Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za 80 dní

(seriál)
  • Velká Británie Around the World in 80 Days (více)
Trailer

Série(2) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Dobrodružné putování anglického gentlemana Philease Fogga napříč kontinenty je vzrušující podívanou pro děti i dospělé. Snad proto patří román "Cesta kolem světa za 80 dní" z pera francouzského spisovatele Julese Vernea dodnes mezi jeho nejoblíbenější díla. A stejně tak představují Foggova dobrodružství oblíbený filmový námět pro tvůrce z celého světa. Nové osmidílné zpracování z roku 2021 vzniklo v široké evropské koprodukci a kromě Británie se natáčelo také v Jihoafrické republice či v Rumunsku. Tvůrci, kteří k původnímu Verneovu příběhu přistoupili poněkud volněji, obsadili do hlavní role původem skotského herce Davida Tennanta (Pán času, Broadchurch, Dobrá znamení), který se na seriálu podílel také jako jeden z producentů. Jeho věrné souputníky, komorníka Passepartouta a novinářku Abigail Fixovou, ztvárnili francouzský herec Ibrahim Koma a německá herečka Leonie Beneschová. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (19)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost shlédnout starší verzi Cesty kolem světa za 80 dní z roku 1989 s Piercem Brosnanem. Ta byla zábavná a dobrodružná. Tento seriál je hodně fantaskní zpracování. Tak předně Phileas Fogg. Ten je jako klasický Brit. Usedlý, navštěvující svůj klub a přátele. To hlavní ale je, že je to v první řadě, mírně řečeno srab. Poser.utka, který se bojí všeho, včetně cestování. Naopak Passepartout nejenže je černoch, což působilo nejen na tehdejší Evropu poněkud zvláštně, jak ostatně filmaři zdůrazňují. On je pravý opak svého pána. Dobrodruh tělem i duší, který se nebojí rozdat nějakou tu ránu. Co už se ale autorům nepovedlo je poněkud nedůvěryhodné chování Francouze ke svému nadřízenému. Občas mu odsekává, sem tam neuposlechne jeho rozkaz, v tehdejší době něco nemyslitelného. Tím spíš u tak zásadového Angličana, jakým hlavní hrdina bez pochyby je. Novinářka Abigail Fixová je pak doslova otravná a dost mi trvalo, než jsem si na její umíněnost bez špetky vděku zvykl. Rozpočet produkce asi nebyl zrovna velký, což je právě na zastaveníčku v jednotlivých místech vcelku poznat. Výprava zkrátka není tou nejsilnější stránkou. A tak mi nezbývá dodat, že seriál působí víc vážně, než by zde bylo vhodné. Také asi zapůsobily místní feministky a propagace menšin, odpor k rasismu je více než patrný a to i bez ohledu na historické podklady. Naopak se mi líbila úvodní znělka a hudba. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem nikdy nebyla extra fanynkou tohoto příběhu, ale co si budeme povídat, barevná minisérie s 10. Doctorem v hlavní roli vypadala nadějně. Chyba lávky. Stačily pouhé dvě epizody, abych si uvědomila, že ani David Tennant tuhle kolosálně nezáživnou nudu nezachrání. U "Cesty kolem světa za 80 dní" se chci především bavit a nejnovější verze je až absurdně vážná. Chybí odlehčení a vtip. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálu chýba väčšia dobrodružnosť, ktorú by som od tohto formátu prirodzene očakával. Chýba tomu šťava, je to poňaté dosť vážne a samozrejme, že sa klasický príbeh už musel prerobiť tak, aby sa vytiahla sila menšín a žien. Úplne sprznené to ale nebolo, niektoré časti boli dosť zaujímavé a Tennant bol prekvapivo dobrý Fogg. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tradičně famózní Tennant tentokrát není natolik famózní, aby zachránil ten okolní průser. Cesta kolem světa za 80 dní je zcela novým originálním příběhem, který s Vernovým románem souvisí jen pramálo. Vypadá luxusně, lokace jsou nádherné, ale jinak je to seriál s neskutečně pomalým tempem (jak je to možná?), přepálenou stopáží a nic moc dějem. Ve výsledku docela zklamání, ale dá se to. 60%. Recenze na TVzone zde: https://serial.tvzone.cz/around-the-world-in-80-days/recenze ()

Galerie (86)

Reklama

Reklama