Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (338)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení v podobě Gwyneth Paltrow, kterou jsem nikdy nepovažovala za kdovíjakou herečku, ale tady byla vážně skvělá (neumím si momentálně představit někoho jiného, kdy by její postavu tak přesvědčivě zahrál). Navíc získávám stále větší dojem, že z Jakea Gyllenhaala se rodí nová áčková hvězda, líbil se mi již v "Půlnoční míli" či v "Donnie Darko", na "Mariňáka" (rež.: S. Mendes) se také těším. Film má výborný scénář, protože až postupně odhaluje všechny vazby otce a dcery, režisér ví, kdy co říct a jak to říct, každá postava má svoje místo (dokonce i nesnesitelná sestra). No prostě film, který ve vás po odchodu zanechá ještě dlouho dobrý pocit, takové to nepopsatelné cinéphilské potěšení. Přesně ten typ filmu, které můžu po kilech. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že toto je mé jubilejní hodnocení pod pořadovým číslem 7.000 musím využít této příležitosti a poopravit svůj názor na Gwyneth... od tohoto snímku ji už jako herečku respektuji :-) Pro mě byl tento filmík příjemným překvapeníčkem... :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Stále tvrdím, že retrospektívny spôsob nakrútenia filmu je jednou z najťažších vecí. Ale keď sa to podarí kvalitne spracovať, ako v tomto prípade, tak je to zároveň aj najpútavejší spôsob. Toto snové obsadenie by vytrhlo z biedy aj ten najúbohejší scenár, no keďže tu sa nenechávalo nič na náhodu, dočkal som sa veľmi silného zážitku. A aj keď som väčšine kockáčovských rečí moc nerozumel, je to spracované tak, aby to divákovi neublížilo. Škoda trošku priemernejšieho samotného záveru a pomalšieho rozjazdu. Ale inak nemám skoro čo vytknúť. Možno, že chýbal trošku hlbší zmysel a viac emócií. 90%. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem měl neskutečnou chuť vrhnout se na řešení matematických rovnic, takže jestli to ve mně něco zanechalo? Zaručeně! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S Auburnovým Důkazem jsem se nejprve seznámila v Městských divadlech pražských, kde na scéně Rokoka zářila Veronika Kubařová a Oldřich Vízner. Hra se hrála pět let (2011 - 2016), nicméně film je samozřejmě výraznější trvalkou, ke které se můžeme vracet kdykoli. Je okouzlující sledovat dramatickou stavbu textu, jak si s ní poradil Madden a Paltrow, kteří se již přesvědčili o vzájemné kompatibilitě při Zamilovaném Shakespearu. Téma je nosné samo o sobě, dialogy mají nápad a tempo. Z divadelních textů, které zpracoval i Hollywood, patří Důkaz mezi ty lepší. Stojí určitě za pozornost. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimava psychologicka drama a predovsetkym vynikajuci herecky vykon Gwyneth Paltrow. Skoda len, ze chvilkami sa dej uz len velmi pomaly rozbiehal a zostalo to nejake nudne. Neustale hadky medzi sestrami to len zachranovalo. Taktiez som ocakaval, ze na konci sa ten dokaz zverejni v medii, teda trosku velkolepejsi koniec. Takze u mna za 3 hviezdicky....... 16.04.2008 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kontakt s realitou neztrácí pouze geniální matematik, ale mnohdy i divák neví, kudy kam, čeho se chytit.. Postupně ale před sebou máme bravurně vystavěné komorní drama, na kterém je asi třeba nejvíce upozornit na scénář a vedle stále zajímavějšího Jakea Gyllenhaala podává životní výkon (po hrůzách typu Nahoru, dolů, Těžce zamilován nebo Letuška 1.třídy) Gwyneth Paltrow, rozhodně jedna z nejtalentovanějších hereček své generace, které ovšem mnohdy chybí lepší cit pro výběr rolí.. Neefektní režie (jen minimum interiérů) Johna Maddena, tlumené osvětlení, pokroucené časové linie, příjemná hudba, silné dialogy a důstojná "předělávka" divadelní hry. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tohle není film o matematickém důkazu. Tohle je důkaz toho, že i Gwyneth umí sakra dobře hrát! :-) BTW: Jakže bylo to největší dosud známé prvočíslo? ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já v podstatě nemám tomuhle filmu co vyčíst. Snad jen to, že mi přijde pravděpodobný jeden rozhovor mezi tvůrci před natočením snímku: "Hele, máš nějakej nápad o čem udělat film"? "Ne, fakt nemam, teď mě zrovna nic nenapadá". "Tak to je jedno, něco začnem a ono se z toho něco vyvrbí". To, že cítím při sledování nějaký intelektuální růst (což je stejně jenom můj pocit), neomlouvá celkovou nijakost. Důkaz se nesnaží nic dokázat, snaží se být jen obyčejným filmem. Pěkné herecké výkony, slušná hudba, ale film, na který se taky velice snadno zapomene... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

No tak tohle bylo pro mě docela překvapení. Filmy, ve kterých se většinu času jen dlouze povídá a příběh nemají zrovna moc velký,mě nikdy moc nebrali.Tohle mě ale vážně dostalo,zvláště díky hereckým výkonům hlavní herecké trojice. Famózní Paltrowová mě po dlouhé době přesvědčila, že opravdu hrát umí a její výkon je opravdu strhující.Stejně tak jako Jake Gyllenhaal, který je opravdu ve vrcholné formě a opět dokazuje, že jednou ten Oscar přijít musí. No a Anthony Hopkins taky nemohl zklamat a je už jen takovou třešničkou na dortu. Je to prostě vynikající film, který drží hlavně herci. A drží ho vážně pevně. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Wow. No tak toto bolo .. wow. V živote by som si nebol pomyslel, že herečka ktorá ma ohúri svojím hereckým výkonom bude práve Gwineth Paltrow a to ešte v úlohe šialenej dcéry matematického nemenej šialeného génia, kde po celí čas na niekoho vrieska a pritom je tak milá, že by som ju najradšej objal aby sa ukľudnila. Herecký výkon Anthonyho Hopkinsa je potom prinajmenšom zadosťučinením za jeho trápny a bezvýznamný výstup v Alexandrovi. A čo Jake Gyllenhaal? Tak tento herec má inak dobrý vkus pri výbere svojich úloh (Donnie Darko, Jarhead). Proste toto je film so skvelím scenárom, super hercami, fantastickou réžiou a presne pasujúcou hudbou. Čo viac si človek môže priať. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama stojí hlavně na hereckém výkonu Gwyneth Paltrow. Ke konci už sice snímku dochází dech, i tak bych ale nikdy nevěřil, že filmu o matematice a depresích (což jsou dvě věci které nesnáším) někdy dám nadprůměrné hodnocení a ještě se mi bude líbit. To je zásluhou hlavně skvělého scénáře Davida Auburna a všech věrohodných emocí a vztahů, o kterých Důkaz vypráví. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíš zklamání. Děj mě sám o sobě nenadchl, romantická linie byla poměrně chabá (ano, o ni tu tolik nešlo) a tak radost zůstala pouze z hereckých výkonů ústřední trojice: Paltrow, Hopkins, Gyllenhaal. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

***/* tři a půl, docela mi to připomínalo Čistou uši jak námětem o nadaném matematikovi a matematičce, proto už to pro mne nebyl takový zážitek, jaký by mohl být, jelikož Čistá duše je u mne jasně lepší, .... Gwyneth konečně zas nějaký dobrý film, Hopkins klasika a kdo mě mile překvapil je Gyllenhaal, i když pochybuji, že by se na Gwyneth v reálném světě nevybodl, každopádně chcete DŮKAZ, tak tady je .... (( :: ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nezastírám mírné zklamání. I když... Samotná úroveň filmu rozhodně není špatná. Jen je škoda, že se nepodařilo udržet laťku ve stejné výšce i v momentech, kdy na plátně nefiguroval Anthony Hopkins. Ovšem chápu, že je to velmi obtížný úkol. Pakliže je pravdou, že snímek vychází z divadelní předlohy, vysvětluje to místy statický děj. Avšak neomlouvá práci režiséra, který s tím měl něco udělat. Narozdíl od většiny z vás mě pak navíc nikterak nezaujal výkon Gwyneth Paltrow. A pakliže zaujal, tak nijak pozitivně. S přibívajícím časem mi její uječená a ubrečená postava byla čím dál víc nesympatická. Ve výsledku by mi sedělo hodnocení 3,5 hvězdy. Jelikož však takovou možnost ČSFD nenabízí, volím za tři. Poněvadž na čtyři hvězdičky by pro mě osobně bylo potřeba, aby buď Anthony dostal více prostoru anebo ti druzí lépe využili svůj. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama s dokonalou Gwyneth Paltrow. Hrála opravdu perfektně. Pokud někdo tvrdí, že Oskara za Shakespeara dostala neprávem, tak tímto dokazuje, že hrát opravdu umí. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama