Reklama

Reklama

Vítejte na hřišti pro dospělé, které je navrženo tak, aby uspokojilo všechny vaše představy, a kde jsou realističtí roboti naprogramováni na romantiku... násilí... cokoli. Vítejte ve Westworldu! Podnikatelé Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) přijíždějí strávit dovolenou v zábavním parku imitujícím Divoký západ, kde nechybí tanečnice, hromadné barové rvačky ani přestřelky, ale všechno je bezpečné a neškodné. Když je však Blane postřelen robotem (Yul Brynner) a záhy umírá, Martin zjišťuje, že se něco příšerně zvrtlo. Všichni lidští provozovatelé jsou mrtví a roboti vyvražďují návštěvníky v tomto sci-fi thrilleru od scenáristy a režiséra Michaela Crichtona (Jurský park). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

salalala 

všechny recenze uživatele

S filmy podle Crichtona mám vždycky nějakej problém, ani nevím proč. Stejné je to u Westworldu. Nápad je to výbornej a zajímavej, začátek je fajn a vypadá to jako bezstarostná komedie. Pak to ale nějak upadne, neumím ale říct jak. Připadalo mi, že to nějak ztratilo tempo a začalo se to táhnout. Stroje jsou dobře vymyšlené a Brynner podává vynikající výkon, vypadá fakt hrůzostrašně. Ale myslím, že nejvíc selhává Crichton jako režisér. Kdyby se zaměřil jen na samotný Westworld a jeho problémy, bylo by to fajn. On ale začne přimíchávat ještě ty dva další světy a divák se v tom přestane trošku orientovat a celý to pak působí odtažitě. Možná měl zvolit teda delší film a probrat všechno. Takhle mi to přijde takový nehotový, i když ten konec s tou naháněčkou je dobrej. 60% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Po režijní (TV) prvotině Pursuit podle vlastní předlohy si ještě režijně nezkušenej Pan spisovatel natočil Westwood podle vlastního scénáře a řemeslně to opravdu nezvládnul. Trestuhodně nevyužil potenciál námětu, lokací i robotickýho pistolníka. Námět ale patří k tomu nejlepšímu, co se v 70. letech za velkou louží zrodilo a spolu s atmosférou snímku na mě film udělal velkej dojem. Tak zajímavý sociálně kritický sci-fi aby člověk pohledal, a to nejen ve své době. Zaplaťte si 1 000 babek za den v zábavním parku, kde si můžete užít s androidkami nebo si zastřelit či probodnout mečem pár robotů. Uvědomili si sami sebe a nesnesli jejich vraždění stále dokola? Pistolník Yul Brynner je něco jako Scar z BSG skříženej s Terminátorem s termovizí a slušným sluchem? To on je hlavní hvězda. Prakticky nemluvící a s kamenou tváří, za kterou se může skrývat cokoliv. Významově by snímek snesl srovnání i s Romerovou klasikou NotLD, akorát se zástupci smetánky v hlavní roli. Místo propracované psychologie čekejte zaměření se na ironii toho všeho. Korunu tomu nasadila poslední přeživší vězenkyně na konci. Film byl nominován na SF ceny Hugo, SFWA, Saturn a jde o v anglofonní části vesmíru velmi známej film, na kterej najdete narážky v mnoha dílech včetně Červeného trpaslíka (thx gjjm, už jsem si ty epizody a nějaká další díla dohledal). SF fanoušci by si Westwood neměli nechat ujít. ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Yul Brynner a jeho charisma pryštící do prostorou, aniž by za celý film řekl jedinou repliku. Michael Crichton vytvořil zábavné nenáročné sci-fi béčko na které je radost pohledět. Věci, které s tímto námětem může udělat HBO & Nolan II. ve svém televizním remaku mají šanci zapsat mezi to nejlepší na poli sci-fi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápad opravdu zajímavý ale Crichton zde dokazuje, že psaní mu šlo přeci jen lépe než režírování. Nápad mi zde přišel trestuhodně nevyužítý a Yul Brynner tu je prostě jen proto, že se objevil v "Sedmi statečných" a popravdě to, že tu vypadá úplně stejně mi přišlo jako nechtěná parodie. Zpracováním velice slabá sci-fi. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I robot má jen jedny nervy, a tak když Yulla Brynnera už poněkolikáté zastřelí rozesmátý dovolenkář, nemůže to zkrátka dobře dopadnout :) Westworld se mi kdysi ohromně líbil a dodnes si živě vybavím tu hrůzu, která mě popadala hlavně v závěru, kdy jde o vše. No, po letech film sice trochu vyčichl a je nutno uznat, že se místy táhne skoro nesnesitelně, ale jeho myšlenka naštěstí zůstala stejná. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (23)

  • Když jsou roboti naloženi na pás k opravě na konci dne, první z nich má na hrudi klobouk. V dalším záběru ho má na hlavě. (Marek06)

Související novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Reklama

Reklama