Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (804)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Já na bráchu, brácha na mě! Tasíme kolty, utíkáme a v náladě skáčeme. B&S crew si možná nehraje na Bohy, ale to po nich přece nechceme! Vždycky jsem toužil po kámošovi jako je Butch. Chlápkovi, kterej podrží, rozesměje a vezmě napříč světem. Do zapomnění. Líbí se mi, že tenhle snímek jde vlastní cestou, která možná není vždy ta správna, ale o tom to je. Překvapuje a to se nedá říct o polovině filmů pocházejících ze stejné stáje... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No a čo, že nevieš plávať. Už ten pád ťa určite zabije." Asi jeden z najlepších westernov. Oplýva nostalgickou atmosférou starých dôb (úvodné titulky), peknou prírodou a vtipnými dialógmi. Jedinečný filmový zážitok je to však predovšetkým vďaka ústrednej dvojici. Paulovi Newmanovi, ktorý prenikavým pohľadom a zmyslom pre humor stvárnil vodcu desperátov (časom už len jedného z dvoch desperátov) a Robertovi Redfordovi, ktorému fúzy (a mlčanie) prekvapivo pristanú. Snímka ponúka tucet kultových scén (bicykel, záverečný „zamrznutý pohľad“, bitka bez pravidiel atď.), vďaka ktorým sa dá pozerať niekoľkokrát do roka bez toho, aby nudila. Vzájomné doberanie sa dvoch ústredných (anti)hrdinov nič nestratilo z kúzelného šarmu ani po desaťročiach. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

[7,5/10] (Fox, Campanile) (Čb, Sepiatone/barevný /// Produkce: John Foreman /// Scénář: William Goldman /// Kamera: Conrad L. Hall /// Hudba: Burt Bacharach /// Oscar: William Goldman (scénář), Conrad L. Hall (kamera), Burt Bacharach (hudba), Burt Bacharach, Hal David (píseň) /// Nominace na Oscara: John Foreman (nejlepší film), George Roy Hill (režie), William E. Edmondson, David Dockendorf (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Jak jsem tak videla konec, rikala jsem si: "Tak a ted se rozbrecim. Ja musim." A ono nic, na rtech jsem mela priblbly usmev, jako by to vsecko vlastne dobre skoncilo. A ono vlastne i jo. Kazdopadne pak jsem si jeste na zaver znova pustila Raindrops Keep atd scenu a uvedomila si, jak tedka uplne jinak vyzni. Kdyz ji vidite poprve, musite se smat. Kdyz po celem filmu, je to spis ten horky usmev, kdy slabsi jedinci potrebuji kapesnicky. A stejne je zajimavy, jak treba ja jednoznacne fandila Newmanovi, zato moje mila sestricka zase Redfordovi. To dokazuje uzasne popsane charaktery hlavnich postav :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Banky jsou přece bezpečnější než vlak. Nehejbou se a přitom je jistý, že v nich prachy jsou." To dává smysl, ale já nejsem bankovní lupič, takže tuto informaci nehodlám využít. A asi nevyužiju ani zjištění, že vykrádat banky ve španělštině je takovej problém. Já vlastně nemám rád desperáty, ale kdybych měl být okraden, tak bych byl rád, kdyby to spáchali Butch se Sundancem. Jsou to prostě sympaťáci. A Sundance dokonce není vybíravej. To je mi na něm sympatický. Stačí mu, když žena bude chytrá, pěkná, jemná, milá, něžná, elegantní, příjemná, starostlivá - takovejch je plnej Divokej západ. Tak směle do akce, kluci. Kryju vám záda v Oklahomě, Bolivii i v Austrálii. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Na natáčení bylo k dispozici mnoho kamer, ale málo kameramanů. Jeden kameraman se zeptal Katharine Ross (Etta Place), jestli by nechtěla jednu obsluhovat. Mohla tak být první ženou za kamerou. Režisér George Roy Hill byl však tak rozčilen, že herečku z natáčení, krom jejích scén, vykázal. (DAVID FISHER)
  • Scenárista William Goldman strávil pátraním po živote Butcha Cassidyho celých 6 rokov a odmenou mu bol dovtedy rekordný honorár vo výške 400 000 dolárov. (marlon)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Reklama

Reklama