Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Bývalá rytířka Jedi Ahsoka Tano zjišťuje, že zranitelné galaxii hrozí nové nebezpečí. (Disney+)

Recenze uživatele Elerrina k tomuto seriálu (6)

Ahsoka (2023) 

(Možný SPOILER). Vizuálně načančaná vesmírná pohádka, která si připíše jedno nezpochybnitelné prvenství – je to první SW seriál, jehož osmihodinový děj se dá shrnout do jedné jediné věty. Prostě: máme skupinu lidí v bodu A, a skupinu lidí v bodu B a tyhle dvě skupiny si za rádoby dramatických okolností vzájemně prohodí místa. (Konec SPOILERU). A o žádné z těch postav se nedozvíme nic zajímavého. Klaďasové jsou (stejně jako v Rebels) v lepším případě matní, v tom horším otravní, záporáci působí o něco lépe, ale jako kdyby s nimi tvůrci pořádně neuměli pracovat (kromě výborné čtvrté epizody, která je předčasným emočním vrcholem celého seriálu). Sice se pořád něco děje - šermuje se zářivkama, lítá se sem a tam a střílí se z vesmírných stíhaček, do toho se čaruje a pronášejí se jakási moudra – nic z toho ale nedokáže zastřít fakt, že je to vlastně tak nějak prázdné a o ničem. Bod k dobru se dá přičíst pouze za pokus posunout celý ten SW svět víc směrem k high fantasy (kam vlastně logicky patří), což se ale bohužel děje pouze v rovině scénických symbolů, bez možnosti prožít nějaké skutečné osudové emoce. ()

Část 1: Mistři a učedníci (2023) (S01E01) 

Pokud jste neviděli ultradementní finále čtvrté série Rebels, tak jste vlastně ve veké výhodě, protože ještě můžete doufat ve smysluplnost zápletky. Ten, kdo je s tím večerníčkem seznámený, bohužel ví, že admirála Thrawna a Ezru si na konci odnesly jakési létající vesmírné velryby (nebo možná sépie, who knows). Takže je samozřejmě naprosto logické, že po několika letech od této události je nalezena mapa k místu jejich pobytu v tisíc let starém chrámu nějakých čarodějnic. Možná budeme ještě s láskou vzpomínat na Obi-wana a Bobu Fetta. ()

Část 4: Ztracení Jediové (2023) (S01E04) 

Tak jsme se konečně v ději někam posunuli a navíc to má šmrnc, když už ne logiku. Je vidět, že když se k látce dostane jen trochu schopný režisér, tak může vypadat atraktivně i to mávání wzzzum wzzzum zářivkama. Plus Sabine se definitivně odhalila jako kardinální slepice. ()

Část 6: Daleko, předaleko (2023) (S01E06) 

Vizuálně je to rozhodně působivé, ale přijde mi, že se tam všichni chovaj jako by byli někde na prázdninách. Plus nenápadně ale vytrvale se posunujeme od sci-fi k čisté pohádce. ()

Část 7: Sny a šílenství (2023) (S01E07) 

Pořád je to blbé jak necky a kdysi geniální stratég Thrawn je tu za pořád za pupkatého strejdu v dobrém rozmaru, jehož aktuální vojenská taktika nedává moc smysl. Tradiční neschopnost stormtroperů zasáhnout cokoli na dva metry asi nemá cenu řešit. Ale abych jen nehejtovala - ty želvičky jsou vážně roztomilé. Tímhle dílem se Ahsoka definitivně posouvá do kategorie vhodné pro děti do deseti let. (Ale možná má na nás Filoni připravený svůj oblíbený twist: .. a v závěru obětujeme jednu z hlavních postav, aby to mělo taky nějakou hloubku.) ()

Část 8: Jedi, čarodějnice a vojevůdce (2023) (S01E08) 

I přes uspokojivé množství akce a soubojů je závěr série až příliš otevřený a neurčitý, bez jasnejších emočních kontur, které by odpovídaly významu toho, k čemu (víceméně dle očekávání) došlo. Jediné, co je nakonec překvapující, je v podstatě melancholické ladění poslední čtvrtiny tohoto dílu. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Reklama

Reklama