Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

italka63 

všechny recenze uživatele

Zase až tak moc mě tohle středověké drama ze soudní síně z vesnice nedaleko Paříže, kam přijíždí mladý právník, nevzalo. Hlavním hrdinou se stává černé prase, které údajně uteklo kočujícím cikánům a zabilo dítě, čímž se ještě více zdramatizovala situace kolem současného problému s čarodějnicí a odkrylo hlubší problémy.Ale ať se mladý a sympatický Colin Firth velmi snažil, nezanechalo tohle zpracování ve mě nějakou hlubší stopu, takže jen tři hvězdy. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o absurdní zabedněnosti lidí, ba víc než lidí - většinové společnosti - stupidně trvajících na dogmatech vrchností předepisované víry bez ohledu na to, že bije do očí, jak jsou poučky neslučitelné se zdravým rozumem. Známý jev vyhnaný do krajnosti. Jenže předobrazem jsou skutečné události, skuteční pitomci. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ve středověké Francii se na zvířata vztahoval stejný zákon jako na lidi včetně soudních procesů... A tak je nakonec oslice Virginie omilostněna, ale sedlák, co ji svedl a znásilnil, je po právu oběšen. Tenhle snímek by si zasloužil obšírný komentář, ale ono je mnohem lepší se na něj rovnou podívat. Ve středověkých kulisách se odehrává absurdní divadlo, které je palčivou alegorií naší doby. Právo je v rukou mocných, národnostní menšiny jsou podřadné a lež s přetvářkou slaví žně. Všudypřítomná nahota není vulgární, ale přirozená tak, jak jen v evropském filmu může být. Město a hrad jsou jako dvě věže stojící proti sobě, jen jedna však vládne všem. Jen jsem měl pocit, že právník Courtois by ve skutečnosti dopadl zle... V závěru se naplní proroctví čarodějnice, které si ale zřejmě většina vyložila úplně jinak. A dnes? Zatímco u nás tisíce dětí úpí v ústavech, společnost zajímá více gorilí mládě či vlastní pes...jen abychom se ještě nedočkali Hodiny prasete... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko to nazvať historická dráma, skôr by sa hodilo stredoveká komédia. Čo aj trochu zráža dolu zvolený námet. Nejde ani tak o komické situácie a ich početnosť ako o nastavenie postáv (napr. kňaz - smilník, naivná prostitútka či karikaturizovanie prostých ľudí) a celkovú atmosféru, ktorá by svedčala skôr komédii ako vážnemu dramatickému žánru. Čo však neupriera snímku na nápaditosti, nuda väčšinou nehrozí a na svoje si príde aj mužské oko v podobe viacerých nahotiniek. Aj keď sú celkovo herci fajn, Firth v hlavnej roli ma veľmi nepresvedčil. Z atraktivity (temného) stredovekého zasadenia alebo súdneho prostredia sa dalo vyťažiť podstatne viac dramatična i napätia. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem rikitiki. Tohle je hraní si na středověk, resp. dělání si prdele ze středověku, vysmívání se té tehdejší tuposti. K tomu se vezme jen něco, co se nám hodí do krámu, aby byl ten výsměch co nejlepší. Děj, kostýmy, chování postav, to vše mi zde přišlo hodně slabé, a některé situace zbytečně přehnaně zveličené, aby se jó moderní člověk, civilizovaný člověk pobavil. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Kromě studií v Londýně se film natáčel i ve francouzské středověké vesnici Pérouges. (biker)

Reklama

Reklama