Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (629)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Zhruba třičtvrtě hodiny, to vypadalo jako pompézní pětihvězdičkový akční film (akční filmy nejsou moje kafe, tak to už je co říct). To by ale nesměl zkazit závěr, odehrávající se v metru. Nechápavě jsem kroutila hlavou, přišlo mi to už přemrštěné- děj, neohroženost hrdiny a hlavně do očí bijící logické chyby. Zkrátit plus-mínus o 20 min., a byl by to pro mě akční film par excellence. 75% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně se zapomnělo, že Keanu Reeves byl skvělý akční borec od nepaměti. Na tenhle akčňák si moc dobře vzpomínám. V době vzniku u nás doma na videokazetě frčel hodně často dokolečka. Teď jsem si dal pěkně opáčko a zjistil jsem, že mě chyběl více než jsem si myslel. Nonstop akční jízda plná nápadů aneb co vše se dá vymyslet s autobusem, který nesmí zpomalit. Neskutečně napínavá a intenzivní záležitost. 90% ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mancina: 1. Speed - Billy Idol [4:21] ,2. A Million Miles Away - The Plimsouls [3:41] ,3. Soul Deep - Gin Blossoms [3:06] ,4. Let's Go For A Ride - Cracker [3:07] ,5. Go Outside And Drive - Blues Traveler [4:51] ,6. Crash - Ric Ocasek [5:06] ,7. Rescue Me - Pat Benatar [3:01] ,8. Hard Road - Rod Stewart [4:28] ,9. Cot - Carnival Strippers [5:23] ,10. Cars ('93 Sprint) - Gary Numan [4:02] ,11. Like A Motorway - Saint Etienne [5:43] ,12. Mr. Speed - Kiss [3:17], ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že kdyby nebylo Speedu, byl by dneska Keanu Reeves Thomasem A. Andersonem (aka Neo:))? Anebo, pro mě osobně věc mnohem zásadnější, že by hrál Kevina Lomaxe v Devil's Advocateovi? Docela o tom pochybuju. Speed prostě Reevese vynesl do hvězdných výšin, a to z dnešního pohledu celkem po zásluze. To s takovým Jan de Bontem je to už horší:). Ale proč na rejžu házet zbytečnou špínu, když nám nechal tenhle super kousek? I když nemám rád Sandru Bullockovou (Slečna Drsňák je čestná výjimka:)), akce která celý film žene kupředu, slizký záporák Dennis Hopper, práce kamery, výkon Jeffa Danielse a já nevím co všechno ještě, vynesly v mých očích Speedu čtyři hvězdy. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem "akční film roku 1994" viděl až teď, kdy si něco takového umím užít. Tehdy bych ho asi nedocenil. Líbí se mi vzásadě tři věci: 1.) Film se vůbec nezdržuje obvyklým způsobem představování postav. Jinde bychom nudných dvacet minut přihlíželi, jak Keanu Reeves a Sandra Bullocková vstávají z postelí, čistí si zuby, krmí kočku, jsou se smetím atd. :) Nebezpečná rychlost nás v souladu s názvem vtáhne do akce a vše podstatné o těch dvou se dozvídáme doslova cestou z jejich reakcí na vzniklou situaci. Vede to mimo jiné k tomu, že romantická Sandra jednoduše nemá kdy uplatnit své upejpavě diblíkoidní obličeje. 2.) Všechno, co vás napadne, že se ohroženému autobusu může stát, se skutečně stane, ba ještě víc, než bych třeba já předvídal. 3.) S výjimkou pro mě trochu nadbytečného etického sporu Reevese a Danielse film nemá hluchá místa a je napínavý od úvodních titulků až do závěrečných. 80% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (79)

  • Pro režiséra Jana de Bonta bylo velmi důležité, aby cestující v autobuse odráželi multikulturní identitu Los Angeles a aby jejich herci skutečně vypadali jako lidé, na které se můžete podívat při ranní cestě do práce a vidět je, jak si čtou noviny, popíjejí kávu, dívají se z okna a začínají svůj den. (Narcis)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama