Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hm, tak vidím, že úloha obhájce českých parodií posledních let je zas na mně. No a co, že to byl první Marhoulův film? Naopak bych řekl, že trumfl i některé ostřílené režiséry mazáky. Je tu elegantní švihák Tomáš Hanák (ty jeho "drsné" komentáře jsem opravdu hltal-např. "Hned jak jsem vystoupil, ucejtil jsem, jak se mi lepí na paty. Ale dělal jsem, jakoby nic."), úžasně dementní Pavel Liška ve dvojí roli (jak to ten chlap dělá?), ďábelský mafián Kaiser, Vilma jako Velma, Šteindler jako ředitel blázince (ta jeho scéna s Hanákem byla sice až trapná, ale stejně jsem se musel smát nehybnému obličeji detektiva), Viktor Preiss jako "šikovný" barman, Jaroslav Dušek jako zdeptaný rejža, a pak trio mafiánů Macháček, Čtvrtníček, Táborský. "Roztrhni si kušnu hákem!"; "Nechte si ty vaše K(k)idy" a další skvělé hlášky. Ze scén třeba ty sklenice u Velmy v bytě, nebo taky nerozbitné rádio. Jen jsem nepochopil vsuvku s smraďochem Millerem...mohl by mi ji někdo vysvětlit? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já jsem sváteční piják. Takovej, co jde na jedno a probudí se v Singapúru s plnovousem na bradě." Mazanýho Filipa jsem zcela a naprosto brilantně pochopil. Jenom jsem ho tak úplně nepochopil. Ale to se může stát ve světě plným Kidů, vypranejch džín, roztrženejch kušen hákem a hollywoodskejch sexbomb, ve kterým parchanti zabili Kennyho a Nigel Smith v něm prostě ebyl, eni a ebude. Mně tedy tento pozdrav z noirového Sklepa vždycky podezřele dobře zvedne náladu. A na to mám alibu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip sa skladá z niekoľkých takmer desaťminútových sekvencií, ktoré obsahujú cca jednu informáciu pre posun deja vpred. Zvyšok stopáže sekvencií tvoria pokusy o suché vtipy a neskutočne naťahované dialógy medzi postavami. Aj keby všetky fóry boli vtipné, boli by pre dej absolútne zbytočné. Ako jediná ma pobavila scénka so Šteidlerom, tá je ale znova pre dej absolútne zbytočná a pôsobí navyše ako z iného filmu. Neverím, že sa nedali napísať vtipnejšie hlášky a že poriadny dramaturg by tomu nedokázal dať adekvátny spád. Mazaný Filip sa naťahuje ako žuvačka aby sa dopracoval k záveru, ktorý zázračne všetko osvetlí a ja neviem, na základe čoho. Poteší niekoľko vizuálnych fórikov a možno aj tých hovorených, stále mi to ale pripadá málo. Ako hovorí jedna z postáv, výprava dobrá, ale dej nič moc. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Stejnojmennou divadelní hru jsem nikdy neviděla. Snad i proto jsem k tomuto jinak vesměs nevysoce hodnocenému filmu tak štědrá. Mě skutečně příjemně překvapilo, že čeští tvůrci ještě dokáží natočit něco tak svěžího a nápaditého. Škoda, že můj dojem rušily některé přemrštěné herecké výstupy (Jaroslav Dušek) a pak ty závěrečné na mě směrované urážky. Ovšem trefné parodické připomínky jiných filmů (včetně té akční zadní projekce), suchý konverzační humor a uměřený výkon Tomáše Hanáka, to mě potěšilo velmi. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I řekli si jednou lidé z jednoho divadelního spolku, že sehrají stylové představení s pěknou výpravou, popkulturními narážkami, rošťackými vtípky a hlavním hrdinou se školácky naškrobeným přednesem. Jejich troufalost a naivita je dovedla k myšlence, že pokud si pozvou do party ještě šikovného kameramana, mají na to natočit dobrý film... Mazanému Filipovi bohužel nepomáhá ani svéráznost zpracování, ani obsazení celého divadla Sklep (snad i včetně uklízeček) a bohužel ani láska a úcta, jež Václav Marhoul - režisér, jehož ruka je ve výsledku sotva znatelná - k parodovanému žánru a jeho klasických zástupcům chová. Ono totiž nestačí vymyslet pár suchých konverzaček a pro naplnění celovečerní stopáže je natahovat do naprosté trapnosti. Je mi líto, ale v Mazaným Filipovi je míň šťávy jak v penzionované prostitutce, která spadla do lisu na jablka... 55% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Když policisté Kid s Kidem (David Vávra, Jan Slovák) zpívají a tančí v boxerském ringu, na kterém jsou americké hvězdy (představující počet států v USA), je na "vlajce" pouze 29 hvězd (má jich být 48). (vyfuk)
  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Režisér Václav Marhoul prý musel jen dvakrát zvýšit hlas, z toho jednou kvůli 56°C v ateliéru a jednou kvůli hlučné kameře. (hippyman)

Reklama

Reklama