Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj prvy film o Wyatt Earp-ovi a zaroven treti film rezisera Johna Sturgesa /Sedm Statecnych/. V tomto filme strhnu vsetku pozornost na seba hlavne Kirk Douglas /Ace in the Hole, Spartacus/ a Burt Lancaster, ktori hraju jako odusu. Vela sa keca, ale to absolutne nevadi, lebo zaverecna prestrelka to bohate vynahradi. 72 % ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

K legendárnemu Wyattovi Earpovi v podaní Burta Lancastera som si v tomto filme nevytvoril žiadny vzťah. Kevin Costner ho zahral podstatne lepšie. Napätie a westernovú atmosféru filmu prerušovali limonádkové scény Wyatta a jeho hazardnej hráčky. Záverečná prestrelka, ku ktorej sa viaže názov filmu, nie je nijak výnimočná. Tak prečo 4 hviezdy? Doc Holliday! V tomto filme kultová postava, jedna z najlepších vôbec. Práve pre jeho charakter, hlášky, imidž a samozrejme výkon Kirka Douglasa sa na tento film nedá zabudnúť. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, ktorý si skutočné udalosti upravuje do menej dramatickej, epickej a osudovej podoby. Ale aspoň nemusíme stále pozerať na tú istú story. Wyatt Earp a Doc Holiday sú super postavy a potiahnu aj iný príbeh, než svoju legendu. Najmä ak majú tváre Lancastera a Douglasa, ktorý úplne žiari a kradne si film pre seba. Poctivý, kvalitný old school western. 8/10 ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Něco málo o opravdových mužích, z nichž jeden hledá lásku - a druhý smrt, byť to není úplně jeho volba ... v příběhu, který si cení šerifských hvězd stejně jako chlapského přátelství. Sice tak docela nechápu, kam se poděla proklatě přesná muška všech protagonistů v závěrečné přestřelce, ale takový už bývá jejich úděl ... závěrečných přestřelek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých verzií slávnej prestrelky s ešte slávnejším šerifom Wyattom Eappom. Lancasterovi sedí každý chlapácky film a westerny a vojnové, to je proste jeho. K. Douglas v úlohe nemenej slávneho Docka Hollidaya je podstatne zaujímavejšia postava a celkovo je zaujímavé sledovať a porovnávať film s poslednou verziou a to, filmom Tomstone. Film nenudil napriek tomu, že prvú hodinu sa vo filme nič moc nedeje. Režisér to dobre vykompenzoval ostrými hádkami medzi Hollidayom a jeho prelietavou partnerkou. Záverečná prestrelka bola výborná a celkovo by som tento western zaradil k tomu lepšiemu, čo v tomto žánri vzniklo. 80%. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (24)

  • Kirk Douglas neskôr povedal, že počas hrania Doca Hollidaya presne plánoval, koľko a ako bude kašľať v každej jeho scéne, kde to bude potrebné, keďže hrá muža, ktorý trpí tuberkulózou. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama