Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (804)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Butch Cassidy a Sundance Kid, jeden z milníků světového filmu a především westernového žánru (i když western to není právě úplně typický). Prostý a téměř primitivní děj, ale právě v této jednoduchosti tkví jeho síla. Už v samé podstatě existence dvou desperátů je obsažena tragická predestinace osudu obou hrdinů a nejenom toto odkazuje k síle antického mýtu. Mýtus o dvou neohrožených hrdinech, kteří se odvážili vzepřít ,,bohům" (amorální jednání) a ti na ně seslali neodvratný trest, kterému se nelze vyhnout, lze před ním jen prchat (skvělá atmosférická pasáž útěku před skupinou neznámých stopařů ... ,,Hergot, co je to za lidi?" ,,Jsou dobří...")... Geniální herecké výkony obou titulních představitelů - více charismatické hrdiny filmového plátna neznám... Formálně zajímavé jsou i dvě barevné roviny filmu - prostá netónovaná část filmového pásu a proti ní do hněda kolorovaná okénka filmu zprvu s rekapitulačním nádechem, později ale v závěru filmu dostávající ještě rozměr nostalgický a metafyzický... Nelze přehlédnout ani do jisté doby málo zjevnou tabuizační rovinu filmu - jak řekl sám Paul Newman, snímek Butch Cassidy a Sundance Kid je "milostný příběh dvou chlapů". To, co mohl v dnešní době naplno říci Ang Lee ve své Zkrocené hoře (a co ani dnes nechce velká část populace slyšet), musel George Roy Hill na konci šedesátých let zjevně šifrovat. Nikde to samozřejmě není řečeno explicitně, ale ten příběh jistou latentní rovinu homosexuálního vztahu asi obsahuje. Svět westernu jakoby homosexualitu přímo přitahoval (není náhodou, že dnes je velké procento gayů např. v silových složkách, tedy stejně jako ve westernu ve výlučném světě mužů) - implicitních náznaků najdeme plno, z těch explicitních namátkou román i jeho filmová adaptace Malý velký muž... Butch Cassidy a Sundance Kid překvapí mnohým, máločím však zklame... Nádherné klasické dílo, produkt doby konce 60. let - příběh dvou rebelů žijících naprosto svobodně platíce za to však nejvyšší cenu (obdobná dějová kostra jako v Bezstarostné jízdě)... Je dobré se k němu vracet... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Buddy western. Jako kluk jsem si moc přál, aby naši dva hrdinové závěrečnou kanonádu nějak zvládli, ale ta palebná síla proti nim byla zřejmě nad jejich síly. Newman tou dobou byl zavedeným hollywoodským hercem. Redford naproti tomu zrovna začínal. Těžko říct, zda-li by uvažovaný Steve McQueen byl lepší volbou. Za sebe si myslím že spíše ne, protože Paul s Robertem si prostě spolu sedli i lidsky a na filmu je to rozhodně vidět. 100% ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný šéf gangu a samotářský zabiják v podání Newmana a Redforda. Dva slavní kriminálníci z dob dobývání západu jsou vykresleni tak sympaticky, že jim nějakou tu mrtvolku počestného občana a bankéře odpustíme :) ... Kdyby dnešní akční režiséři zobrazili konec tohohle filmu, tak by to určitě byla totální krvavá lázeň, která by ale rychle upadla v zapomění přebitá jinou krví z jiného filmu. Na tenhle konec se ale zapomenout nedá. Zato svou cestu z kina jsem si druhý den už nepamatoval... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kdepak, aby western za něco stál, musí ho natočit Evropan (Leone, Lipský). Tento film se skládá z několika dobře rozprostřených silných motivů, které však téměř celou dobu přebíjí dojem, že Butch Cassidy je asi příští kandidát na prezidenta Spojených států - dojem nejen ze samotného Newmana, ale z celkové nálady, humoru, slaďounké písničky a ždímavého emočního anachronismu. (Na přelomu 60./70. let to asi jako kandidátské video nevyznívalo, ale pro mne dnešního diváka všechno štimuje.) Záběrů, které by mě zaujaly jako takové, velmi poskrovnu. Líbil se mi Retford, jak skáče na vlaky (a že moc nežvanil), fatální eldorádo Bolivia a ovšem krásná pohádka o přátelství tak spolehlivém, tak samozřejmém, těsném a nesmrtelném, že se o něm nemusí mluvit, nikde se netématizuje, ale vyjevuje se v každém okamžiku. Jak vidno na některých komentářích (které nicméně doporučuji - Radek99, Astu.), našinec už takový vztah těžko chápe bez podezření z platonismu. Z komentáře Astu. se hlásím k bodu 1 (ale tento motiv nesrovnatelně epičtěji v Tenkrát na západě), z Radkova oceňuji, jak pojednává o pronásledování. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přeci jen jsem o 15 let starší a na druhý pokus už plně docením. Protože nesmrtelný cool faktor a buddy chemie, geniální atmosféra starých let a perfektní filmová značka konce klasický westernový romance. Taková ideální únikovka na dvě hodiny – vypadá to od začátku do konce krásně, vyzařuje stesk i radost ze života, osudovost a zároveň můj oblíbený bezstarostný feel. Ještě lepší óda na svobodu a nezávislost jednotlivce než Cool Hand Luke. ♪♫ ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Do domu Stevea McQueena na návštevu prišiel Paul Newman (Butch) a priniesol so sebou scenár westernu, ktorý napísal William Goldman. Newman vyslovil želanie, aby si v tomto filme zahrali spolu. Steve McQueen s návrhom Paula Newmana súhlasil, no najskôr chcel prerokovať podmienky, za ktorých je ochotný v uvedenom filme hrať. Obaja sa začali hádať, kto bude uvedený ako prvý v titulkoch. Keďže sa nevedeli dohodnúť, McQueen povedal: „Hodíme si mincu. Nech tá rozhodne, koho meno sa objaví ako prvé." Tento návrh však Newman odmietol a McQueen napokon neprijal rolu vo filme. (Raccoon.city)
  • Skutečný název gangu Butche a Sundance byl „The Wild Bunch.“ Když však několik měsíců před natáčením snímku Butch Cassidy a Sundance Kid použil Sam Peckinpah tento název pro svůj nový film Divoká banda (1969), tvůrci gang přejmenovali na  „Hole in the Wall.“ (HellFire)
  • Scenárista William Goldman strávil pátraním po živote Butcha Cassidyho celých 6 rokov a odmenou mu bol dovtedy rekordný honorár vo výške 400 000 dolárov. (marlon)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Reklama

Reklama