Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

d-fens 

všechny recenze uživatele

zaujímavé najmä preto, že filmov z prostredia starých Slovanov je pramálo.... avšak skôr ako etnologicky vierohodný exkurz do prastarých lesov, lúk a hájov to vnímam ako lacný návod pre fašizoidných spoluobčanov, ako pateticky sláviť niektoré barbarské kulty..... možno som príliš prísny v hodnotení, ale vnímal som mnoho skrytých významov, ktoré sa až príliš môžu zaliečať a inšpirovať nízke pudy mladých neofašistov, rasistov a nacionalistov.... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné a objevné zfilmování starých polských bájí (obdoba Jiráskových STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH) vyniká precízností výpravy, důkladností scénáře a invenčností při rekonstruování staroslovanského prostředí a jeho velmi torzovitě zachované mytologie. Témata lásky a žárlivosti, lidské malosti a velikosti určitě nejsou výhradně slovanská; důsledně slovanské je však jejich ztvárnění a úspěšná konfrontace s vikingským vojskem. Absence národního bájesloví je vždy tak trochu ochuzením národní duše; Poláci prokázali, že i z mála se dá udělat na úrovni v tomto ohledu přesvědčivé mnoho. Hoffmanovo dílo je určitě nadčasovou výzvou a něčím je nadto ještě víc: strhujícím zážitkem. ()

Reklama

Scar 

všechny recenze uživatele

Uff! Ide skutočne o rozporuplný film. Ak niekto nieje fanúšikom skutočnej histórie, zrejme si bude musieť odčítať jednu, alebo dve hviezdičky z môjho hodnotenia. Ak je však fajnšmeker čo sa týka slovanských tradícií, príde si na svoje. Film veľmi pekne stvárňuje skutočný život starých Slovanov, ich mytológiu, oslavy, pohreb, i magické obrady. Skvelé dobové kostýmy (za ktoré dostali aj cenu) a pekný príbeh. Krásne exteriéry, pekné slovanské ženy a strach naháňajúce vikingské mohutné postavy a hlasy. To málo čo mi zabránilo dať aj tú piatu hviezdičku sú dosť chabé herecké výkony bojujúcich "komparzistov" a počítačové efkety. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tato trojdílná televizní minisérie je přesně tím důvodem, proč jsem nikdy nenašel odvahu zhlédnout Zaklínače- z obavy, že by mohl být stejně (scenáristicky i realizačně) směšný. Staré báje drží na nohou pouze Debského hudba (a to ještě jen místy), vedlejší postava dívky, která nesmí mrknout (a objeví se nahá), a scéna na hraně parodie, při níž jsem si vzpomněl na podobný výjev z konce Života Briana... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama