Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (216)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak sa ktokoľvek vyhecuje vášňou tak, že ubližuje iným, je to nedobrý vzťah, nedobrá láska. Búrlivé výšiny sú kronikou ubližovania sebe aj iným v mene lásky. Až sa zdá, že viac než kde inde práve tu naplno platí refrén pesničky Dead Kennedys: Your emotions make you a monster! (Tvoje emócie z Teba urobia monštrum!). Ťažko sa potom hľadá vcítenie sa do niektorej z postáv, ak tie hlavné sa správajú ako totálni pomätenci, či vypočítavé, neskutočne sebecké pomstychtivé beštie. Lokácie boli vybrané celkom vhodne, zasadené to bolo do takej temno romantickej krajiny, kde sa zmieta nielen počasie ale aj city v šialených krútňavách prisilnej lásky. Celkovo však najmä pre osobnú emočnú odťažitosť hodnotím celok len ako mierne nadpriemerné dielo. A záverečná poznámka: Kniha sa čítala veľmi dobre, ale pravdou je, že som ju absolvoval ako trinásťročný. Vtedy som mal z nej veľmi dobrý pocit, nuž a ten si nechcem opätovným vrátením sa k predlohe vplyvom priemerného filmu nejako narušiť. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Raplh Fiennes podává zcela originální výkon, jenž je korunován téměř dojemnými scénami, ve kterých demonstruje svůj uhrančivý pohled. Je to zejména v pasážích, kdy ztrácí milovanou ženu, která umírá. V jeho pohledu se zračí nekonečná láska a neskonalá bolest. Možná i to dává divákovi chvilkami zapomenout na jeho neutuchající zlobu a hlubokou touhu po pomstě, kterou odnášejí nevinní lidé, ale lidé spříznění krví, kterou on tak nenávidí. Tak tedy klasický příběh o neskonalé lásce a hluboké nenávisti, která trvá třicet let a je zasazen do panství na anglickém venkově. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Martyrium lásky zmítané v hávu "montecristovské" msty. Srdce Heathcliffa bije jen pro tu jednu jedinou, avšak neopětovaná láska Cathy, pokryje jeho srdce jinovatkou chladné mizantropie. Duše zasažená šípem zrady se zaprodá ďábelské manipulátorské odplatě. Tenkost hranic, kontrast lásky a nenávisti v grimmovsky laděné mysteriózní poetice anglického venkova a mytologických akordech hororové melancholie. Démonický "černokněžník" Ralph Fiennes jako elegantně temný vládce Větrné hůrky s mrazivou přitažlivostí ztělesňuje uhrančivé zlo, z něhož se (za)tají dech. Heathcliffovi vtiskuje doteky křehké zamilovanosti, nářky zanícených citů, odstíny bolesti zachvácené posedlou žárlivostí, živelnou nenávistí a mstivou krutostí. Jeho oči jsou skutečným oknem do "katakomb" Heathcliffovy tesklivé duše. Z jeho pohledů šlehají blesky charismatické černoty, děsivosti a zloby. Kamenné srdce je ve skutečnosti jen maskou plačící duše, zlomeného citu, tváře nešťastné a zklamané bytosti. Spiritistická posmrtně snová katarze vroucího objetí Heathcliffa a Cathy na milovaném vřesovišti budiž jakýmsi magickým vykoupením oné zhrzené pozemské lásky. Duše Heathcliffa čas od času bloudí Větrnou hůrkou jako memento zranitelné rozervanosti a niterné vášně v rozsudku citu, který zažehl plamen zášti a spálil veškeré kvetoucí bytí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom spočíva kúzlo a sila tejto x-tej adaptácie? V megacharizme Ralpha Fiennesa a krehkej kráse Juliette Binoche. Exteriéry sú vybraté vhodne, ale pôsobia akosi neosobne, s atmosférou sa mohol Kosminsky pohrať viac. Pokiaľ ste knihu nečítali, tak vám prerody postáv môžu pripadať priveľmi rýchle a ich niekedy odmerané, inokedy pochabé chovanie voči ostatným postavám nelogické. Ja som však knihu čítal a v polovici som mal taký bordel v postavách a udalostiach, že som to vzdal ešte pred koncom. V tom sú pre mňa Wylerov a tento film hodnotnejšie, pretože všetko je prehľadné, divák vie, kto je kto a v spleti mien sa nestratí. Z tohoto hľadiska je zaujímavé si uvedomiť, že ak by som knihu nečítal, možno by som bol z postáv znechutený a moje pocity z filmu by boli viac negatívne. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nic proti, ale četl jsem knížku, a ta tedy byla mnohem vrstevnější, než je tohle povrchně nasnímané dílo s totál otřes herci. Ralph Fiennes neumí a nikdy nebude umět hrát. Jestli měl představovat cikána s natřeným ksichtem krémem na boty, tak v tom případě je můj brácha Jay-Z. Nevěděl jsem, jestli je to parodie, anebo jestli je to míněno vážně. Jsem se dusil smíchy a raději přepínal na hokej. Juliette Binoche, to už ošklivější herečku nemohli vybrat?! A dál jen nuda, nuda, nuda. Knížka pěkná, film mimořádně mě nebavící. Jen klouzal po povrchu a se mnou to nic neudělalo. Dávali akorát hokej, ten byl záživnější, a to hrál Kazachstán s Běloruskem. Dost nedůstojné zpracování kvalitní literární předlohy. Kritika také film nemilosrdně strhala, takže nejsem v tom sám, komu se nelíbil. Peter Kosminsky, režíruje ten borec ještě, nebo si to po "haluškách" na větrné hůrce hodil? 20% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Emily Brontëové. (R´Hell)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama