Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rushmore je příběhem nadaného a rebelantského teenagera Maxe Fischera (Jason Schwartzman), studenta desáté třídy elitní Rushmorské akademie. Redaktor školních novin, kapitán nebo prezident nespočetných klubů a spolků, je zároveň jedním z nejhorších studentů ve škole, nad nímž neustále visí hrozba vyhazovu. Jeho svět se otřese, když se Max zamiluje do učitelky prvního ročníku slečny Crossové (Olivia Williams) a chce na její počest postavit akvárium. O její přízeň však musí soupeřit se svým přítelem, ocelářským magnátem panem Blumem (Bill Murray), bohatým otcem jeho dvou spolužáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

zette 

všechny recenze uživatele

Hlavni postava urcite nebudi sympatie na pockani, musite si k Maxovi najit cestu, aby jste zjistili, ze jeho vtiravy styl a rec je minimalne vtipna a zabavna. Alespon ve filmu to tak funguje, za kamarada bych ho nechtel:-). Z hercu urcite zaujme Bill Murray a Olivia Williams. Nenarocna, ale jinak humorna komedie z americkych skolnich lavic. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Max Fisher je svéráz. A taky vizionář, snílek a originální týnedžr se způsoby zkušeného veterána. Tenhle ošklivý a brýlatý student se určitě v životě neztratí. Minulé filmy Wese Andersona (Lišák nebo Steve Zissou) mě nějak moc nebavily, i když pravda - netradiční byly. Ale tenhle, tenhle film mě bavil moc. Všichni herci tu perlili, scénář mě nepřestával překvapovat, výborná komedie! ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Jsem z té nejspíš zvláštní sorty lidí,kterým se líbí filmy Wese Andersona.U Života pod vodou jsem brečel,u Takové zvláštní rodinky se smál a u Darjeelingu jsem se nechal unášet uvolněnou atmosférou.Rushmore (ten český překlad ze mě nedostanete!) je Wesův asi nejslabší počin,taky je jedním z jeho prvních.Přesto má všechno,co na jeho filmech obdivuju.Laskavý humor,obrovské množství roztomilých detailů,skvělý scénář,propracované postavy a špičkové herecké výkony.Jason Schwartzman hrál tak dobře,že mi Max začal dost rychle silně lézt na nervy.A jako vždy skvostný Bill Murray,to je kapitola sama pro sebe.Jeho smutné oči a minimalistické herectví mě nepřestává fascinovat.Tento film se nebude líbit lidem,kterým se ostatní Andersonovy filmy nelíbily.Bude se líbit těm,kteří na jeho styl a humor rádi přistoupí.To jen takové malé doporučení. 75 % ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

(Anderson má na české distribuční názvy opravdu smůlu.) Svět s vlastními pravidly nevcucl tak jako v Tennenbaumových, asi proto, že Rushmore je ještě o něco odtrženější od reality, jako bychom se z toho úvodního puberťáckého snu o nadpřirozených matematických schopnostech až do konce tak úplně neprobudili, jenom matiku vystřídají nadlidské social skills (dle scenáristické libovůle prokládané okamžiky naprosté sociální zabedněnosti, přičemž trapnohumor není můj oblíbený typ humoru) a inscenování divadelních koláží poskládaných z profláknutých filmů, což je sice legrace, leč toho, co je jenom jako, je na mě tentokrát zkrátka příliš. Nepotěšilo vypiplaným formálním hračičkovstvím až tak jako Grandhotel, zajímavě vybraná muzika jako by stála tak trochu mimo film, Murrayho dojemný milionářský taťka to úplně nedohonil. Takže přes nepopiratelné mimoňské kouzlo oproti zmíněným dvěma o hvězdičku míň. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Bizardní. Slovo, které se s Wesem Andersonem omílá pořád dokola, ale takový jeho svět prostě je. Tak krásně bizardní. Jako sny. Rushmore přesně jeden takový sen je. Kdybychom ho rozebírali v hodinách češtiny, tak se budeme určitě zmiňovat i o tom, že je to film plný kontrastů (student, který dostal stipendium, je jedním z nejhorších žáků ročníku) i řady jinotajů (poznámka v závěru filmu o "Maxově poslední hře", která se neodehrává ani tak na divadelních prknech jako v životech hlavních postav). Ale dost vědeckýho rozebírání... Rushmore je prostě jiný film. Úplně jiný než jste třeba očekávali, že může být. Je jako ten sen, který se vám mění před očima, ale ve zpětném pohledu nedává logicky vůbec smysl. Jenže co na tom záleží, když jste se ve spánku usmívali a klidně byste si ho hned po probuzení dali znova. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (17)

  • Wes Anderson pôvodne zamýšľal, že hudobný doprovod k filmu by tvorili iba piesne skupiny The Kinks. (m.a.t.o.)
  • Bentley použité vo filme požičal filmárom majiteľ iba pod podmienkou, že jeho dcéra si zahrá malú úlohu. (m.a.t.o.)
  • O úlohu Maxa Fischera (Jason Schwartzman) sa uchádzalo vyše 1 800 teenagerov z USA, Kanady a Veľkej Británie. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama