Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

classic 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný historický veľkofilm, ktorému som sa pomerne dlho vyhýbal, i napriek tomu, že si tu zahral môj obľúbenec Marlon Brando, v úlohe dôstojníka Fletchera Christiana, ktorý začne mať po čase plné zuby kapitána Williama Bligha, pričom na spiatočnej ceste plachetnice BOUNTY, keď si užívali v „RAJI na ZEMI” ( TAHITI ), tam ale boli na expedícii, ktorou by nakŕmili národ, k niečomu sa vlastne už dlho schyľovalo, kvôli abnormálnemu správaniu kapitána, a jeho extra krutých trestných praktík na námorníkoch plachetnice, po niekoľkých očividných indícii, zo strany posádky, rozpúta dôstojník veľkú VZBURU, čím prevezme vedenie, zbaví sa tým pádom kapitána a ďalších, ktorým nevoňalo to, čo sa odohralo, ponechajú ich na menšom plavidle so zásobami, a oni zatiaľ mieria do neutrálnych vôd, kde by sa chceli ukryť na ostrove, lebo očakávajú, že bude na nich usporiadaný HON... Raz Christian navrhne, aby sa vrátili do Anglicka, odkiaľ pôvodne takmer na konci 18. storočia vyplávali, že by vysvetlili, čo sa vlastne stalo... Bohužiaľ, ako to tak býva, niektorým vzbúrencom sa táto IDEA nepáči, čiže radikálne skomplikujú túto myšlienku, s rozhodnutím, ktoré zničí predstaviteľa, čo ich de - facto vykúpil z osídiel „pekla na mori” . Pravdupovediac, obával som sa asi najviac troj - hodinového trvania snímku, v ktorom sú najlepšie pasáže na začiatku, keď idú na MISIU, to je prvá tretina snímku, druhou tretinou by som nazval : POBYT v RAJI, vtedy trošku ubrali na plyne, no musím podotknúť, že tu vznikli fascinujúce zábery... A posledná tretina sa zaoberá náladami a myšlienkami, čo bude s dezertérmi... Vôbec, už po niekoľkých minútach z úvodu filmu, som sa prestával stresovať dĺžkou, pretože to už jaksi patrí do klasického výpravného veľkofilmu, z čias minulých. ( Smola spočívala v tom, že Bounty mali veľmi ťažkého konkurenta, prečo nakoniec neuspeli na odovzdávaní OSCAROV ). Je tu Brando, zručne mu sekunduje Howard, ktorý sa Pánovi HERCOVI dosť vyrovnáva, ale keď sa na scéne objaví Marlon, s jeho britským akcentom, tak zvyškovú pozornosť na seba strháva práve On. Zahrali si tu napríklad Rich Harris, Gordon Jackson, Hugh Griffith, či trebárs TARITA, pekná tahiťanka, s ktorou mal SAMEC pletky. Obsadenie je na veľmi dobrej úrovni. Kamera Roberta Surteesa je naprosto fascinujúca, spektakulárna, ohromujúca, patrí medzi mojich obľúbených pracovníkov za kamerou. Špičková panoramatická optika, ako hrom ! Zbytočne sa viac rozpisovať, mne film perfektne sadol, ale plné, päť hviezdičkové hodnotenie neudelím, lebo som si všímal pár nedostatkov... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ocenění si zaslouží herec Trevor Howard, který nezpochybnitelně a velmi sugestivně zahrál postavu kapitána Bounty Williama Blighe. Všestranný herec Marlon Brando nevšedního talentu vždy přišel s něčím novým. I do této role dokázal vtělit své charisma. Přesto není bez zajímavosti, že během natáčení u hlavních protagonistů zmiňovaných herců nevládly vůbec žádné vzájemné sympatie, spíše naopak. Vstupme, ale opět do filmové krásy. Styl hollywoodského pojetí je velkolepou podívanou plně okouzlujících obrazů z Polynésie mimořádné přírodní pozoruhodnosti. Dalo by se zde mluvit o mnohém, ale zpět k filmu, který jistě potěší podmanivým dobrodružstvím námořníků, kterým držíte mimoděk palce. Třeba to bylo možná trochu jinak, ale rozhodně tato filmová verze pomalu již padesátiletá stojí určitě za vidění. ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Tento film je dlouhý 3 hodiny a přesto úžasně rychle uteče. Takové velkofilmy jako je Bounty, Ben Hur, Spartacus a podobné už dnes těžko někdo natočí, a tak je super sledovat, jak se příběh před vámi nerozvíjí ve zkratce. Problém, který vede ke vzpouře postupně roste, bobtná a režisér nespěchá (ani nemůže:-) a věrohodně vykresluje atmosféru a pocity lidí na palubě. Včetně pocitů Christiana v podání Branda, u něhož člověk sleduje vnitřní boj. Zda se přidat k utlačované a týrané posádce, nebo přivřít oči a neohrožovat svou kariéru v námořnictvu...Sice mi vadila trochu rozvleklá a zbytečně natahovaná pasáž na Tahity, ale jinak jde o úžasný film, který je (naštěstí) úžasný až do konce. Závěr je zpracovaný a zahraný dokonale. A dostávám se k hercům...přesněji řečeno k herci. Bohužel nemám místo ve své pětce nej-herců a vážně mě to mrzí. To, co ve své kariéře totiž předváděl Brando je dokonalé herectví (např. snímky V přístavu, Kmotr, Tramvaj do stanice touha, Štvanice...). Své výjimečné kvality potvrdil i v tomto filmu a výkonem hodně přispěl k mému 5 hvězdičkovému hodnocení. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando. Tak by mohl můj komentář začínat i končit a taky se tak stane. Velmi dlouhý velkofilm o jedné vzpouře, která se stala námětem nejednoho podobného filmu, zvládl Lewis Milestone nečekaně dobře a to hlavně díky dokonalému herectví Marlona Branda a kvalitě několika vedlejších postav. Ty by však nemuseli existovat a film by stejně byl minimálně na třech hvězdičkách a já musím znovu říct proč: Marlon Brando. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Koukám na to a maně se mi vybavují, tak jako obvykle, nápodobné, asociativní opusy. Krvavý příliv, Spartakus, Bílá velryba. Vážení má to společné meritum, a sice konflikt mezi jedincem a autoritou, charakterem a vůlí, inteligencí a tupostí, systémem a situační diferenciací, chcete-li dobrem a zlem. Zde startuje konflikt ze stupidního důvodu, krádeže sýra, kterou se námořník snaží setřást ze sebe a svalit na kapitána.Systém reprezentovaný kpt.Blighem se sváří s posádkou a jejím spontánním mluvčím Fletcherem Christianem. Ne, že by tento byl lidumil a altruista, je poživačný požitkář, nicméně je schopen nahlédnout potřeby lidí jemu podřízených a jednat podle toho. Do jeho jednání vstupuje kpt.Bligh jako slon do porcelánu a maří vše, oč se Christian snaží. Konflikt graduje a přesouvá se poznenáhlu ze služební do osobní roviny. Lidsky krásná epizoda na Tahiti ukazuje na čistotu v soužití s přírodou a drsný kontrast s životem v příkazovém systému. Je to o lidské živočišnosti a kráse, která se dře s příkazovou institucí královské lodi.....Koneckonců, co umí udělat ženská se skupinou mužů....Plyne z toho jediný závěr, a sice ženská je rozvracející element na lodi a v mužské společnosti vůbec. Ovšem svině zůstává sviní jednou provždy. A po vyplutí z Tahiti se ďábel zase projeví....Situace po smrti námořníka graduje ke vzpouře, tedy tomu nejhoršímu, co britské královské námořnictvo zná. Nicméně síla atmosféry při konečném dialogu mezi kpt. Blighem a F. Christianem před kapitánovým nasednutím do člunu ukazuje na pomíjivost a současně nepominutelnost síly charakteru a okamžiku. Parádní film. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Marlon Brando dostal za účinkování ve snímku honorář ve výši 1,25 milionu amerických dolarů a byl tak vůbec první herec, který prolomil hranici 1 milionu. (Zeebonk)
  • Film sa svojím rozpočtom 19 miliónov am. dolárov v dobe natáčania stal najdrahším filmom na svete. (Raccoon.city)
  • Režisér Milestone vzpomínal, jak jej Brando během natáčení občas zcela ignoroval a sám poučoval kameramana (a dával mu gesty najevo) kdy má točit a kdy ne... (džanik)

Reklama

Reklama