Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je K-Paxan mezi herci. Okamžitě putuje do mé 5-ky, protože to co tady předvedl je něco nepopsatelného. Jeho podání Prota je tak přirozené, nenucené, zahrané s lehkostí a nadhledem. Scénář je moc pěkný a nemá žádné vyloženě slabé momenty, nenudil jsem se ani vteřinu. Dokázaly mě upoutat už i úvodní titulky díky nádherně nadpozemské hudbě. Jeff Bridges v roli přihrávače taktéž přesvědčivý a ostatní osazenstvo blázince určitě nepůsobilo rušivě, ať už šlo o "královnu", "smraďocha" ... Momenty, kdy Prot kreslí oběžnou dráhu své planety, nebo když popisuje minulost v hypnóze, či když uzdravuje ostatní pacienty, to jsou momenty, které patří k tomu nejlepšímu z celého filmu. Překvapivě skvělá podívaná, která vynesla Kevina Spaceyho mezi mou TOP5 :) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Máte na vybranou. Prot je mimozemšťan/Prot není mimozemšťan. Film koketuje s prvním stanoviskem, posléze zase s druhým, avšak pevné vodítko nezanechá jediné a já se na konci filmu přistihl, jak moc tuhle hru tvůrcům žeru. Může něco tak neskonale dobrého být z našeho světa? Spacey s Bridgesem jsou tradičně výborní, hudba nádherná, scénář vyvážený, režie pozorná a Protův způsob konzumace banánů nezapomenutelný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Spacey nás tentokrát překvapil v roli údajného emzáka z planety K-PAX. I kdyby hrál brouka hovnivála tak to zahraje tak, že se vám bude při tom jak válí kuličku tajit dech. Scénář zajímavě balancuje nad hranicí bláznovství a reality, kdy prostě nevíme jak to je a co víc začnou o tom pochybovat i psychiatři. Vše je skvěle probarveno velmi příjemným soundtrackem. Rozhodně stojí za zhlédnutí. * * * * ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)
  • V jedné ze scén nejmladší dcera ukazuje, že jí vypadl zub. V dalších scénách je však zub zpět. (Dalfor)
  • Archivní fotografie z výroční knihy, na níž je Robert Porter, je autentický snímek Kevina Spaceyho během jeho vysokoškolského studia (1977). (don corleone)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama