Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (804)

sud 

všechny recenze uživatele

Úžasné dílo, které v sobě skrývá přátelství, chlapskou romantiku, dobrodružství, humor, lásku a úskalí lupičského života. Paul Newman s Robertem Redfordem titulním postavám vdechli život a spoustu nadhledu a ostrovtipu. Krasavice Katherine Ross je jim vynikající utěšitelkou a neumím si představit nikoho na jejím místě. Už svlékací scéna s pistolí stojí za pozornost. A vlastně, řekněte mi, která scéna za pozornost nestojí? 105 minut absolutně čisté filmařiny bez náznaku kýče a lacinosti a nezapomenutelný celek. Nevyčnívá nijak stopáží, skandálními scénami, kontroverzí, nebo nervydrásajícím napětím. Plyne v naprostém klidu a míru a tak i končí. Naprosto jednoduše a přesto neobyčejně a famózně. Nádherný příběh o tom, že každý sen se také nedá splnit. Raindrops keep falling on my head ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po Eastwoodově Unforgiven jsem si musel spravit chuť pořádnou pohodovkou z divokého západu. A co je ještě víc pohodové, než Roy Hillovo Butch Cassidy a Sundance Kid? Uusměvavý Newman a „flegmoš“ Redford vykrádají co mohou, střílejí na všechno co se hýbe a pouštějí jednu hlášku za druhou. Opravdu pohodový film, který vám zvedne náladu, několikrát se pořádně zasmějete a na konečnou scénu opravdu nezapomenete. Celý průběh jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale film je utnut přesně v tu nejlepší chvíli. Tohle se mi líbilo víc než Podraz, je to vtipnější, svižnější a hlavně ta hudba je perfektní a uklidňující. Prostě… Newman & Redford jsou ta nejlepší filmová dvojka! ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kdepak, aby western za něco stál, musí ho natočit Evropan (Leone, Lipský). Tento film se skládá z několika dobře rozprostřených silných motivů, které však téměř celou dobu přebíjí dojem, že Butch Cassidy je asi příští kandidát na prezidenta Spojených států - dojem nejen ze samotného Newmana, ale z celkové nálady, humoru, slaďounké písničky a ždímavého emočního anachronismu. (Na přelomu 60./70. let to asi jako kandidátské video nevyznívalo, ale pro mne dnešního diváka všechno štimuje.) Záběrů, které by mě zaujaly jako takové, velmi poskrovnu. Líbil se mi Retford, jak skáče na vlaky (a že moc nežvanil), fatální eldorádo Bolivia a ovšem krásná pohádka o přátelství tak spolehlivém, tak samozřejmém, těsném a nesmrtelném, že se o něm nemusí mluvit, nikde se netématizuje, ale vyjevuje se v každém okamžiku. Jak vidno na některých komentářích (které nicméně doporučuji - Radek99, Astu.), našinec už takový vztah těžko chápe bez podezření z platonismu. Z komentáře Astu. se hlásím k bodu 1 (ale tento motiv nesrovnatelně epičtěji v Tenkrát na západě), z Radkova oceňuji, jak pojednává o pronásledování. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Filmový evergreen a povinná četba (nejen) pro fanoušky Paula Newmana a Roberta Redforda. Největší westernová jízda všech dob a neskutečně zábavný snímek inspirovaný skutečnými událostmi. Butch i Sundance hláškují, opíjí se, milují s holkama, hrají karty, loupí, perou se i parádně střílí a vy jim prostě fandíte, i když víte, že to nemůže dopadnout dobře. Tohle dílo je však zároveň doslova prošpikované inteligentním humorem a celá řada komedií mu nesahá ani po kotníky. A to se prosím jedná o western vyprávějící příběh dvou zločinců. Chlapský, romantický, drsný i dojemný snímek s jednou nezapomenutelnou skladbou a ještě originálnější závěrečnou scénou. Nesmrtelný příběh. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Pohodový western, ale že by to byla nějaká pecka? Tak to ani náhodou. Od děje jsem čekal mnohem víc. Bylo to docela suché a ten konec měl být jako nějaký originální? No to se mi taky nezdá. Herci fajnoví, píseň při jízdě na kole potěšila, akce sem tam taky dobrá, ale tento film podle mě nemá na to uzavírat TOP 20 ČSFD. 80% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Píseň "Raindrops Keep Fallin' on My Head" nazpíval B. J. Thomas poté, co ji odmítli Bob Dylan nebo Ray Stevens. Thomas prodělával v době, kdy skladbu nazpíval, zánět hrtanu, což jeho výkonu přidalo na chraplavosti, ale producentům filmu se právě tahle indispozice náramně líbila. (Hans.)
  • Krom jediné scény nepoužil Paul Newman (Butch Cassidy) při jízdě na kole kaskadéra. (Karlos80)
  • První den natáčení seděl Paul Newman (Butch Cassidy) vedle Roberta Redforda (Sundance Kid), natáhl se a plácl ho po stehně: "Tak co, hochu, jaké to je, hrát ve svém prvním čtyřicetimilionovém trháku?" Redford si pomyslel, že jeho spoluhvězda je poněkud egoistická, ale nakonec si uvědomil, že na tom něco je. Byla to "důvěryhodná pohádka pro dospělé" vykládal Newman lidem. (Rocky62)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Reklama

Reklama