Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jak přežít v singapurském vězení na konci druhé světové války? Takhle. Tenhle snímek není akční, není o tom, jak byli všichni vojáci hrdinové, ale je o tom, co to je přežívat v podmínkách nejistoty, co to je, snažit si udržet zdravý rozum a prokopat se až do chvíle, kdy možná dojde k osvobození. Psychologicky je to dobré. ()

envision1 

všechny recenze uživatele

...asi platí neočekávat. Svou oblíbenou knihu jsem v tom moc nepoznával a film mě nedokázal vtáhnout. Ale možná to bude víc mojí adaptací než tou filmovou. První dvě třetiny, sled událostí ilustrující život a pravidla v drsných podmínkách zajateckého tábora, závěr zachycující období předcházející návratu do všedního života (bez války). A tahle část je nejsilnější i formálně nejpropracovanější. S vytouženou svobodou nastává problém: jako kdo se vracíme do normálního života? Scéna hemžení v osvobozeném táboře běží do ztracena ještě pod závěrečnými titulky a tu je prostor pro diváka. Děj skončil, už se na něj nemusí soustředit, ale ještě zůstává v tématu a může, pokud má zájem a důvod, nad tím vším popřemýšlet. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dnes mám narodeniny, dáme si bravčové!..." Nedávna premiéra na stv1 ma veľmi potešila. Film bol odvysielaný v pôvodnom českom dabingu, čo mi celkom vyhovuje, ak už teda nemôžem vidieť verziu s titulkami v pôvodnom znení. Film o prežití a priateľstve v jednom z mnohých táborov som túžil vidieť už dávno, knižná predloha sľubovala kvalitný film. Soundtrack od J. Barryho poznám už dlhé roky. Film neobsahuje žiadne akčné scény, z tohto dôvodu môže byť pre niektorých divákov nezáživný, ale mňa dokázal zaujať i bez nich. Napríklad záchrana ruky bola napínavejšia než v inom film záchrana stoviek životov. O čosi viac priestoru mohli venovať krysám a kšeftom z ich mäsa. Podľa názvu som tipoval, že to bude jedna z hlavných dejových liniek, ale mýlil som sa. 80%. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skôr priemerný film s tematikou zajateckého tábora, v ktorom sa trosky vojakov snažia prežiť ako vedia. Aj na úkor iných - krádeže a podvod je na dennom poriadku. Neviem, či to bolo snahou tvorcov, ale prišlo mi veľmi divné správanie či vystupovanie vojakov či skôr dôstojníkov k vyšším hodnostiam. Veľkým mínusom filmu je jeho slabá atmosféra a málo uveriteľné herecké výstupy. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Tak tak, pokud se vám film líbil a chcete si vychutnat tu pravou a trefnou atmosféru, přečtěte si knihu. Film se mi líbil, ale tím, že jsem nejdříve četla knížku, jsem si ten dojem trošku zkazila, hlavně mi chybělo vysvětlení pojmu Král Krysa, ale budiž, něco se prostě nedá natočit. Proto dávám 4*. Za to se mi líbilo zobrazení toho neskutečného vedra a té mizérie v prachu, špíně, potu a úplavici. Scéna v cele s jídlem hodně silná! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Denholm Elliott (podplukovník Larkin) má také zkušenosti z války, a to když sloužil v Royal Air Force. Jednou byl sestřelen a zajat Němci. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama