Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, jestli Connery jako Edward Pierce projevil více pečlivosti při plánování konfiskace krymského zlata, či zastřihávání vlastního plnovousu. Co vím ale jistě, je to, že po střechách železničních vagónů hopsá jako Belmondo.. Viktoriánský heist kladoucí důraz na přípravu akce, vtip a neřesti gentlemanů, protože každý gentleman není zas takový gentleman.. ()

Reklama

Expendable 

všechny recenze uživatele

Film mě velmi zaujal už i detaily přípravy na loupež.Jak Connery a Sutherland číhali na peronu a měřili na stopkách jak dlouho to trvá hlídači když si někam odkočí, potom jak dělali otisky toho klíče to jsem docela koukal jak precizně i na film to udělali.A nebo scénka jak Sutherland se převlíkl za mrtvolu a aby to nabylo na realitě mu Connery dal do rakve mrtvou kočku.A konec je velmi dramatický.No dál už vám to nebudu vyprávět to musíte vidět sami, jedná se o skvělý film. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Rodilý Amečiran Michael Crichton, který příběh sám napsal i zrežíroval, skvěle evokoval viktoriánskou Anglii, to je bez debaty předností této podívané, ale jednoduše odmítám propadat šarmu Seana Conneryho a vychytané retro atmosféře. Možná jsem zbytečně staromilská, ale jakkoliv je příjemné fandit darebákům, aby se jim dílo vydařilo, jejich případný úspěch by neměl být zatížen vraždou. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film patriaci do kategórie prvotriednych podvodníckych klenotov. Connery je šarmom priam nasiaknutý a v značkovom cylindri dokonale maskovaný, takže kto by uveril jeho lúpežníckym sklonom? :) Dobovú atmosféru tiež doplňuje svižná hudba Jerryho Goldsmitha, skvelé herecké výkony či kráska Lesley - Anne Down. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Sean Connery strávil několik dnů na jedoucím vlaku. Ten se měl pohybovat rychlostí 50 km/h, Connery však argumentoval, že jel mnohem rychleji. Pilot helikoptéry potvrdil Conneryho podezření, že jel asi 80 km/h. (Kulmon)
  • Hoci k pôvodnej lúpeži došlo v Anglicku, filmári mali problém nájsť anglické lokality, ktoré by vykazovali potrebnú „viktoriánsku atmosféru“. Po dlhom hľadaní sa rozhodli použiť Írsko, ktoré si zachovalo oveľa viac viktoriánskeho vzhľadu, dvojnásobne viac, než má Anglicko. (Arsenal83)
  • Londýnské nádraží bylo ve skutečnosti točeno na Heuston railway Station v Dublinu, které bylo postaveno v roce 1846 a funguje dodnes. Únik nafty z dieselové lokomotivy a uhlíky vypadlé z parní lokomotivy zde v době natáčení způsobily velký požár. (Tonula)

Reklama

Reklama