Reklama

Reklama

Lekce řízení

Trailer

Obsahy(1)

Britskou komedii natočil režisér Jeremy Brock v hlavní roli s Rupertem Grintem, který si už získal diváckou přízeň coby Ron, nejlepší kamarád čarodějnického učně Harryho Pottera ze školy v Bradavicích. Plachému Benovi je sedmnáct a čekají ho prázdniny, na které se vůbec netěší. Zatímco ostatní si v létě užívají, on je stráví na hodinách výuky bible, snahou získat řidičák a výpomocí starým lidem. Ani pánovitá pobožná matka a pasivní otec nejsou zrovna ideální prázdninoví společníci. Benův svět se však převrátí vzhůru nohama, když začne pracovat jako asistent excentrické herečky na penzi Evie (Julie Waltersová). Je to neomalená, obhroublá a zároveň dětinská ženská, která řádí v Benově životě jako uragán. Mladík se proti své vůli stane jejím společníkem a průvodcem v řadě dobrodružství, jež vyvrcholí společným výletem na festival v Edinburghu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době viděnej klasickej britskej film, ne žádná amerika. A navíc viděnej první film s Rupertem mimo HP. Samozřejmě zezačátku nezvyk ho takhle vidět. Ale nakonec mu ta role celkem sedla a spolu se starší dámou uhráli skvělý duo, které bylo minimálně koukatelné, těch několik scén mimo bylo jenom klasický křoví, který tam bejt musí. Pár srand tam taky bylo, takže taková střední spokojenost. Určitě se vrhnu na další filmy s Rupertem... ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Spíš než komedii bych to zařadil jako minidrama, ale opravdu mini. Vtipných momentů tam moc nebylo, ale těch dramatických také moc ne. Spíš to byl takový příjemný civilní filmík o "probuzení" jednoho chlapce z nadvlády své matky. Koukalo se na to příjemně, ale určitě to mohlo být lepší. Takový průměr. Howgh! ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Taková malá komedie k zamyšlení ... Když potkáte Evie, ubezpečuji vás, že se kromě řízení motorového vozidla naučíte i leccos dalšího. Obzvláště když jste celý svůj dosavadní život strávili v jakémsi podivném panoptiku ... s matkou, která je víc pokrytec a vyděrač než náboženský fanatik - a s otcem, který se chová jako slaboch. Rupert Grint mě velice mile překvapil - ale zároveň musím říct, že je mi sympatický i v sérii filmů o Harry Potterovi (kterou jen tak mimochodem až tak nemusím) - zatímco o jejím hlavním hrdinovi to tvrdit nemůžu. ()

Belatris 

všechny recenze uživatele

Nakonec i po druhé zhlédnutí nechávám tři hvězdy, ale všechny jsou jen a pouze pro Julii. Scénář hrozný, výkon Grinta na stejné úrovni (stále přemýšlím, jestli ho nadopovali, nebo je prostě jen mizerný)... Všechny postavy krom Evie jsou karikatury a obehraná písnička "náboženští fanatici sucks" už mě taky nebaví. Vystříhám si z toho průseru jen scény s Julií a bude to. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na plné čáře zvoraný pokus navázat na úspěch černé komedie Harold a Maude. Pokus, ke kterému nemělo nikdy dojít, který je jenom zřídkakdy komedií a nikdy ne komedií černou. Stárnoucí britská herečka hraje stárnoucí britskou herečku, která je vedle svého výrazně mladšího a méně výrazného kolegy dostatečně „weird“, aby film bezprostředně po startu nezkolaboval na akutní nedostatek tvůrčí invence. Ben je z dobré křesťanské rodiny, Evie se slovníkem nějaké postavy od Tarantina má k dobré křesťance stejně daleko jako sója k dobře prorostlému bůčku. Julie Walters s přehledem uhraje jakoukoliv emoci. Scénář na tento fakt hodně spoléhá. Také spoléhá na komičnost scén, kde Waltersová exhibuje vedle Ruperta „ahoj, jsem na sedativech“ Grinta. Právě na náhlou, tím tuplem nevěrohodnou, proměnu hlavního hrdiny film nejvíce doplácí. Zamlklý flegmouš se přece nemůže během jedné noci změnit v cílevědomého rebela. Ani s vědomím, že v opačném případě dostane rakovinu spíš z matky, než z telefonování mobilem. Laura Linney hraje výborně karikaturu praktikující křesťanky, ovšem karikaturu přehnanou a budící dojem, že všichni pravidelní návštěvníci kostela jsou manipulovatelní debílci. Je pitomost zakládat realistický film na takových extrémech. A co ty problesky humoru pro podobný typ filmu naprosto nevhodného (pan Finchman v ženských šatech)? Na celém filmu není ani špetka pravdy. Všechny jeho složky jsou jenom prostředky sloužícími k vyřčení dávno známé pravdy. Chování postav lehko odhadnete několik minut dopředu a to, za čím se tvůrci celou dobu lopotí, co se vám snaží sdělit, jste už bezpochyby slyšely z úst zdatnějšího vypravěče. 50% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Jeremy Brock sa rozhodol obsadiť do hlavnej úlohy Ruperta Grinta preto, lebo ho považoval za málo využitého v tretej a štvrtej časti potterovskej série. (tomashrabek)
  • Julie Walters, ktorá vo filme stvárnila postavu madam Evie Waltonovej, hrá v sérii potterovských filmov Molly Weasleyovú, matku Rona Weasleyho, ktorého hrá Rupert Grint, stvárňujúci v tomto filme jej kamaráta. (tomashrabek)
  • Režisér a scenárista filmu Jeremy Brock vychádzal pri písaní príbehu z vlastných mladíckych zážitkov s madam Peggy Ashcroftovou. (tomashrabek)

Reklama

Reklama