Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z tych filmov, ktory uprednostnuje pribeh na ukor postav. Vdaka tomu postavy posobia chladne a nezaujimavo a prva polovica filmu u mna postradala napätie a dost sa vliekla. Jedine spestrenie v podobe rozporuplnej motivacie hlavnej postavy (Richard Burton) u mna fungovalo len chvilu, lebo pomerne dost rychlo som odhadol na ktorej strane barikady stoji. Druha polovicka bola ovela zaujimavejsia, pretoze je prakticky cela zlozena z akcnych scen v oldschool style (bohata nadherna vyprava, miestami dost odvazne kaskaderske kusky, prehladny strih, netrasuca sa kamera, ziadne digitalne triky, proste nadhera ktorej prepacim aj miestami dost caste pouzivanie zadnej projekcie). Pre mna najzaujimavejim zazitkom bolo vidiet Eastwooda v ulohe klasickeho nie dvakrat schopneho a miestami dost zmäteného sidekicka hlavneho hrdinu. Solidny bijak, ktoremu by prospelo skratenie o 15-20 minut v prvej casti filmu. 7/10. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější válečná filmová výprava v hlavních rolích se skvělým chladným Eastwoodem a Burtonem... brilantně natočené a pojaté. Nejlepší scéna při boji na lanovce a uvnitř hradu(Orlího hnízda), jež byla jednou z nejstřeženějších pevností své doby! Tenhle film mě po celou svou dobu bavil a nebyla chvíle, kdy bych chtěl odejít, což u mnoha válečných nebývá.... ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Hodne silne tri * - predevsim za Clinta Eastwooda. Zkuste si ho predstavit rozcuchaneho, bez vrasek (!!!), v nemecke uniforme dustojnika a se samopalem v ruce. K tomu skvele sceny s lanovkou, vzhled a dej jak z Wolfensteina a par mensich kiksu, ktere jsem holt nemohla odpustit (blondynka Mary, priserna zamotanost). Typicky film pro chlapy :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ach tomuhle filmu určitě dám ještě jednu šanci, protože se mu nesešla dobrá konstalace hvězd, pořád na mě někdo zvonil a s něčím otravoval a ve finále, když tam byla ta blondska a vypadalo to že se slíkne, tak na mě zazvonil svědek Jehovův, nevím jak se dostal do baráku, ale měl štěstí že vystih mou momentální náladu a vzdal to dřív než začal, protože když se těšíte na ženskou v podvazkách a najednou čumíte na svědka johovova, jak se vás chystá zaangažovat hrozí velmi agresivní reakce. Zajímalo by mě kterej kreten ho vůbec pustil do baráku a proč musel jít smrdět hned ke mě. No a pak přišla sousedka, že je zlevněný zelí v Holešovicích, bylo 21:15 a já dostávám informace, že bych se posral. Čili i tohle všechno ovlinilo mé hodnocení. Film mě přišel překombinovaný, často jsem se neorientoval, kdo je nácek a kdo je nenácek. Občasná naivita některých scén mě taky nepřišla příliš štastná a navíc se přidal klasický neduh dabingu válečných filmu, amíci, angláni, němci, veverky všichni mluví česky, do toho zpráva o levným zelí, svědek Jehova, takže v tom aby se prase vyznalo, jenže já se v tom tentokrát moc nevyznalo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dlhý, ale šikovný vojnový film, ktorý pôsobí skôr ako špionážny z čias studenej vojny a nie z druhej svetovej vojny. Má prekvapivé zvraty, no nemal som ten dojem pri pozeraní, že by dával priestor na to, aby sme skúmali, kto je skutočne zlý, skôr akoby nás chcel ohromiť tým, ako na to príde sám, proste akoby taká škola špiónov. Zimná a nočná atmosféra z toho robí zaujímavé dielo, navyše akcia je do veľkej miery uveriteľná, napriek tomu, že tá pre nás dobrá strana zvládne takmer všetko akoby z nemeckou precíznosťou s pár prvkami improvizácie, kde žiadna náhoda nenarobí problémy, ba skôr naopak akoby sa diali aj nemožné veci, aby tí, ktorí majú utiecť, utiekli, proste trošku snový príbeh a pre mňa morálne kontroverzný s frajerskými postavami. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Zámek Hohenwerfen je dnes přístupný veřejnosti a chovají se v něm sokoli. Krom exteriérů znají filmoví fandové také nádvoří. (džanik)
  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)
  • Cílem letu George Carnabyho (Robert Beatty) měl být ostrov Kréta, kde se měl setkat se sovětskými protějšky a připravovat otevření druhé fronty. To však nebylo ve skutečnosti možné, neboť Kréta byla od jara roku 1941 až téměř do konce války v rukou Němců. (vangobseck)

Reklama

Reklama