Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

suicide 

všechny recenze uživatele

Když se už po xkráte kouknu na Dívku na koštěti budu se pořád bavit - to nemohu říci o mnohých jiných filmech z té doby. Samozřejmě moje hodnocení se zakládá i na faktu, že jsem s touto komediíé vyrostl. Kdybych se k ni dsotal v nedávné době, nejspíše bych hodnotil hůře, ale takhle musím panu Vorlíčkovi zatleskat. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších moderních pohádek - a možná vůbec nejlepší - na jejíž pokračování bych raději zapomenul. Skvělý fantasy příběh, který kombinuje tradiční pohádkové postavy v jednom světě - ano, spojitost s "Arabelou" se dá trochu tušit - a navíc jsou zde samí skvělí herci. Neskutečně dobrý výběr pro jednotlivé role, je v podstatě jedno, jakou si vyberete. Navíc je zde ten nádherný soundtrack. Titulní píseň si sem tam zpívám, protože je prostě nakažlivá. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

“Proč ti vadí, že tvuj otec je králik? Múj je netopýr. Na to si zvykneš.“ Skvelé, akurát mladíci, ktorí chcú neustále zneužiť čary, idú na nervy. No nejakú zápletku to zrejme mať muselo. Alebo nie? Naozaj by absencia výraznejšej zápletky v ani nie osemdesiatminútovom filme prekážala? Mne nie. Ozdobou sú herecké výkony verného školníka Vladimíra Menšíka a z reťaze odtrhnutej Heleny Ružičkovej ako pacientky psychiatrického oddelenia. Už ústredná pesnička je geniálna, duo Vorlíček/Macourek vyrobilo báječne magickú atmosféru. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Další klasická komedie, kterou naše komerční televize vyplňují sváteční dny. Petra Černocká se v roli doslova "našla" a její Saxana je jednou z nejoriginálnějších postav našeho filmu. Humor je už mírně vyčpělý, po těch opakováních efekt klesne níž. Velkým kladem je vysoká prpracovanost, která z tohohle námětu mohla vytřískat i třeba seriál, ovšem zůstalo jen u filmu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Správná pohádková komedie, vtipné scény s Bujnochem, Adámkem a posledním z té jejich party..... jen mi nesedí, když se nakonec Saxana stane opravdovým člověkem, tak si ti tři kluci řeknou, že už nemůže kouzlit, takže jim neodčaruje ty uši. Jenže oni nikdy nebyli kouzelníci a přitom dokázali měnit ty auta a převleky, nebo třeba na začátku řekl Honza to zaklínadlo a Saxana se tak proměnila ze sovy v holku. Takže kouzlit mohou i normální lidé. ??? ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • V první verzi scénáře pohádkový svět vůbec nebyl. (SONY_)
  • V momentě, kdy se chystá zdravotní sestra (Jaroslava Obermaierová) vyběhnout z pokoje, jí u stolečku zmizí kousek nohy. To je způsobeno tím, jak se dělal trik s Honzou (Jan Hrušinský) ve stolku pomocí zrcadel. (SONY_)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama