Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (606)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už mě chybělo jenom aby pan Mandela měl místo očí brilianty a z pusy mu vycházelo vanilkové aromá, protože zářivou svatozář vyrobil Clint dokonale, škoda jen že ta svatozář není z upřimnýho materiálu. Co třeba manželka pana Mandely ? Nehodila se do výstavby svatozáře co, tak jsme dělali že neexistuje. Ne, nechci aby tady vzniknul pocit, že Mandelovi upírám velké zásluhy v kategorii lidství, jako člověk ano, jako politik k smíchu (př. z poslední doby. "Bush nerespektuje OSN, protože jeho předseda je černoch" ), to je jeden z výroků člověka, který nedělí lidi podle barvy pleti, pana Mandely. Zkrátka to jakým způsobem Clint ohýbá tenhle příběh, aby mu zapad do hlavní myšlenky filmu já prostě odmítám přijmout. Morgan zahrál skvěle, až jsem měl pocit, že žádnej Mandela neexistuje, že je jenom Morgan. U Matta jsem měl po dlouhý době velký problém, emoce z jeho postavy mělí stříkat na všechny světový, ale zůstalo jen u kapek. Celkově největší filmové zklámání, které mě kdy Clint připravil. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Hrdinstvo a morálka a starý dobrý Clint, aj keď tentokrát príliš veľa "vlajok", príliš veľa idealizmu a premrštená dĺžka..Niektoré momenty boli vo filme silné, avšak výsledný produkt príliš za srdce nechytí. Mandela bol vykreslený ako sám Pánbožko, dokonalý, nezdolný a od Clinta to vyznieva LEN ako oslavná óda, ak tým nič iné nechcel povedať. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Fotbal je hra gentlemanů hraná chuligány. Ragby je hra chuligánů hraná gentlemany." V tomto snímku je snadný fandit z 93% bílým jihoafrickým Springboks na cestě za sjednocením dvoubarevnýho národa, ale já jsem přesto ve finále marně hnal kupředu svý oblíbený All Blacks. Z hlediska ragby je snímek v pořádku, spodní záběry mlýna založenýho po burácivým "Hu!" jsou fascinující, finálovej zápas bez položený pětky trochu zavání sterilitou, ale pořád je to lepší než nadpozemsky obdivný vylíčení pana Mandely, kterej tentokrát disponuje chytrostí Einsteina, laskavostí Ježíše a fyzickým fondem Dr. Sheldona Coopera. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A kedy mieni oddychovať?“ – „Hovorí, že oddychoval v base.“ Zo začiatku fajn ("Toto už som raz počul a ani vtedy mi to nepripadalo vtipné.“) a dojímal (ak strávite takmer 30 rokov v cele dva krát dva metre, asi máte na myšlienky o odpúšťaní právo), druhú hodinu som sa začal nudiť. Stále sa vyskytli milé/silné okamihy, ale začalo ich ubúdať a pribúdali slabšie scény zo štadióna. Druhý raz už tento film nechcem vidieť. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.7/10] | me: Obrovské myšlienky veľkého muža, ktoré zmenia JAR vďaka múdrosti, rozvahe a jednoznačne rugby. Príjemné na pohľad aj keď faktor dokonalosti Mandelu je až moc nadnesený. Vďaka za športovú polovicu filmu, je zaujímavé presvedčiť sa o tom, že rugby ako šport stoji za prd. (Soccer rules !) Motivácia, láska ku krajine, odpustenie,... to sú až príliš opkaujúce sa motívy. Ako rozprávka o dedovi vševedovi, jeho synovi, ktorého nikdy nemal a vôli dostať sa až za hranice možností s ušľachtilým cieľom je to fajn + herecky na veľmi vysokej úrovni (ako Freeman tak aj Damon), avšak Clint tu niekde urobil chybu a akosi nezapôsobil ako to on vie (Gran Torino, Changeling , ...). Film nie je zlý, to vôbec nie, ide skôr však o ódu na Mandelu (patetický chválospev). Boh žehnaj Afrike ! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Hráč, ktorého stvárnil Scott Eastwood (syn režiséra Clinta Eastwooda), sa volá Joel Stransky. Okrem toho, že Stransky rozhodol finálový zápas, je zaujímavosťou aj to, že má české korene. (YoZo8)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)
  • Na Ellis Park v Johannesburgu vyhralo Slovensko pamätný zápas na MS vo futbale 2010 proti Taliansku 3:2. (dehlie)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama