Reklama

Reklama

Upíři

  • USA Vampires (více)
Trailer

Obsahy(1)

Parta Jacka Crowa (James Woods) pracuje jako zvláštní komando na vyhledávání a likvidaci upírů. Po úspěšném zničení jednoho z upířích hnízd se však na oslavu v malém motelu dostaví nezvaný host v podobě vůdce upírů, který vyvraždí většina Crowova týmu. Přežijí pouze Jackův kamarád Montoya (Daniel Baldwin) a Katrina (Sheryl Lee), kterou ale vůdce kousnul do nohy a ona se postupně mění v upíra. Odpověď na obrovskou výdrž a rychlost vůdce upírů dostane Jack na setkání s biskupem, který mu řekne, že se jedná o Jana Valka (Thomas Ian Griffith), kterého církev téměř upálila před několika stoletími. On však přežil a vrátil se jako upír. Jack musí začat rychle jednat, protože Valek chystá vlastní plán, který mu má dopomoci k tomu, aby se mohl pohybovat i ve dne. Dostane k tomu neobvyklého spolupracovníka, kněze Adama Guiteaua (Tim Guinee), ke kterému Jack chová značnou nedůvěru a dává ji chvílemi dost najevo. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

POMO 

všechny recenze uživatele

John Carpenter rezignoval na temnotu a napätie a vybral sa smerom rockovej hudby, splatteru, drsnej akcie a frajerských hlášok. Na jednu stranu ma sklamal, pretože v jeho podaní zbožňujem práve to, na čo rezignoval, ale na druhú ma týmto úletom pobavil viacej, než s Village of the Damned. Aby ale vystúpili Vampires z šedého priemeru podobných upírskych filmov, by museli ponúknuť aj niečo viac, než iba rozlietanú kameru s peknými filtrami. Museli by umnejšie a citlivejšie skĺbiť černohumornú a hororovú rovinu. A tam Carpenterova réžia zlyháva. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Carpenter se totiž pokusil diváky zaujmout především samotným příběhem, do kterého hodně investoval. Na rozdíl od nynějších EMO rádoby hororů to totiž moc nepřeháněl s nějakou romantickou zápletkou, přestože i zde se to bez ní neobejde a snažil se vyvarovat zbytečných klišé, kterých se právě v tomto upířím žánru dá nalézt mnohdy dost a dost. Bohužel se mu to místy moc nedařilo a některé pasáže vypadají opravdu hrozně. Hlavní doménou je však akčnost a především pak jednotlivé souboje. V neposlední řadě pak musím samozřejmě pochválit i akční scény, při kterých se Carpenter celkem vyřádil. Za pomoci solidní kamery a speciálních efektů dokázali natočit několik scén na které jen tak nezapomenu. Především pak Válkům příchod na scénu a jeho řádění v motelu. Zde se rozhodně krví nešetřilo a stejně jako tomu bylo i později (pokud tedy nepočítám ukopnutou hlavu), byly jednotlivé efekty docela ucházející. Tedy až na tu bitku s knězi. Ta mi přišla docela dost trapná. Jako plus beru i fakt, že se zde tvůrci rozhodli trochu vybočit ze standartu (vynechali česnek, svěcenou vodu a podobně zažité věci) a uspokojili se především se slunečním světlem. Tento způsob likvidace upírů se později uchytil ve spoustě dalších filmů. 7/10 ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Na několika místech se Johnu Carpenterovi podařilo navodit stylově bezchybnou atmosféru, na jakou jsme si zvykli u jeho starších děl. Scény z lovů na upíry jsou brilantní a zachraňují slabší scénář. Herci jsou většinou dobří, ale jejich postavy špatně napsané. Přes všechny zápory jde o kvalitní horror, který stojí zato shlédnout minimálně jednou. Společně s In The Mouth Of Madness jeden z těch lepších filmů mistrova pozdního období. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Tento film mám veľmi rád. Má jednoduchý dej (človek nemusí moc premýšľať), skvelé hlášky hlavného hrdinu v podaní výborného Jamesa Woodsa a dobrú hudbu. Problém je možno v tom, že ho natočil John Carpenter, od ktorého by niekto možno čakal viac. Mne osobne ale stačí aj takáto "oddychovka". Ja mám rád tzv. Carpenterove béčka a nevadí mi ich jednoduchosť (nechcel som povedať primitívnosť), i keď existujú výnimky, v ktorých mi to prekáža (napr. Duchovia Marsu). ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Carpenter uz zda se rezignoval na snahu o tvorbu kultovnich zalezitosti typu The Thing, nebo Halloween a nataci si pro radost na co ma zrovna chut. Je to trosku skoda, protoze excelentnich hororu neni nikdy dost, ale z jeho kreativniho pohledu ho chapu, zbytecne se s tim nepatla, zadny stres, sklada si k tomu vlastni music, (ktera je tentokrat ponekud rockovejsi, nez je u nej zvykem, s ocividnou influenci jeho oblibencu Tool) a vubec, Carpenter si to muze dovolit. Negativni dusledek je potom fakt, ze jeho novym filmum davam 3* namisto 5ti. Vampires jsou nenarocna jizda a tazeni eliminace upiru po americku, vedene za kazde okolnosti cool Jamesem Woodsem, ktery se presne na tohle skvele hodi. Naprosta absence typicky upirske gothic atmosfery, zavedenych klise, i moderni hysterie, kdy jsou upiri podavani v nablyskanych plastich s brokovnici ala Blade. Ostatne jak rika sam Woods, upiri nejsou romanticka banda buziku ve spolecenskem odevu, snazici se svest kazdeho v dosahu evropskym akcentem. 6/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • James Woods měl od Carpentera povolenou improvizaci, kterou dle režisérových slov hojně využíval. (Terva)
  • Symbol na náhrdelníku, ktorý patrí Anthonymu (Daniel Baldwin), je nordickou runou s významom ochranca. (beso74)
  • Film získal čtyři ceny Saturn od Akademie sci-fi, fantasy a horrorů v USA. Cenu pro nejlepšího herce si odnesl James Woods, cenu pro nejlepší herečku Sheryl Lee, Robert Kurtzman, Gregory Nicotero a Howard Berger za nejlepší make-up a John Carpenter za nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama