Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Historik 

všechny recenze uživatele

Výjimečně sahám k takto nízkému hodnocení, navíc nerad u filmu, v němž hraje řada vynikajících herců. Ale tohle je čirý normalizační pamflet, prorežimní propaganda. Nedávno jsem četl rozhovor s Václavem Vorlíčkem, kde přiznává, že postavu emigranta podvodníka si s Macourkem do filmu vymysleli sami. Co k tomu dodat? ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie o víně a vesnici Pálavice se odehrává v roce 1968.Ukazuje naivitu tehdejších „podnikatelů“ a tzv.rozumnou politiku strany.Film je směrován tak,aby zvítězili ti dobří – komunisté.Pokud pominu tyto excesy,je to velmi dobrý film,hlavně v hereckém obsazení (Menšík,Janžurová,Vala atd).Myslím si,že vystihuje tehdejší život a představy lidí. ()

Reklama

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie ve stalinském duchu s neuvěřitelným scénářem. Jak se pod toto mohli podepsat Vorlíček, Macourek, Menšík a další, nepochopím. Film s krásným obalem, ale o to sprostějším obsahem, s krásnou hudbou a prostředím vinic, ale s ohyzdným duchem, který by nevymysleli ani v pekle. Za tento film by si jeho protagonisté zasloužili usmažit. Pro mne jasný odpad. Chci na to rychle zapomenout. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Na komunistickou propagandu zábavný film, což by člověk od týmu Vorlíček-Macourek a spolčených herců očekával. Pánové dostali za úkol spáchat komunistické dílko, aby mohli dál točit svoje šílené komedie a zvládli to na oboje strany. Opatrně napsaný chytrý scénář, který se musel vypořádat s čerstvou pamětí občanů na rok 1968 spojený s hereckými elitami a atraktivním prostředím zabral u diváků výborně a vznikla ještě dvě pokračování. Zábavná společnost chamtivých Čecháčků, vyčuraných emigrantů a ujetých vesnických figurek se řadí mezi vydařená politická dílka (např. Major Zeman) na které se rádi podíváte, zasmějete se propagandě, ale užijete si dobré filmařiny Za speciální zmínku určitě stojí Janžurová ve své vedlejší roli suverénně hláškující celým filmem. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

No nevím kam s tím nebylo to zase tak moc humorné. Ten kdo neví ,že se to odehrává v roce 1968 tak je poněkud zmaten. Třeba z faráře J.Lír který vede děti jakési skautíky a říkají faráři o klukovi, kterého kárá, že je komunista a farář na to, že je malý, že se ještě může polepšit. Přišlo mě to velice divné, že to v tom filmu zaznělo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Janžurová „necudnou“ koupací scénu odmítla, byla tedy zvolena náhradnice, ona sama použila termín kaskadérka. (sator)
  • Kateřinu Janákovou (Božidara Turzonovová) v postsynchronech namluvila Libuše Švormová, a to kvůli výraznému slovenskému akcentu herečky. Během doby už Božidara Turzonovová zlepšila svou češtinu, a tak v dalších dvou pokračováních Zralé víno (1981) a Mladé víno (1986) už mluví svým hlasem. (funhouse)
  • Při návratu z Rakouska má Michal (Vladimír Menšík) defekt. Když vytahuje rezervu, můžeme vidět jinou příď Škodovky, než při líbačce ve vinohradu. Ve vinohradu má Michalova Škodovka ozdobné lišty jako Š1100, zatímco při návštěvě Rakouska a při výměně kola jako Š1000. (pjotri)

Reklama

Reklama