Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Což o to, film byl natočen dobře, ale je skok z epizody do epizody bez hlubšího kontextu. Jakmile člověk jednou zná knihu, tak to nemůže vůbec srovnávat. Navíc, zfilmování předlohy by bylo na hodně dlouhý seriál, ale ten by bel beze sporu skvělý. Nicméně knihu vřele doporučuji, celý děj popisuje mnohem barvitěji a hlouběji než tento snímek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľký útek je to, čo ma pri tomto filme napadlo. Dokonca by som tento väzenský film nazval Veľká pohoda. Ako ináč nazvať väzenie bez plotov, s voľným pohybom tovaru a peňazí, hierachickou vojenskou štruktúrou a velením. A nie je ani čudné, že sa po tom všetkom môže niekomu aj cnieť. Celé pochopenie filmu na mňa asi ešte len čaká niekedy neskôr, tentoraz ma zaujali skôr jednotlivé scény, vrcholom nebol ani záver, ale konzumácia bravčového guláša a jeho príprava. ()

Reklama

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Film na motivy neméně legendární válečné knihy J. Clavella o amerických a britských zajatcích v japonském táboře během druhé světové války. Knihu jsem nečetl, takže bohužel nemohu srovnávat, film mě nebavil až nudil. Táborový život i vztahy mi přišly příliš umělé, neživé, vykonstruované, vyumělkované. Hlavní hrdinové a jejich osudy včetně Krále mě nezajímaly ani nebavily. Celkově mě snímek vůbec nezaujal. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kdybych srovnával film s knihou, hodnocení by bylo nejméně o hvězdu dolů. Scénář jen inscenuje určité kapitoly knihy, některým se vyhýbá (sex v táboře a přerod Marlowova kamaráda na "ženu"),a hlavně je váže bez ladu a skladu za sebou, nijak je nepropojuje jako v knize, natož aby nějak stupňoval tempo až k finále. Jenže ono stačí, že se režisér snaží zachovat realističnost, a že hudba, kamera či herecké výkony slouží plně co nejvěrnějšímu zobrazení děsivé reality v rámci možností filmu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skôr priemerný film s tematikou zajateckého tábora, v ktorom sa trosky vojakov snažia prežiť ako vedia. Aj na úkor iných - krádeže a podvod je na dennom poriadku. Neviem, či to bolo snahou tvorcov, ale prišlo mi veľmi divné správanie či vystupovanie vojakov či skôr dôstojníkov k vyšším hodnostiam. Veľkým mínusom filmu je jeho slabá atmosféra a málo uveriteľné herecké výstupy. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Thousand Oaks a Westlake Village v americké Kalifornii. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama