Reklama

Reklama

VOD (1)

Stockholmský policista Erik Bäckström (Rolf Lassgård) se po dvaceti letech vrací ke svému bratrovi Leifovi (Lennart Jähkel) do rodného městečka Älvsbyn v severním Švédsku. Ihned po svém příjezdu začne vyšetřovat případy místních pytláků, kteří za sebou nechávají velké škody na životech sobů. Postupné odhalování podezřelých komplikuje přístup místních starousedlíků, kteří nejsou aktivitám policisty nakloněni. Erik však ve vyšetřování nepolevuje a dospívá k nečekaným závěrům, při nichž je nucen přehodnotit svůj vztah ke svému vlastnímu bratrovi. Případ navíc dostane zcela nový rozměr, když se objeví první lidská oběť... (Kontrapunkt)

(více)

Recenze (29)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Eriku, poslouchej mě. Nemáme tu závažný zločiny, na jaký byls zvyklej ze Stockholmu. Musíme tu mít dobrý vztahy s lidma a pracovat s nima.“ Ale vysvětlujte to tvrdohlavému poctivci, který se navíc do problémů řítí po hlavě…Erik se vrací z hlavního města do rodné hroudy skrz pohřeb otce. Rozhodne se v tomhle vidlákově zůstat a nastoupit do řad místní police. Divák si je však velmi rychle vědom, že společnost, do které se dostal, není zrovna plná raketových inženýrů. A počáteční vřelé úsměvy spolu s poplácáváním po zádech se mohou hodně rychle změnit, zvlášť, když se začne strkat nos do věcí, které byly dosud velkoryse tolerovány a přehlíženy. Čím víc Erik kope do vosího hnízda, tím víc je divák nervóznější. Prakticky všichni mu hází klacky pod nohy, přitvrzuje se a atmosféra houstne. Divákova zúčastněnost se navíc posiluje čím dál větším odporem vůči vidlákům, jakože těch 5 slizounů bylo naprosto přesných. Z konce se sice dle mého dalo vyždímat trochu víc, ale jinak spokojenost a solidní 4* navrch. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Kdepak, nejvíc zla se odehrává v odlehlých vesnicích schovaných v lesích, jak se přesvědčí i zdejší hrdina Rolfa Lassgarda. Musím říct, že při úvodu jsem takový vývoj událostí nečekala - obzvlášť ten bleskový obrat co se týče bratra. Taky jsem nečekala pár hodně drsných scén. Je to napínavé a skandinávská příroda jako vždy impozantní. Škoda, že detektiv se dost často chová trochu jako idiot (furt leze sám, kam nemá, nechává se překvapit bandou buranů a pak se od nich nechá zmlátit a SPOILER jako sorry, ale ta zfušovaná práce s tím zpomaleným svědkem, to bylo jako co?KONEC SPOILERU), ale pořád je mu k dobru, že v té sebrance má alespoň nějaký smysl pro spravedlnost. Upřímně - kde sebrali takovou bandu "křupanů"? Například Tomme a ten jeho mezioční předěl? Nicméně co se týče severských krimi, které jsem já viděla, tak tahle je přece jen trochu jinačí. I přes brutalitu a lokace hlubokých lesů mi nepřijde tak strašně chladná a depresivní jako je ten druh, do kterého spadá např. Insomnie se Stellanem. Rolfa Lassgarda mám ráda pro jeho hromotluckou personu, a to jak ve svém projevu dokáže skloubit fyzickou sílu a částečně i jistou joudovitost, takže i zde se mi líbil. Jediné co, tak to mohlo být o takových dvacet minut kratší. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Fajn severská kriminálka, která se odehrává mezi švédskou sebrankou pytláckých vidláků, je tu plno záběrů krásné přírody (ovšem s ohledem na to, že vizuál není tak propracovaný, jako v současné éře severských kriminálek), dále je přítomno moho vin, zločinů a kupodivu taky pár trestů. No... Prostě severská kriminálka. Akorát je tam pár mřelých sobů navrch. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od doby Drsného Harryho se osamělý policista posunul k napudrovanému panákovi s dokonalou vizáží. Erik je normální chlap, v jehož existenci je možno věřit. I tento fakt přispívá k tomu, že se mi Lovci líbili, byť nejsou tou syrově drsnou severskou kriminálkou, na které se vždy ráda podívám. Lovci jsou spíše sondou do chování vidláků z maloměsta, kteří se ve svém vidláctví s chutí rochní. Banda primitivů je skvěle napsaná i zahraná, jejich jediný oponent Erik má co dělat, aby jim v obém stačil. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Film s nádhernou švédskou přírodou. Jedná se o velice podařený thriller z prostředí zapomenutého venkova. Pytláctví a lov je zde na denním pořádku, zaběhlé zvyky místních obyvatel, které není dobré porušovat a do toho jeden ,,a to pozor,,! sice ne s veselou minulostí, ale za to na severský biják celkem pohodový týpek,, který se vrací do svého rodného kouta. Celý film je jakousi variací na Zemi policajtů, akorát místo polišů lze dosadit místní gang domorodců - pytláků, kteří mají pod palcem celé území, včetně obyvatel a z prvu lehce natvrdlého nejen hlavního hrdinu se silným, ovšem na rozdíl od Slye,, nevypracovaným svrškem s ještě natvrdlejší policií. Rozhodně jde spíše o psychologické vykreslení příběhu a houstnoucí atmosféru, než o akci. Samotné akční scény jsou sami o sobě trošku parodií, ale na druhou stranu to vlastně ani nevadí, neb jednoznačně nešlo o záměr. Musím ovšem malinko vytknout samotné závěrečné gradaci , která byla na můj vkus až moc patetická. Jinak pohodička ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl pro mě velice slušný švédský počin, u něhož jsem se ani náhodou nenudil. Zápletka byla solidní, obsazení jednotlivých rolí perfektní (opět mě napadlo, který prudce pohledný svalovec by asi dostal hlavní roli, pokud by šlo o americký film...), ale scénář mě několikrát zklamal, když se hbitými obloučky občas vyhnul logice. Spokojenost u mě každopádně převládla, takže se mi nechtělo jít pod čtyři kousky. 4*- ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Měla bych nějaké výhrady k jednání policie, skutečně nevěřím, že je švédský právní systém tak bezzubý v honbě za zločinem, ale jinak se mi dostalo hutné a napínavé podívané v nejlepší tradici severských kriminálek. Na první pohled bezproblémové odlehlé městečko, zasazené do krásného okolí, v sobě skrývá mnohé vnitřní běsy a kriminalista, který se po letech vrací domů se musí vypořádat nejen s pytláky (a vrahy), ale i s korupcí a nedůvěrou místních lidí. Hlavní záporáci se nezastaví skutečně před ničím (pár docela drsných scén, týkajících se především ulovené zvěře) a já už dlouho v duchu nikomu nepřála tak bolestivou smrt, jako právě jim. A jak už to tak u filmů ze Skandinávie bývá, k žánru bych přihodila ještě i to drama. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale od tohoto filmu jsem si sliboval mnohem víc. Asi že jsem ho tak dlouho nemohl sehnat. Slabé hodnocení tedy odráží můj pohříchu subjektivní postoj, nicméně vidlácké realistické krimi-drama ze švédského zapadákova mě nijak zvlášť neoslovilo. Musí se nechat, že charakter postavy Leifovy je výtečný. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Krásná švédská příroda a pytláctví, jež s sebou přinese pár vražd. Je těžké se postavit proti vlastním. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Svedska kriminalka, kotora strukturou pripomina western - lenze tu nie su stada Krav, ale sobov a namiesto Indianov tam vystupju Laponci. Kazdopadne genailana filmarina, krasne svedske exteriery...... nechyba napinavy pribeh. Taketo svedske filmy milujem . 89 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi na tom, že idiotští burani s puškami nežijí jen na americkém venkově. Dokonce i v Evropě se sem tam najde nějaké to hnízdo dementů, do kterého není radno šťourat. Kdovíjak strhující to nebylo, ale mně ten severský styl sedí a na jedno podívání je to fajn. 70% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Muj bracha ma prima brachu na svedsky zpusob.-). V urcitych smerech vyhnane do extremu, presto jde o velmi zabavnou podivanou, kde neni nouze o poradne primitivy na severskem venkove. Pro fanousky podobnych filmu, skoro povinnost. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tradične dobrý Lassgard, a to ho ešte predčil Jähkel - v kvalitnom chladnom severskom prostredí. Kriminálka s podmazom Pucciniho, to sa len tak nevidí. Napriek tomu, že sa vo filme zdala až príliš naivná a skorumpovaná miestna polícia a akési divné nepresvedčivé konania zákonodarcov, čo trocha uberá na presvedčivosti, film bol v celku pozerateľný. :) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Komu se líbil Hon, bude se mu líbit i toto. Témata zločin a trest, vina a odpuštění. Když se jedinec postaví zlu jako jediný, obec ho nepodpoří a on sám proti všem prosadí spravedlnost. Lidstvo tyto příběhy potřebuje a proto je jich v umění spousta. Tenhle severský je dobře napsaný i zahraný a nepochybně vyvolá rozporuplné pocity ohledně efektivnosti nalézání práva a práce policejních složek obecně. Právo je prostě vždycky o kolo zpět za zločinem, nakonec sice zvítězí, ale pocit vítězství se stejně obvykle nedostaví... 75% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Možnost, že by propustili na svobodu pět chlápků, kteří společně někoho odpravili a byli policisty přistiženi přímo při činu, se mi jeví jako zcela nepravděpodobná a shazuje můj jinak velmi dobrý dojem z tohoto filmu. Naštěstí byli scénářem odsouzeni k hořkému konci. Nebýt jeho, hodnotil bych podstatně příkřeji. Nebýt té filmové důkazní nouze- střílelo jich všech pět, není koho soudit, hodnotil bych i vlídněji. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Erik se po letech ve městě vrací do rodné vesnice ale policejní styl nemění. Na to nejsou domorodci zvyklí a roztáčí se kolotoč problémů ve kterých jede jeho bratr. Holt i v rodině jsou problémy. Krásná odlehlá příroda, sexy státní zástupkyně a hlavně charisma Erika který se na vlastní pěst pouští do nerovného boje s pytláky. ()

Reklama

Reklama