Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

sardon 

všechny recenze uživatele

Ještě teď koukám s otevřenou pusou. Na rozdíl od těch zasvěcených jsem nečetl knižní předlohu a doufal jsem tedy, že se o Josefu Hasilovi něco dozvím, například (jak zde bylo již několikrát řečeno) o jeho motivaci začít převádět, proč se dal k SNB atd. Na tyto otázky jsem odpověď nedostal, tak jsem se alespoň dozvěděl, že to byl naivní (koupě nového motocyklu v době, kdy na něj měl asi málokdo) lehkomyslný (převádět v den své svatby přes hranice co možná nejdelší cestou) sukničkář. Co jsem se však na konci skoro 3 hodinové série nedověděl, co se s Hasilem stalo po příjezdu jeho velitele, zda byl, nebo nebyl odhalen, co se stalo s jeho parťákem zajatým Němci, ani proč se z močálu vynořivší se paní hajná za soumraku  přibelhala  na nekonající se svatbu začínající v 13 hodin. Místo přehnaného humbuku nás neznalé mohla Nova informovat, že tyto tři díly jsou jen začátkem natahované (vzhledem k množství podstatných informací mohla být stopáž poloviční) série, protože nikdo nemůže věřit, že toto byl konec. Snad mé zklamání napraví případné pokračování. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Minisérie je hodně dobře zpracovaná a to po všech stránkách. Bavilo mě všechno. Jak frajeřinky mladého Hasila, tak napětí v šumavské krajině, i socializace ochránců hranic po únoru 1948. Konec mě úplně pokazil dojem z filmu, protože takové zakončení bych nečekal nejen od Ondříčka. Musel jsem si "vyguglit", že se Hasil dožil 95-ti let v Chicagu. Pokud to měl být konec, stačilo napsat do závěrečných titulků pár informací o jeho dalším osudu. A pokud se plánuje další (mini) série, měli to naznačit nebo to rovnou nazvat první řadou. ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je škoda. Po prvním díle jsem z toho byl nadšený. Má to krásný audiovizual, lyrické neokoukané prostředí, výborný herce, Jankovský je parádní komoušská svině. Ale..... mám pocit že tam komplet chyběly některé profese při natáčení. Dej občas nedává smysl. Dialogy jsou nějaká alfa verze? Postavy se tam občas teleportují, probírají spiknutí před plnou hospodou. Iveta byla nakonec o třídu výš. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak zase jednou píšu komentář / recenzi k seriálu, přičemž je mi jasné, že se po čase stane komentářem / recenzí k první řadě. Závěrečná epizoda totiž zůstala otevřená jako hangár pro strategický bombardér. Původní Král Šumavy glorifikoval hrdinné ochránce státních hranic a dehonestoval ty, kteří nepochopili, že soudruzi myslí jen na jejich dobro a že jim ho obětavě dopřejí i přes aktivní odpor, od nové verze jsem očekával právě opačný pohled na věc, a taky jsem se ho dočkal, jenže mi byl naservírován v podobě tak bídné, že pro mě byl vlastně jen ztrátou času. Kromě, v těchto podmínkách, skvělého Oskara Hese vyčnívala herecky hlavně Gabriela Heclová. Já bych se jí tedy nechtěl svým příspěvkem nějak dotknout, může to být fajn člověk, tady svým výkonem ale opravdu vyčnívala, jen ne v tom dobrém smyslu slova. Ale to nic, nebyla v tom ani zdaleka sama. Všechny své připomínky jsem vypíchl u jednotlivých dílů, takže se k nim už nebudu vracet, ale ke spokojenosti jsem měl velmi, velmi daleko a myslím si, že si Josef Hasil zasloužil podstatně propracovanější přístup. / Poučení: Značky Nova, Prima a Soukup TV opravdu nejsou zárukou kvality. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Já Vám nevím, nějak se mi ten Kachyňův příběh se Švorcovou,Valou a Lukavským, Menšíkem a Jelínkem, Marvanem  atd...líbil víc... (když zapomenu na poplatnost době), tady se mi některé scény motaly s Drsnou planinou, jména z původního krále Šumavy a najednou Hasil..fakt si to ten člověk pamatuje takhle nebo zase něčí záměr...co si z toho  odnesou mladý kolem 16-25 let? Co si z toho mám odnést já?  Nějak mne to zklamalo,čekala jsme víc a víc se nekonalo... ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Nákladní vůz na začátku epizody je Škoda 430 PickUp z let 1929–1932. Osobní vůz v úvodu epizody je Praga Piccolo z roku 1930. (sator)
  • Natáčení bylo realizováno v souladu s principy tzv. zeleného natáčení a udržitelné produkce, tedy s maximálním ohledem na životní prostředí. (rakovnik)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama