Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

hippyman 

všechny recenze uživatele

smrtící epidemie americké krásy oko bere - i dech - a obvyklým podezřelým z toho není nikdo jiný než fenomenální Kevin Spacey... tenhle herecký superman se vrací a nikoli měsíc, leč svět podle Prota je sedmý jeho film, co jsem měl možnost vidět, a už teď se prostě těším na další... a jelikož to není přísně tajné, s chutí napíšu, že tenhle snímek pohladí po duši, dojme, napne, přiková a nepustí. santa má asi bráchu na K-PAXu, jelikož Spacey nám nadělil úchvatný zážitek. pošli to dál, kdož můžeš, ať u babylonské věže i mezi žraloky vědí, že je to tenhle film, a nikoli kozy, na co se musí zírat... nové sčítání hlasů signalizuje v průměru 4,86 hvězdičky za Tvé filmy, a proto jsi v mojí topce, Prote! 90% ...p.s.: kdo najde všech 15 názvů Spaceyho snímků, použitých v tomto komentu, vyhrává let domů - ale místo je jen pro jednoho! ;-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

právě přišel a jeho cesta je prozatím u konce. je prostě od nikud, nebo chcete li - z planety K-Pax, vzdálené 10 000 světelných let.... tento film je pro mě balzámem na duši. vyrovnaný a klidný K.Spacey podtrhává dokonalost scénáře, kde mají největší kouzlo dialogy mezi Protem a všemi ostatními. každý ve vesmíru rozezná dobro od zla, bohužel jen lidé si myslí, že jsou tím druhem, který může ostatní posuzovat podle sebe. nutí mě rozhlédnout se ve vlastním světě, ve vlastní rodině. vidíte, vždyť na zemi je tolik života! stačí k tomu málo. mít svůj domov! ŠŤASTNOU CESTU PROTE! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Je skvělý, že si každý divák, během filmu dokáže vytvořit vlastní svět planety K-PAX, každičký detail barev a komponentů místa, který je vlastně jen v našich myšlenkách. Velká škoda, že PROT se nedrží pevného příběhu, který nám Iain Softley nastolil od začátku, ale mě to nevadí. PROT ve mně vyvolal vzpomínky na Man from Earth. Postava PROTA má výborný charakter a každý si ho oblíbí. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Prot nosí brýle, které si jeho představitel Kevin Spacey půjčil od zpěváka skupiny U2 Bono Voxe. Po natáčení je musel frontmanovi kapely opět vrátit. (don corleone)
  • Prot (Kevin Spacey) navštěvuje dům doktora Marka Powella (Jeff Bridges) a děkuje jeho ženě. V odlesku slunečních brýlích je vidět, že před Protem stojí doktor, jenomže ten by se v daný moment měl nacházet za ním. (Dalfor)
  • Před závěrečnými úpravami měla původní varianta filmu stopáž 150 minut. (Beckett51)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama