Reklama

Reklama

Jan Werich

Jan Werich

nar. 06.02.1905
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 31.10.1980 (75 let)
Praha, Československo

Diskuze

Ambrose

Ambrose (hodnocení, recenze)

Fajn herec s rázným hlasem a jako vypravěč Fimfára se hrozně dobře poslouchal.

Nick321

Nick321 (hodnocení, recenze)

Přičinlivý maňásek socialistické totalitní propagandy. Není divu, že se v něm tolik lidí z Čech vzhlíží, když se tu současně s Werichem adorují Stalin, Lenin a jiné kreatury.

Tvrdolín Veliký

Tvrdolín Veliký (hodnocení, recenze)

Ozzy2

O pražských taxikároch sa hovorí tiež všeličo a vedia o nich vo svete svoje. Dokonca sa ich prehnané ceny dostali do seriálu Gilmorova děvčata :) Ja by som sa o účet hádal tiež. 

Uživatel Tvrdolín Veliký smazal svůj příspěvek.

sator

sator (hodnocení, recenze)

Když začal stárnout a mohl jezdit jen po estrádách, stalo se mu že musel i začít potýkat s neduhy stáří, popsal to s humorem sobě vlastním.

Vyšel jsem na pódium, řekl tři věty, zjistil že ani jedna nesouvisí s další a pravil: "Neudělalo se mi dobře" a odešel."

Folda95

Folda95 (hodnocení, recenze)

Ozzy2

Sráč můžeš být možná tak ty. Werich byl obrovskej člověk a dokázal toho v životě víc než všichni vy*ebaný taxikáři dohromady.

Hanzek

Hanzek (hodnocení, recenze)

Ozzy2

Svůj názor opřít o informace od taxikářů, a přitom se s tím člověkem nikdy nesetkat... Pane, nejste vy génius?

realhound

realhound (hodnocení, recenze)

Ozzy2

Copak, copak? Ozzymu zůstal Werich někdy dlužen nějakej ten tringelt, že to tady musí vykřičet to světa? :-)

Ozzy2

Ozzy2 (hodnocení, recenze)

Komunistická svině, levičák od mládí.Lakotnej, sebestřednej dědek.Třeba taxikáři vy mohli vyprávět.Nikdo ho nechtěl vozit, protožře se pokaždé hádal o účet.Prej úžasnej člověk:)))Sráč!!!

na příspěvěk reagoval realhound, Hanzek, Folda95, Tvrdolín Veliký

 (hodnocení, recenze)

Werich aj tridsať rokov po smrti stále natáča filmy! To je obdivuhodné! :)

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnocení, recenze)

úžasný človek, čítal som od neho knihu s názvom: "Hefty, fóry, moudrosti" a je to kniha plná jeho nezabudnuteľných výrokov a múdrosti, jeden z jeho výrokov je mojím životným krédom: "Ze všech karambolů Světa je nejhorší srážka s blbcem".

lolaloka

lolaloka (hodnocení, recenze)

prkalil

Nojo, měl úžasný taneční ladný krok...pravda :-) Konkurovat mu může snad jen Krejčík ve Slavnostech sněženek u salámů a kytary. A co na něm mám dál ráda,  jak dokázal poukázat na vlastní nedokonalost tak milým způsobem, že z toho udělal téměř přednost. 

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Hoci viem o Anticharte, aj tak si myslim, ze tobol skvely clovek a vyborny herec. Pre mna Celebrita s velkym C.

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

koukám, že i tady se propírá politika - hmm - lákavé - ale nepřidám se; chtěla jsem napsat toto: Nejradši mám Wericha jako tanečníka, ale ani Tvoje hlášky, Jane, nejsou k zahození - např. tahle - no, ona to vlastně není hláška, ale úryvek z rozhovoru... a ten úryvek je z dopisu, jehož autorem je Miloš Kopecký... ale nevadí, tady je: "(...) Seděl jsem na mezi nahoře nad mlejnem, neviděn, nepozorován, a tu vidím, asi tak čtyřicet metrů ode mne jde mladá holka. To je krása, krásná mladá holka. Víc už není. A tu na mne padla taková lítost (tak by to řekl Karel Poláček), že tohle vše se mne už netýká, že jsem se sám dojal. A vzpomněl jsem si, jak mi kdysi Werich řekl. ´Víte, Kopejdo, když je člověk mladej, tak ani neví, co povídá. My jsme s Voskovcem psali text BABIČKY MARY a napsali jsme tam - a bezzubou dásní láteří. Nám se to líbilo, jak jsme vtipný. A teď se na mne podívejte, já mám tu bezzubou dáseň a kop´ bych to celý do prdele!´"

na příspěvěk reagoval lolaloka

MTA

MTA (hodnocení, recenze)

JIRKKA: Všichni si stěžujete na současnou demokracii, ale zapomínáte na více jak 40ti letou příšernou vládu komoušů. A ptám se Vás, co jste čekal? Že budemé pár let po revoluci na stejné úrovní jako Německo, či Rakousko? Nejdřív byste měl začít sám u sebe a pak u ostatních. A to hlavně proto, že demokracie je obrazem celé společnosti...

Nach

Nach (hodnocení, recenze)

Bylo by mi ctí, kdybych vás všechny, co máte rádi Jana Wericha a vlastníte facebook, mohl vidět na jeho osobnostním profilu. Věřím, že k jeho moudrům i postavě budete mít co říct a rádi si budete jeho nadčasové názory připomínat. Na případné účastníky se moc těším, odkaz naleznete zde:  http://www.facebook.com/pages/Jan-Werich/288245867897183 ... Pro více informací i motiv mého konání, objasňuji na tomto webu: http://magazin.realfilm.cz/2012/02/ondrej-bezouska-zalozil-osobnostni-facebook-jana-wericha/

JIRKKA

JIRKKA (hodnocení, recenze)

Zajímalo by mně, co by říkal Werich na tuhle demokracii. A nejen on, ale třeba Voskovec, Horníček, nebo i Menšík.

lolaloka

lolaloka (hodnocení, recenze)

Aqualung:  A režim ? Zpočátku tomu věřil, jako hodně lidí, idea. Sám to tak říkal. Je to cítít z jeho pohádek a filmů padesátých let. Nevěřím, že poslouchal rozkaz, on tomu jednoduše věřil. Že po válce konečně bude dobře, bude dostatek všeho atd. Co se dělo pak, mu vadilo nesmírně. Často to naznačoval, a otevřeně o tom hovořil (slyšela jsem to z nahrávky na rádiu a sama se divila tomu, jak otevřený a celkem i odvážný monolog na tu dobu to byl) nakonec se ho báli a nenechali ho ani hrát.... Vidím to tak, že  režim parazitoval na starém, nemocném, zlomeném člověku, jemuž sám podkopl nohy :-(. A po x letech ho chtějí odsuzovat lidé, kteří si nedokáží tehdejší politickou situaci a roli umělce v ní ani představit, kteří sami nedokázali zlomek toho, co on. Nikdy bych si nedovolila jen tak někoho soudit. Jeho divadlo mám nesmírně ráda a večer si to občas pouštím a poslouchám na CD před spaním - úžasný relax  a útěk z dnešní doby. Jeho humor je tak nadčasový, až člověka mrazí.

lolaloka

lolaloka (hodnocení, recenze)

Heavyman: To nechápal ani on sám....a tak si z toho aspon dělal srandu, dokud mu to nezačalo vysloveně vadit /( nejvíc oslovení mistře). Nicméně co se týče té srandy, zůstává nepřekonán.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Těžko tohoto člověka soudit.Mám na mysli jeho podpis pod antichartou.Na druhé straně zanechal nám nesmazatelný vklad ve zdravé a v Čechách všudypřítomné nevůli vůči vrchnosti.A hlavně, jak s ní, tedy s vrchností bojovat.Obzvláště, když nosí na hlavě korunu z blbosti.A vůbec, jak bojovat s blbci.Koneckonců, jeho vlasní slova jsou, že považoval, považuje a považovat bude za největšího nepřítele člověka lidskou blbost.Ale i on sám byl režimem občas nucen k prostituci.Koneckonců, jako drtivá většina herců.Ale co převažuje je jasné.Má někdo jiný názor?Rád budu polemizovat.

Heavyman

Heavyman (hodnocení, recenze)

Nikdy jsem moc nechápal, proč mu ostatní herci lezli tak do zadku, když přitom hráli líp než on.

Oskar

Oskar (hodnocení, recenze)

titto: Já si to naopak představit umím, ale nemyslím, že by ty věty "vřískal". ;-) Jen by je nezúčastněně ucedil skrz vousy.

titto

titto (hodnocení, recenze)

Když si představím dobráckého Wericha jak vříská "Kill Bond! Now!" nebo pronáší hlášky typu "It won't be the nicotine that kills you, Mr. Bond"... sice by se bychom se mohli dmout pýchou, že si český herec zahrál padoucha v bondovce, ale jestli by to za ten výkon stálo... Mám Wericha moc moc rád, ale tohle by asi vážně nebylo nic pro něj.

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

titto: Zrovna jsem na tuhle "pikošku" narazil v jednom anglickém filmovém časopise (Empire 10/08) a šlo pro mne o naprosto netušený objev. Pravdou je, že Werich má na podobnou roli tvář příliš podobnou tváři nějakého dobráckého pohádkového dědečka, ale možná je to dáno typem rolí, ze kterých ho (převážně) známe.

Oskar

Oskar (hodnocení, recenze)

titto: Podle všeho existují kamerové zkoušky, které jsou asi částečně zahrnuty v britském dokumentu Best Ever Bond (2002) - na IMDB je Werich uveden v "obsazení" archivních záběrů.

titto

titto (hodnocení, recenze)

Dovolil bych si přihodit malou perličku, kterou bondovští fanoušci moc dobře vědí, ostatní možná ne: Werich měl původně hrát Blofelda v bondovce Žiješ jenom dvakrát, ale nakonec o roli přišel, protože nepůsobil ani trochu děsivě. Zde je důkaz: http://www.mi6.co.uk/images/stills/yolt_3_280.jpg

vladi3

vladi3 (hodnocení, recenze)

famozny herec, skvely clovek... jeden z najkrajsich hlasov vobec...

Oskar

Oskar (hodnocení, recenze)

Docela mě překvapuje, že sem ještě nepřispěchal žádný chytrák, aby nás blahosklonně poučil, že "když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl atd." Fakt, že ta kostrbatá věta byla původně pointou třeskutě vtipného dialogu o reinkarnaci ze hry Caesar, už je zapomenut. Štve mě, že se z tak brilantního autorského komika stala mramorová socha a z jeho slovních hříček pateticky recitované postuláty, jimiž kdekdo inzeruje svou gramotnost. Nezapomeňme pro samého PANA Wericha na Wericha-komika, prosím. Byla s ním sranda a měl rád okurčičky. :-)

Jennifer.S

Jennifer.S (hodnocení, recenze)

Nejen úžásný herec, ale i spisovatel. Navíc moudrý pán, moc si ho vážím. Mám ráda jeho citáty.

Související novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

16.11.2019

Ve věku 93 zemřel český režisér a scenárista Vojtěch Jasný. Mezi jeho nejznámější díla patří snímky Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým nebo Až přijde kocour s Janem Werichem. Jasný… (více)

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Herec

Filmy
2011

Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D

2006

Fimfárum 2

2002

Fimfárum Jana Wericha

1968

Assignment K

1967

25. hodina

1964

Drahý zesnulý (TV film)

1963

Až přijde kocour

 

Křik - vypravěč

 

Uspořená libra (TV film)

Reklama

Reklama

1962

Kočár nejsvětější svátosti (TV film)

1961

Baron Prášil

 

Italské capriccio

1957

Stvoření světa

1955

Hudba z Marsu

 

Vzorný kinematograf Haška Jaroslava

1954

Byl jednou jeden král...

 

Osudy dobrého vojáka Švejka

 

Psohlavci

1951

Císařův pekař - Pekařův císař

1949

Pád Berlína I.

 

Pád Berlína II.

1937

Svět patří nám

1934

Hej-rup!

 

U nás v Kocourkově

1932

Peníze nebo život

1931

Pudr a benzin

1930

Paramount Revue

Seriály
1972

Pan Tau

 

Pan Tau a tisíc kouzel (S02E07)

 

Hledá se pan Tau (S02E06)

 

Pan Tau v cirkusu (S02E04)

  více epizod (3)
1970

Grandsupertingltangl

 

Osvobození (E10)

1968

Klapzubova jedenáctka

Dokumentární
2021

Jan Werich: Když už člověk jednou je… - a.z.

2020

PopStory (seriál) - a.z.

 

Hudba a politika - a.z. (S02E05)

 

Divadlo a film - a.z. (S02E04)

 

Příběhy českého jazzu (seriál) - a.z.

 

Dvě ženy a jazz - a.z. (E11)

2019

Jiří Suchý - Lehce s životem se prát - a.z.

 

Národní divadlo: Mýtus a realita (seriál) - a.z.

 

Na ostrově jménem Československo - a.z. (E03)

2017

Universum Brdečka - a.z.

 

Červená - a.z.

2015

Filmové noviny:speciál s Janem Werichem - a.z.

2012

Síň slávy televizní zábavy - Jan Werich

 

Voskovec & Werich, paralelní osudy (TV film) - a.z.

2011

Hledání Jana Wericha (TV film)

2005

Největší Čech (seriál) - a.z.

 

Jan Werich - a.z. (E09)

 

Tři strážníci (TV film)

2004

Příběhy slavných (seriál) - a.z.

 

Klaunova antická tragédie - a.z. (S05E01)

2002

Best Ever Bond (TV film) - a.z.

1994

Trnka z Čech (seriál)

1983

Ozvěny modrého pokoje - a.z.

1978

Magistři smíchu

1970

Muž, který rozdával smích

1968

Přiložte životopis (TV film)

 

Země mluví: Kampa (TV film)

 

Československo: Portrét tragédie

1967

Vzpomínání (TV film)

 

Zlatá Věra (TV film)

1966

Pražská strašidla

1964

Humor je vážná věc (TV film) - a.z.

 

Město na vodě

 

Černá hodinka s Janem Werichem (TV film)

1963

6 otázek pro Jana Wericha (studentský film)

1957

To jsou Bratři v triku

1939

Krise

Hudební videoklipy
2017

No Chance of Recovery - Kandidáti Existence - a.z.

1934

Voskovec & Werich: Ze dne na den

Divadelní záznam
1960

Balada z hadrů

 

Těžká Barbora

1956

Husaři

Krátkometrážní
2007

O kloboučku s pérkem sojčím (TV film)

2002

Franta Nebojsa

2000

Splněný sen

1991

Až opadá listí z dubu

1986

Lakomá Barka

1983

František Nebojsa

1981

Královna Koloběžka první

1969

Neděle 1969

1967

Král a žena (TV film)

1965

Magnetické vlny léčí (TV film)

1963

Malá noční povídka: Fimfárum (TV film)

1962

Slzy, které svět nevidí (TV film)

1961

Medvěd (TV film)

 

Šťastný lev

1960

Pštros

1958

Tragédie vodníkova

1957

Silvestr 1957 (TV film)

1955

Moje žena Penelopa

1954

Dva mrazíci - vypravěč

1951

O zlaté rybce

Scenárista

Filmy
1963

Ostrov Dynamit (TV film) - divadelní hra

1962

Kočár nejsvětější svátosti (TV film)

1958

Helenchen ist glücklich (TV film)

1957

Slaměný klobouk (TV film) - divadelní hra

1954

Byl jednou jeden král...

1951

Císařův pekař - Pekařův císař - scénář, původní scénář

1937

Svět patří nám - scénář, divadelní hra

1934

Hej-rup!

1932

Peníze nebo život - divadelní hra

Reklama

Reklama

1931

Pudr a benzin - divadelní hra

Divadelní záznam
2023

Korespondence V+W - divadelní hra

1960

Balada z hadrů - divadelní hra

 

Těžká Barbora - divadelní hra

Krátkometrážní
1967

Král a žena (TV film)

1958

Tragédie vodníkova - divadelní hra

Spisovatel

Filmy
2011

Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D - kniha

2006

Fimfárum 2 - kniha

2002

Fimfárum Jana Wericha - kniha

1997

RumplCimprCampr (TV film) - kniha

1984

Koloběžka první (TV film) - kniha

1983

Tři veteráni - povídka

1964

Tři veteráni (TV film) - kniha

Krátkometrážní
1991

Pohádka o zasloužilém vrabci - povídka

1986

Lakomá Barka - kniha

1981

Královna Koloběžka první - kniha

1968

Jednoslabičný příběh - kniha

Host

Související novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

16.11.2019

Ve věku 93 zemřel český režisér a scenárista Vojtěch Jasný. Mezi jeho nejznámější díla patří snímky Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým nebo Až přijde kocour s Janem Werichem. Jasný… (více)

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama