Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi (byť jsem velmi nepraktikující katolík) to, že si snímek dělá srandu z náboženských dogmat. Ani to, že z boha dělají šerednou pomstychtivou babu (alespoň příjemná změna oproti ostatním), ale to, že zpracování a obsah dialogů zcela rozcupují to, co se nám tvůrci nejspíše pokoušeli sdělit. (jestli se pokoušeli). Vtipné místy, akce mizerná a fantasy spíše jako parodie (na tu to zase bylo málo přes čáru). Vulgarismy zbytečné, nic filmu nepřidaly. Je to škoda, neb potenciál by tam byl, ale dle mého ho převálcovali tupostí. Za mne 50%. ()

zelda82 

všechny recenze uživatele

Vyborna komedie s originalnim nametem, kvalitnim hereckym obsazenim a dobrymi gagy, ktera si dela legraci ze vseho, na co si jen vzpomenete...A Alanis na zaver jako Buh! Super. Pet hvezdicek jsem nedal jen kvuli nekolika hluchym pasazim a zbytecne prehnanemu Jayovi, ktery je zbytecne fekalni... ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Poměrně ubohá slátanina, která se snaží divákovi namluvit, že je rafinovanou kritikou katolické církve a náboženství vůbec. Přitom se však snaží diváku víru skoro podprahově podsouvat - Dogma je totiž film až odporně pronáboženský. Fekální humor a klasické zastydle pubertální smithovské vtípky tentokrát moc nezabírají, po půlce filmu dokonce příšerně otravují. Smith by se měl držet svého kopyta, zůstat u filmů typu Clerks a nebrat si témata, na která nemá. Pokud chcete vidět opravdu protináboženský film, který se věřícím vysmívá s noblesou a nadhledem, poohlédněte se po nějakém kousku mistra Buňuela nebo po Monty Python's Life of Brian. Dogma totiž nemůžu doporučit ani věřícím, ani ateistům, ani smithovým fandům - Dogma je totiž tak špatné, že by ho mohla jako zbraň používat španělská inkvizice! ()

luxuska 

všechny recenze uživatele

úplně mimo mě....tuším, že to asi nebude úplně blbé, ale nevím, co by mě přimělo,. podívat se nato ještě jednou...update po 5-6 letech: je to fakt vtipné! ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Na tomhle skvěle trhlém filmu skvěle trhlého katolíka je skvělé kdeco, především však atmosféra. Nevím proč, nevím jak, byl jsem uchvácen od začátku do konce. Třeskutě vtipné, bizarní, hluboce zasvěcené, báječně nekorektní. - - - Salma Hayek provádí ve své první scéně striptýz s brýlemi na nose. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Podivná a značně ujetá blbost. Ale to jen na první pohled. Film převrací vše co jste kdy znali z hodin náboženství a naprosto vše splétá v podivný propletenec příběhů několika hlavních aktérů: vzdáleného potomka Kristova (hlavní hrdinka), 13.apoštola černocha, múzy (výborná Salma Hayek), dvou andělů odplaty, kteří trestání hříchu vzali po svém a Anděla pobočníka v podání Alana Rickmana a v neposlední řadě dvojice Jay a mlčenlivý Bob. Film plný zesměšňování náboženských klišé a někdy až velmi černého humoru je ale neskutečně zábavný a na druhou stranu i výborně scenáristicky zvládnutý. Dialogy hlavně mezi anděly odplaty jsou výborně napsány a někdy nutí i k zamyšlení. A scéna kdy probírají valnou hromadu akciovky je skvělá (zvlášť hláška na konci "vy jste nevinná můžete jít" po té co odpravili všechny kolegy). Černější humor si jen těžko představíte. Nejzajímavější na tomhle filmu je, že tu vlastně nenajdete klasického záporáka a každý jedná s přesvědčením, že právě ten jeho pohled na věc je ten správný. Divák sám musí posoudit jestli tomu tak skutečně je. A tohle vše vrcholí nástupem Alanis Morissette, která ač ve filmu ani jednou nepromluví (tedy v běžném slova smyslu) dodává filmu skvělé finále. 85% ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Taškařice Kevina Smitha asi nebudou mým šálkem kávy, ale pevně věřím, že Dogma je jeho slabší snímek. Ne, opravdu jsem nebyl pobouřen obsahem – parodickou parafrází na křesťanské hodnoty a morálku – spíš mi nějak celkové provedení vůbec nesedlo, závěrem dokonce těžce iritovalo. Dokážu překonat dva typicky americké, bezbarvé kousky Matta Damona a Bena Afflecka pospolu, těžce koncentrovaný odvar amerického přízvuku, stále živený nejrůznějšími kůl hláškami, či "hluboké“ myšlenky typu: "Bůh je černoch, nebo žena“, ale co je nad mé síly, když nám autor předem dlouhým textem předesílá, že se jedná jen o legraci a nadsázku a mně - příjemně navnaděnému diváku - za celý film koutky takřka necuknou. A tak mi jako výsledný dojem vychází nevtipná, myšlenkově spíše nezajímavá slátanina s podivným obsazením, která si však (díky autorovi!) zachovává určitý vkusný ráz. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Dogma má proměnlivou atmosféru a svižný "smithovský" začátek se poměrně rychle (scéna ve vlaku) začne měnit do něco "jinak" komediálního. A to už mě zase tak moc nebavilo. Vlastně skoro vůbec. Takže když zábava klesá z 5 hvězdiček na jednu, klesá taky hodnocení na tři. Za ty dvě rozdílné půlky. ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

gastronomického hlediska, které je mi blízké- svíčková omáčka opravdu dobrá (téma), jen to maso se nepovedlo (herecké výkony). Knedlík (scénář) lehce vysušený! ()

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

Co na to říct? Vztyčený prostředníček církvi, kterým Kevin Smith převrací všechna zažitá dogmata, hromada ujetých postav a skvělý humor (místy dost úchylný) dávají dohromady velmi chutný koktejl. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Filmu neprospěla tak dlouhá stopáž. Neubráníte se tedy mírného zakašlání, když podobný vtip jste viděli ve filmu už minimálně dvakrát. Navíc nejsem nějak přiznivce Kevina, nebot jeho humor je pro mě poměrně lajcní. Ani jeho "muži za pultem", tak ani Dogma mě nezaujmula tolik, abych k tomuto pánovi měl trochu blíže. Za bláznivého Matta mu tam tu jednu usmrkanou hvězdu navíc hodím, ale jen z toho důvodu, že nechci být za totálního vola a nerad bych se dostal do konfliktu s příznivci Kevina :) ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Zábavná a nekorektní taškařice s množstvím dobře zacílených střel do terče náboženských dogmat. Nevýrazná se mi zdála Linda Fiorentino, jinak je ale obsazení vydařené, zvláštní zmínku zaslouží znechuceně sarkastický Metatron Alana Rickmana. Tvorba Kevina Smitha, která mi doteď unikala, mě začala zajímat. ()

John8 

všechny recenze uživatele

Jak vás může něco v čem vystupuje démon složený z fekálií, dovést k otázkám náboženství na opravdu vysoké úrovní? Stačí aby film režíroval Kevin Smith. Výborná zábava požději použitá u Clerks 2, jen místo o hvězdných válkách se tu mluví o bohu... a že jsou to rozmluvy. zasloužených 5* ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Lepší tři, už za to parádní obsazení a sondu do křesťanské mytologie, i když poněkud nepřesnou, škoda. ()

KHkomiks 

všechny recenze uživatele

Matt Damon a Ben Affleck jsou cool bad angels! Líbí se mi pár myšlenek o víře, protože jsem ateista, tak tenhle filmek mam dost rád. Zábavná komedie pro každýho křesťana. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama