakticky úplně věrné s občasnými explozemi Goldsmanova scénáristického fušerství (právnický protagonista a jeho spravedlivé pěsťovky, katastrofální scény s charakterizacemi postav). McConaughey, který se tady snaží uhrát se k smrti pak alespoň upomene na časy, kdy byl opravdu nesnesitelným kusem slizu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher tentokrát překvapil spíše příjemně a natočil kvalitní psychologické drama s prvky thrilleru. Příběh je zpracován působivě, podobně jako u většiny filmů podle knih Johna Grishama. Také herci podávají dobré výkony, což nepřekvapí u S.L.Jacksona, či K.Spaceyho, ale mile potěší u S.Bullock a M.McConaugheyho. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

McConaughey uměl i zamlada, jen se mu nechtělo. Schumacher ve formě, plejáda hvězd (Jack Bauer jako hlava místní pobočky Ku Klux Klanu!), která drží dvě a půl hodiny diváka našponovaného až k nečekaně klasickému konci. Grisham přišel se skvělou myšlenkou točící se okolo rasové nesnášenlivosti, Goldsman skvěle přetlumočil pro stříbrné plátno. Právnická klasika, které čas neubírá ba naopak přidává. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Soudní dramata angloamerické provenience se těší moji oblibě již dlouhé roky a v různých obměnách jsem tuto větu dozajista mnohokrát vyřkl. Čas zabíjet mě bavil od samého začátku po úplný závěr. Tematika rasové intolerance skýtá ve spoustě snímcích patřičné napětí, hustou atmosféru, poutavost a emoční zážitek. Hvězdné obsazení Schumacherova počinu dodává této podívané na hloubce. Nejvíce potěší Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson a Kevin Spacey. Prostor pro nudu v případě Času zabíjet nenajdete ani přes delší stopáž, což je veliký klad. Je pravdou, že řada věcí zůstala ve filmu nedořešena, avšak primárně tu šlo o otázku viny či neviny otce znásilněné dcerky, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejen svět, ale i soudní síň je jedno velké divadlo. Joel Schumacher rozehrál velké drama na němž sice nese velký podíl skvělá předloha, ale které vynáší do hvězdných výšin excelentní výkony Matthew McConaugheyho, Samuela L. Jacksona a Kevina Spaceyho. Závěrečná řeč, kterou pronáší McConaughey, má neskutečnou sílu...a thanks to Mr. Marius, že sem vrátil reálný svět:) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Hoci Sandra Bullock (Ellen Roark) má byť mladou študentkou práva a Matthew McConaughey (Jake Brigance) je absolventom právnickej fakulty a otcom, Bullock je v skutočnosti od McConaugheyho o päť rokov staršia. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama