Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Jožin Hrdlička zamlada zapaloval stohy, pak emigroval, aby se v osmašedesátém vrátil do vlasti jako zkrachovalý emigrant-podvodník.Takového antisocialistického živla, může podporovat snad jen kulak Kuna. To Michal Janák je z úplně jiného těsta - je to komunista správný chlap, poctivý slušný člověk, sbalí švarnou uvědomělou děvu, i víno má lepší než přisluhovač nových pořádků Kvasnička a zachrání družstvo. :-)))) :-)))) To vše profesionálně natočené a osazené hereckou elitou, solidním soundtrackem Karla Svobody a ideově rudě zabarveno 70%. Produkce: FSB ()

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie ve stalinském duchu s neuvěřitelným scénářem. Jak se pod toto mohli podepsat Vorlíček, Macourek, Menšík a další, nepochopím. Film s krásným obalem, ale o to sprostějším obsahem, s krásnou hudbou a prostředím vinic, ale s ohyzdným duchem, který by nevymysleli ani v pekle. Za tento film by si jeho protagonisté zasloužili usmažit. Pro mne jasný odpad. Chci na to rychle zapomenout. ()

Reklama

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Barevný film bohužel s tak plakátovitě černobílým vykreslením charakterů veškerých protagonistů, že ani po letech a po odhlédnutí od normalizačně zideologizovaného pojetí událostí roku 1968 (což je takřka nemožné, neboť celý film není vlastně o ničem jiném), nemohu k tomuto snímku zaujmout shovívavější stanovisko. Na milost snad lze vzít jen hudbu Karla Svobody, ačkoli v propojení s obrazem i ona jen kýčovitě podkresluje schematické vyznění celého snímku. I o hodnotě literární předlohy Jana Kozáka, který byl v letech 1972–77 předsedou Svazu českých spisovatelů, od prosince 1977 do února 1989 předsedou Svazu československých spisovatelů a který se po srpnové okupaci stal jedním z hlavních realizátorů normalizační politiky v oblasti literatury, lze rovněž jen stěží říct něco pozitivního. S velkým sebezapřením dávám jednu hvězdičku, a jak píše Krysa SPK – ani kvůli mému oblíbenému Vl. Menšíkovi nemůžu hodnotit jinak, neboť – ač má jít o komedii – spíš než abych měl smích na rtech, mi běhal mráz po zádech... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Obvykle mi propaganda ve filmu nevadí, není-li normalizačně sovětská. Tady ale je hra na hodné a zlé hodně tupá. Základní výstavbě modelu špatní a dobří posloužila sice znamenitě. Jenom jsem dlouho nemohl pochopit, že v roce 1976 někdo natočil film o tom, jak se v osmašedesátém hnuly ledy a prokleslit při tom obě strany. Komunisti jsou tu ti tišší, hodní hoši, zatímco zlí pámbíčkář vede skautskou družinu vlčat a oškliví demokraté se začínají dělat pro sebe. Jižní Morava celkem funguje, i když do té pravé letní atmosféry filmu hodně chybí. Líbilo se moc herecké obsazení. ()

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

Fuj fuj fuj a ještě jednou fuj. Takovouhle hnusnou socialistickou agitku aby člověk pohledal. Je to snad ještě horší než Major Zeman a Tři chlapi na cestách dohromady. Zhruba do půlky se to jenom hemží Národní frontou, KSČ a tak dále, je tu samozřejmě zlý emigrant, závidějící socialistickému lidu, že si žije (cituji) "jako prase v žitě", předseda JZD s pokrokovými názory, který má nakonec pravdu a tak vůbec. Od půlky je to "jen" rozvleklá a nevtipná ideologická komedie. Viděl jsem ten film poprvé až 30 let po jeho vzniku, ale jestli si nějaký starý film zaslouží čistokrevný odpad, je to přesně tenhle. Vorlíčkova největší ostuda! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Celá trilógia bola nakrútená na príkaz vtedajšieho riaditeľa Barrandova doktora Fáberyho. (Raccoon.city)
  • Kateřinu Janákovou (Božidara Turzonovová) v postsynchronech namluvila Libuše Švormová, a to kvůli výraznému slovenskému akcentu herečky. Během doby už Božidara Turzonovová zlepšila svou češtinu, a tak v dalších dvou pokračováních Zralé víno (1981) a Mladé víno (1986) už mluví svým hlasem. (funhouse)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno