Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (484)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je možné že nebýt Tron:Legacy tak by mě tento film míjel dále. Jelikož se ale chystám kouknout na novinku, musel jsem si v prvé řadě splnit domácí úkol. Nějaký delší komentář bez znalosti novinky nemá smysl psát. K Tronu (1982) snad jen tolik: převratná počítačová animace na rok vzniku výborná, děj zajímavý, trošku filmu došel dech asi 30 minut před koncem. Takže 65%. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

TRON je totalni retro klenot, ktery uz by v dnesni dobe nikdy nemohl vzniknout. Pripravuje se sice pokracovani, ale to bude vymakany CGI 3D shit - uplne stejny duvod proc jsou pocitacove hry minimalne jiz 10 let naprosto irelevantni. Tady jde totiz primarne prave o ten retro feeling. Je nekolik druhu programatoru - ti, kteri se to vetsinou naucili nekde ve skole a nasledne to berou jako bezny kancelarsky job - losers. Ja programovani vnimam jako soucast umelecke tvorby a vysledny program je piece of art. Pak je ale uplne nejvic hardcore druh programatora, ktery sve programy bere jako rovnocene zijici organismy, se kterymi si muze i povidat. Presne o tom je TRON, o vztahu programatora (kteri jsou zde brani jako "Users") a jejich programku. V hlavni roli Dude, ktery je disintegrovan a prenesen do datoveho sveta uzasne vektorove grafiky, ktera pusobi skvele i dnes, aby si vyzkousel jake to je nazivo tam uvnitr na druhe strane skla. Nechapu proc je TRON tak zapomenuty a podhodnoceny, protoze se jedna o naprosto epickou digitalni oldschool dokonalost. 9/10 ()

Reklama

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem několikrát zmiňoval, tak nejlepší filmy vznikaly v 70,80 a 90 letech. Lidská fantasie byla neuvěřitelná. Snaha udělat co nejlepší efekty, neustále vymýšlet nové a nové způsoby jak diváka více vtáhnout do filmu. Věřím, že tehdy když tenhle film byl v kinech tak divák musel mít otevřenou hubu. Na dnešní dobu je to šíleně laciné. Ale to byly i jiné filmy, jako Vetřelec a jaký měl úspěch. Stejně tak i Tron se stal pánem svého druhu. Sci-fi typu virtuálních světů a hlubokého podvědomí nejsou má silná stránka. Ale tohle je úplně jiná liga. Tady nechyběla akce a napětí. A hlavně to nebylo fanaticky přehnané. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vizuálne . . . pôsobivé . . . no, povedzme - zvláštne, ale rozhodne ťažko definovateľným spôsobom . . . film sa vezie na vlne úspechu počítačových hier a 8bitových zábaviek, ktoré začínali prerážať svoju cestu k užívateľom, inak je ale nesmierne okatou vykrádačkou Hviezdnych vojen a čiastočne aj Lucasovho debutu - čo však nemení nič na fakte, že táto pre niekoho kultová (každopádna číra a čistá žánrová) záležitosť poslúžila ako veľký vzor a priestor pre "inšpiráciu" veľkému Matrixu (ktorý, ostatne, ako to tuším user "tron" v komentári k tuším "Bladeovi" vystihol, je celý poskladaný z iných filmov); toto dielko zaradzujem medzi moju top 10 bizarných filmových experimentov; ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro staromily požitek, pro mě jako pro diváka, který v Tronovi hledal poutavou sci-fi nebo příjemnou hi-tech pohádku, naopak těžké zklamání. Zápletka je jednoduchá, triky obrovsky zestárly a atmosféra potemnělého světa počítačů se vzhledem k lehkému stereotypu ne a ne dostat pod kůži. Film tak nakonec paradoxně funguje o nějaký ten kousek lépe ve chvíli, kdy se člověk nechá pohltit famózním pokračováním Tron: Legacy. Nostalgie po starých hernách, světě soubojů s diskem nebo po závodech na motorkách se pak nenápadně přihlásí o slovo. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Kolují pověsti, že film nebyl nominován na Oscara za zvláštní efekty, protože členové Akademie byli toho názoru, že počítačová grafika je svým způsobem podvod. (ClintEastwood)
  • Steven Lisberger při tvorbě Trona vycházel z „Pongu“ z roku 1972, považovaného za první komerčně úspěšnou videohru. Od jednoduchého pinkání míčku mezi dvěma raketami se ovšem posunul dál a vytvořil svět, ve kterém zavedl diváky do nitra počítačových programů. (Zdroj: ČSFD)
  • Poté co Flynn (Jeff Bridges) uteče z dráhy pro motorky, můžeme v pozadí zaslechnout zvuky z videohry "Pac-Man" a na nástěnné mapě za Sarkem (David Warner) je Pac-Man ve svém slavném bludišti. (HellFire)

Související novinky

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Pokračování Trona našlo režiséra

Pokračování Trona našlo režiséra

11.08.2020

Deset let po Tron: Legacy a osmatřicet let po původním Tronu se studio Disney zdá nachystáno na nové pokračování. To vznikne v režii Gartha Davise (Lion, Máří Magdalena) s Jaredem Letem v hlavní roli… (více)

Reklama

Reklama