Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Recenze (214)

infected 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborný titul kterému vévodí lehce maniakalní Jon Voight a přihlouplý frajer Eric Roberts.Točit tohle musela být docela šichta.Rozjetá souprava bez strojvůdce působí děsivě a kouzelně zároven.Zimní počasí a poněkud nehostinná příroda okolo má taky svojí atmosféru.Svým způsobem takový Přejezd Kasandra 2...miluju vlaky! ()

R4kosn1k 

všechny recenze uživatele

Tento film mi připomněl jiný dobrý film... Nezastavitelný. Tady je děj, akce umocněno drsným prostředím, a že vlak řídí uprchlí vězni. Paráda!! ()

F.Sucre 

všechny recenze uživatele

Celkem překvapující úspěch. Eric Roberts možná trochu zmateně, ale Jon Voight si vedl výborně! Mně se to líbilo :) ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Akční film natočený na námět Akiry Kurosawy? Překvapující ale nikoli nemožné. Dokonce povedené, hlavně co se týče akčních scén, ty jsou opravdu na vysoké úrovni. A důležité je, že psychologické vykreslení postav a jejich vztahů není v jejich stínu i když v Kurosawově provedení by určitě hrálo větší roli. Zajímavé je, kolik existuje filmů, ve kterých jsou vězni toho nejhrubšího zrna prezentování jako ukřivdění bojovníci za svobodu jako by si svoje nemalé tresty kroutili omylem. Splašený vlak sice v tomhle není tak jednoznačný (a závěrečný citát z Richarda III. mi v tom moc jasno neudělal), ale jeho hrdinové stejně určité sympatie budí. Pochybuju že bych je v reálu cítil taky. Ještě taková perlička: ve vězeňské rvačce na začátku filmu se mihne v malém štěku Danny Trejo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímků o vlacích jedoucích nekontrolovaně bez strojvedoucího je natočeno už vcelku dost a to jak pro stříbrné plátno, tak i ryze pro televizi. Je však s podivem, jek velice málo je známý tento, který rozhodně patří mezi ty lepší. Dějově tu nejde jen o hrozbu jedoucího vlaku, ale i o dva uprchlé vězně, které se k tomu dostanou čirou náhodou. Takže tu máme dvě dějové linky, které se vzájemně prolínají a divákům předkládají už na první pohled velice mrazivý příběh z oblasti Aljašky. Na jedné straně je snaha zastavit vlak a na druhé chytit uprchlé vězně. Nelze jinak než před filmaři smeknout klobouk, neboť během natáčení si také museli vytrpět své. Dnes by se převážně použilo CGI, ale v polovině 80. let? Takto je autenticita až zarážející a divákovi přeběhne mráz po zádech i doma pěkně v teplíčku na gauči před televizí. Silný příběh poukazuje i na psychologii postav ve velké dynamice dramatických sekvencí a atmosféry. Pozná vůbec někdo, že tu jde také především o pravý smysl a cenu svobody a o hloubku lidské povahy? Dialogy jsou oslnivé a herecké výkony Jona Voighta, Erica Robertse a Rebeccy De Mornay excelentní. Snímek začíná striktně jako film vězeňský, který se náhle změní v katastrofický končící jako hrdinský epos povznášející mnoho charakterů, jako např. touhu po svobodě a s tím spojenou vytrvalost, odhodlání překonat veškeré neduhy a k sebeobětování. Je lepšího snímku, který neopomíjí ani lidskou stránku věci? ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

"I thought you was my friend. I thought we was partners." Čistý thriller, do kterého je zabalena spousta velkých myšlenek. Adrenalinová tour de force Voighta i Robertse (který toho Oscara vážně měl dostat), jež vám nedá vydechnout od rozjetí vlaku až do poetického finále. Pasáž s helikoptérou to sice na chvíli stáhne do béčkovějších vod, ale jinak je to něco, co bych pod nálepkou Golan-Globus fakt nečekal. Nejlepší nedoceněný film. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Dva uprchlí vězni spadnou z bláta do louže, když si k útěku z vězení vyberou vlak, který se řítí ke zkáze. Scénář dělal renomovaný Akira Kurosawa, tak to snad nemůže být špatné, ne? ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Plnotučná pecka, která nemá kousíček slabého místa. Vygradovaný závěr "boje" za lidskou svobodu Vám musí zasklenit oči... ()

Redix 

všechny recenze uživatele

Dal bych 5 hvěz ale to by v tom nesměl hrát Eric Roberts kterej v každym filmu vypadá jako naprostej debil. Jinak film výbornej a Voight Excelentní ale přece jenom to bylo dost krátké. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

K tomuhle nenapádnýmu snímku jsem se dostal diky jeho novější verzi, ve který nejsou vězni, ale jde jen o nezastavitelnej vlak. Tady mě zaujala hlavně úvodní pasáž týkající se útěku z vězení. Jakmile se nastoupilo do vlaku, začlo se odehrávat prakticky to samý, co v remaku s tím rozdílem, že to v týhle verzi nemělo takový grády, takže jsem se trochu nudil (kdo uvidí tenhle film jako první, toho ale určitě bude bavit i tahle pasáž). Z herců jednoznačně vládnul Jon Voight, kterej měl to pravý záporácký charisma, takže svojí roli zahrál hodně přesvědčivě. Konec docela potěšil, ale už mě nedokázal přesvědčit k tomu, abych si celej snímek někdy pustil znova. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Ta atmosféra... ta byla jedinečná. Tak mrazivá, že jsem byl rád, že jsem doma v teple a ne v kině, ze kterého bych musel do studené noci. Myslím, že kterákoliv (nejen) norská blackmetalová grupa by mohla závidět. Hlavní hrdinové nebyli rozhodně sympatičtí, ale i zde člověk nemohl dát na první dojem a vůbec, ten souboj lidského ega stvořil prakticky kultovní filmový závěr. ()

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, od kterého by člověk nikdy tolik nečekal - a přesto to dostane. Psychologické drama dvou vězňů, kteří se propracovávají ledovou pustinou až do jejich propustky na svobodu, do bezpečí vlaku, které vlastně není až tak bezpečné. Nejlepší z celého filmu se mi zdálo psychologické vykreslení postav, které je bravurní (a bravurně zahrané). Chladný správce věznice, idealistický mladíček Buck a jeho idol Manny, který vždycky kope jan sám za sebe. Manny sám je obrazem nezdolné vůle, ukázkou všeho, čeho může člověk dosáhnout i přes bolest, nesnáze, nepřízeň osudu, jen když se rozhodne, nehledě na cokoli. Výborný film. Pro mě jasných 5* ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Tak ještě že ty nominace nakonec neproměnili. Eric Roberts v žádném ohledu nepřekonává svůj standart z béček jakými jsou Bludný Holanďan či Falešný únos. Jon Voight ho s přehledem přehrává, což není žádným překvapením, v jeho filmografii najdeme podstatně lepší kousky, na které může být právem hrdý. Zdá se, že Končalovskij si ukousl moc velké sousto a i když se mu nedá upřít snaha, přeci jen nezvládl skloubit téma z vězeňského prostředí se zápletkou o nezastavitelném vlaku tak, jak bych si představoval. V obou případech má našlápnuto správným směrem, ale o logické i technické škobrtnutí není nouze a přes velmi slibný začátek mi příjde, že v mnoha ohledech není příběh náležitě dotažený. Je hezké, že můžeme sledovat Mannyho konec, ale alespoň neznačit Buckův osud by nebylo na škodu. Přesto se mi film docela líbil, má slušný spád a rozhodně jsem se u něj nenudil, ba právě naopak jsem jej s napětím sledoval a proto mě o to více mrzí chyby, kterých se tvůrci dopustili. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Na nic si to nehraje a sype se to od začátku až do konce docela slušným tempem. Ale ten Erik Roberts byl dost otravnej s tím obdivem ke svému zločineckému vzoru. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

110 minut jsem trpěl a nejlepší na tom celém bylo, že se to pomalu blížilo ke konci.Koukal jsem asi na jiný film, protože nechápu zdejší čtyřkový hodnocení. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Eric Roberts v době, kdy se dal brat vazne a Jon Voight jako slušnej magor. Jako par funguji a vzhledem k povaze starsiho z nich si nemuzete být jistí, jak bude pribeh pokračovat, zda se bude vraždit a tak. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Mrazivý thriller z prostředí Aljašky s Jeníkem Fojtů v hlavní roli psychopata a drsňáka Mannyho, který měl na svědomí pár vražd a ve vězení jej ředitel Ranken držel tři roky v izolaci. Jeníkovi jdou ty role sadistických a nelítostných kriminálníků dost dobře - má na to ksicht. Po třech letech tato vězeňská legenda vyleze ven z izolace a ve vězení začne být bordel, který však ředitel se svými strážemi relativně dobře zvládá. Ale těch nadávek do hajzlů a parchantů směrem k dozorcům tam zaznělo požehnaně. Manny však nemá v plánu zůstat bručet, protože je na něj při zápasu ve vězeňském boxu spáchán atentát nožem, ale jeho kámoš Jonah jej rychle pomstí. Mannymu je jasné, že Rankenovi jde o jeho život a tak se prostě rozhodne utéct a využije k tomu boxera Bucka. Ten totiž dělá v prádelně a má do ní přístup, a v prádelně se nachází kanalizační šachta, která vede na svobodu. Manny se schová mezi špinavé prádlo, Buck jej propašuje do prádelny, pomažou se vazelínou, zabalí se do folie a s trochou hader v tašce se přes smradlavý kanál plný krys dostanou do řeky a na svobodu. Samozřejmě je po nich okamžitě vyhlášeno pátrání a ve vězení dojde k pořádné vzpouře, při které se také Ranken pěkně zapotí. Naši dva uprchlíci dorazí na malou železniční stanici, kde seženou nějaké hadry, Buck najde životně důležité boty, protože venku je fakt pořádná klemra, a rozhodnou se odjet vlakem. Manny dokonce jeden vybere, ale není to jen tak nějaký vlak - jedná se o několik lokomotiv za sebou. Jakmile však nastoupí na palubu, tak dostane strojvedoucí infarkt, a vlak se neřízeně rozjíždí  aljašskou divočinou a postupně nabere rychlost přes 100 mil za hodinu! Hoši si postupně uvědomí, že něco není v pořádku, ale houkání je dočasně uklidní. Potom zjistí, že za klakson tahala železničářka Sára, a že vlak nikdo neřídí. Dojde tak k napínavým okamžikům, jako třeba k srážce s příliš pomalým vlakem, který nestihnul uhnout na vedlejší kolej, nebo k jízdě přes starý dřevěný most, který ten přejezd ustojí jen díky tomu, že naše posádka odpojila pár vagonů, díky čemuž se vlak trochu zpomalil. Je třeba ještě odpojit první vagon, ale je těžké se k němu dostat. Toho se nejprve ujme Buck a když se mu to nepovede a chce se vrátit dovnitř, tak se jej tam venku bude snažit násilně udržet psychopat Manny a dojde k nějaké té potyčce, při které poteče krev. Mezitím se na centrále železnic snaží místní pracovníci vyřešit to, jak vlak zastavit, nebo aspoň vykolejit. Také tam brzy dorazí Ranken a naprosto nevybíravým způsobem si vynutí spolupráci dispečera. Manny se přes veškeré své psychopatické sklony nakonec zachová jako frajer a společně s Rankenem se vydají naproti jisté smrti, předtím však ještě odpojí od vagonu s Buckem a Sárou. Jo, bylo to mrazivé, napínavé, akční, místy katastrofické a zaznělo tam dost úderných a drsných vět. ()

Reklama

Reklama