Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se svést slibným obsazením, ale jsem dost zklamaný. Svět podle Prota je kýčovitá sentimentální báchorka, jakých už jsme viděli dost. Ale ve dvou věcech se z onoho průměru přece jen vymyká: 1.) Prota nehraje Robin Williams. 2.) Scénář je koncipován tak, aby si přišly na své obě strany. Ti racionální diváci, kteří soustrastně pokyvují hlavou a od začátku počítají, že Prot je jen duševně nemocný; stejně jako ti romanticky založení, kteří tak jako já čekají se zatajeným dechem, kdy Prot všem malověrným dokáže, že je vážně UFOn. ;-) Jenže všeobjímající konec otráví všechny. 60 % ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Gene Brewer, Charles Leavitt | Hudba: Edward Shearmur | Produkcia: Robert F. Colesberry, Lawrence Gordon, Lloyd Levin | Distribúcia: Universal Pictures (US), Pathé and FilmFour (UK) | Štúdio: IMF Internationale | Rozpočet: 48 miliónov $ | Tržby: 65,001,485 $ | Je až nepochopiteľné, ako môže byť film s takýmto potenciálom finančne stratový. Jediné vysvetlenie je, že konzumáci nie sú schopný shltnúť nič iné, než 100% HappyEndy. Najväčší herecký koncert Kevina Spacey-ho zo všetkých, dejovo úchvatné a nepredvídateľné, filmovo jemné a pôsobivé. 100%-ný zážitok. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že Kevina Spaceyho nemám rád. Tento vynikající herec je mi čímsi nesympatický a tudíž se filmům s ním vesměs vyhýbám, byť jsem si vědom toho, že se ochuzuji o jinak parádní počiny s hercem excelentních kvalit. Tohle mi jednoznačně potvrdil Svět podle Prota, u něhož jsem prakticky celou dobu myslel, že dám plný počet hvězdiček. Užuž jsem byl odhodlán sáhnout po pětihvěždí, když jsem si ohodnocení nechal o den rozležet a můj dojem se poté vykrystalizoval na pěkné a čistokrevné 4*. Chválím nejen projev Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese, ale též samotný námět a sílu příběhu. Užíval jsem si vskutku každou minutu snímku a dočkat se nějakého ještě o chloupek silnějšího závěru, zařadil bych tento počin do kategorie snímků, jež je nutné vidět předtím, než zemřete. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Máte na vybranou. Prot je mimozemšťan/Prot není mimozemšťan. Film koketuje s prvním stanoviskem, posléze zase s druhým, avšak pevné vodítko nezanechá jediné a já se na konci filmu přistihl, jak moc tuhle hru tvůrcům žeru. Může něco tak neskonale dobrého být z našeho světa? Spacey s Bridgesem jsou tradičně výborní, hudba nádherná, scénář vyvážený, režie pozorná a Protův způsob konzumace banánů nezapomenutelný. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Po svém zmizení se Prot (Kevin Spacey) objevuje na stromě. Na otázku dr. Powella (Jeff Bridges) kde byl, mimozemšťan odpoví, že cestoval na severu "Newfoundlandu a Labradoru". V Newfoundlandu Spacey shodou okolností v roce 2001 natáčel film Ostrovní zprávy. (don corleone)
  • Prot (Kevin Spacey) sní celý banán i se slupkou, což musel jeho představitel před kamerou absolvovat 27x. (Dalfor)
  • Protože byl původně do role Prota zvažován Will Smith, postavu dr. Marka Powella měl hrát Kevin Spacey. Když Smith z filmu vycouval, jeho role připadla Kevinovi. (don corleone)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama