Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (více)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(více)

Recenze (147)

Mimesis 

všechny recenze uživatele

Berserk popravdě nikdy nebyl moje láska na první pohled. Seriál jsem před lety viděl, docela se mi líbil a hodnotil jsem ho pozitivně, ale nebyl jsem zase tak velký fanoušek obecně. Po čase jsem ale viděl další adaptace, začetl jsem se do mangy, podle které tenhle seriál vznikl a postupně jsem se takhle fanouškem Berserkeru stal. Samozřejmě manga je nejlepší způsob, jak si tohle dílo užít. Seriál je však jedna z nejlepších adaptací, jakou si lze vůbec přát. Držela se předlohy docela dobře a když odbočila, nikdy to nebylo na škodu. Seriál také vynechává z předlohy některé věci, ale obvykle jsou to ty věci, které by podle mého názoru v seriálu nefungovaly tak dobře, jako v manze, takže za mě dobré rozhodnutí. Takhle zpětně s odstupem si myslím, že Berserk z roku 1997 je prostě masterpiece a největší slabinou je to, že nepokračoval po dvacátém pátém dílu dál. Pokud člověka zajímá, jak je to dál, musí si sehnat mangu. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem fakt nečekal. Moje první setkání s anime seriálem a takový kalibr hned na začátek. Byl jsem překvapen, že i kreslené postavy dokáží zahrát emoce, které by nezvládl i lecjaký živý herec a můžou prodělat opravdu zajímavý vývoj, který se jen tak nevidí. A po závěrečné episodě jsem zůstal pouze nehnutě sedět a snažil se vzpamatovat z toho zážitku, který vám konec přichystá. Fakt škoda té neuzavřenosti, takže vzhůru na mangu. Manga: O dost lepší, než anime. Když někdo považuje seriál za příliš brutální, tak oproti manga je to nic. Taky daleko je zde více otevřené sexuality hraničící skoro až s pornem. I v ději, který pokrývá seriál je více postav, především Skull Knight (díky tomu už i chápu, proč seriál končí zrovna v oné vyhrocené situaci). Výborně hodnotím kresbu, která je především u velkolepých výjevů přímo úchvatná. Zbytečná mi přišla pasáž Lost Children, které byla spíše výplní, mezi konce linie s Band of The Hawk a putováním Gutse a Cascy s novými charaktery. Tady už to šlo trochu dolů, jelikož se z poměrně realistického děje před Zatměním, stává příběh jedním velkým fantasy obludáriem. Zatím dočteno do Volume 33. Doufám, že už se nebude vymýšlet nová zápletka a vše bude směřovat k ukončení i tak velmi skvělého příběhu, na které ale bude ještě potřeba několik volumes. ()

Reklama

Natascha 

všechny recenze uživatele

Berserk má spoustu negativ - až moc statická animace (na kterou když si však člověk zvykne, stává se spíše kladem), nic moc hudba, prostředí evropského středověku mi k anime taky moc nesedělo, bitek mohlo být trochu míň a mohly být originálnější, stejně tak jsou některé díly nudné a daly by se zhustit do krátké episody... ALE tyto všechna mínus naprosto smazávají klady. Skvělé postavy, především Griffith (který je navíc vedle Howla z Howl's Moving Castle nejvíc sexy kreslenou postavou:-), ale i ten Guts je fajn, i když má až příliš "nadčlověčí" proporce, dále výborný příběh o cestě vzhůru lemované neštěstím, a ten konec!!! Deprese, zmar... ............................Po nějaké době se mi to rozleželo a kdybych mohla ještě přidat nějakou tu hvězdu, tak to udělám. Mínusy jakoby zmizely (např. hudba se mi teď zdá skvělá) a v mé mysli už delší dobu rezonují ty povedené aspekty. Je to jako rána do hlavy, kterou ještě dlouho cítíte a boule mizí jen velmi zvolna... ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Celý príbeh som doslova zhltol za jeden deň. Dovolím si tvrdiť, že sa jedná o jedno z vrcholných diel anime v svojom žánri. Epická cesta za splnením svojich cieľov nikdy nie je jednoduchá. No nemalo by sa po nej ísť cez mŕtvoly, za cenu nešťastia a obetovaním svojich najlepších priateľov. Príbeh bol plný emócií, ktoré častokrát neboli vyjadrené slovom, ale priam sršali s postáv, s ich činov, ich gestikulácie a mimiky tváre, čim chcem zároveň pochváliť ak skvelé grafické prepracovanie. Jednotlivé epizódy na seba nadväzovali a príbeh bol celý čas napínavý, čo ma nútilo hneď po skončení jednej časti kliknúť na ďalšiu. Nebola tu núdza a vla bojových scén, aj keď miestami to s tými potokmi krvi preháňali. Vyzdvihujem aj kvalitný opening a ending song. Časti 2-20 po úsek ako Guts opustil spoločenstvo boli úplne vzorovým anime, doporučoval by som pozrieť každému fanúšikovi anime. Čo sa týka tých ostatných častí, tie u mňa znížili priemerné hodnotenie celej série tak o 7%... ale nebyť nich tak sa nevysvetlí prvá časť ani celý zmysel a hlavná myšlienka série. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bejvá, srovnávám. Protože já, chytrá hlava, první četl mangu. Potom, když už jsem měl načteno dost, tak dost, že už jsem potřeboval pauzu (rozuměj - šestnáct tankóbonů během dvou týdnů), jsem se podíval na anime. Čekal jsem všechno, a nejhorší na tom je, že to všechno jsem dostal. Samozřejmě, manga je znovu a opětovně lepší, v tomhle případě to znamená, že je temnější, syrovější a hutnější... a hlavně pokračuje. Ale to těžko vysvětlit, když i samotné anime je silné, hutné, temné, krvavé a barbarsky zuřící. Můžu s klidným svědomím říct, že tohle anime v klidu nahradí (už nevím kolik tankóbonů) mangu do chvíle, kdy vlastně příběh v anime končí a bude nejspíš dál rozveden v celovečeráku. Nemám výtky vůči animaci, protože prostě a jednoduše seriál je starej, vycházel v době největší popularity Berserka v Japonsku (kde pořád drtí řadu dalších mang, což je - vzhledem k jeho dvacetiletý kariéře fakt obdivuhodný, skoro jako Hajime no Ippo), animační fígle se statickými obrázky jsem vlastně ani nevnímal, protože a jelikož hlavní síla Berserka je v jeho příběhu a atmosféře. Zase bylo ukázaný, že k nastolení super hutný atmosféry fantasy světa není zapotřebí elfů a trpajzlíků a orků a tak vůbec. A zase bylo ukázaný, jak moc hluboký myšlenky dokáže japonská kultura do jednoduchýho příběhu ukrýt. Přesto hodnocení dávám maximální spíš jen proto, že jsem si mangu zamiloval a považuju ji za druhou nejlepší, kterou jsem kdy viděl. Ve srovnání s anime tudíž vyhrává na celý čáře a subjektivně bych měl dát tomuhle anime asi čtyři hvězdy, právě proto, že znám mangu. Nicméně... pokud se zkusím odprostit od toho, že tu mangu znám, musím dát pět... ()

Galerie (1 005)

Zajímavosti (1)

  • Meč zvaný „Drakobijec“, kterým se ohání Černý šermíř, je celkově dlouhý 193,7 cm a váží 176,3 kg. (Zdroj: reddit.com) (ČSFD)

Reklama

Reklama