Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Poutavé historické drama,svědčící a čarodějnických procesech, které se odehrávali nejen u nás v Čechách,ale po celém světě a tedy i v Americe a v Salemu. Síla inkvizice a církve v dnešní době je jen těžko představitelná. Winona Ryder zde excelentně sehrála roli mladé 19ti leté dívky, nešťastně zamilované a toužící po pomstě.Závěr je poměrně utržen a dokreslen titulky, avšak ocenil bych historickou věrohodnost a nezměnění scénáře na nerealistický šťastný konec hlavního hrdiny. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tenhle film přímo vybízí ke srovnání s legendárním čs. filmem Kladivo na čarodějnice, jelikož je v podstatě o tom samém. Ovšem do působivosti Vávrova veledíla má daleko. I tak ale s čistým svědomím mohu dát 4 hvězdičky, jelikož atmosféru to mělo solidní, herce vynikající a ten závěr opravdu stojí za to. Trošku se divím, že to zde má celkem nízké průměrné ohodnocení. ()

Reklama

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Může mě někdo vysvětlit proč má film tak nízké hodnocení?? Ano je o kousek slabší než nepřekonatelný český film kladivo na čarodějnice, ale i tak je film výborný. Jak scénář, tak hlavní role (D.D. Lewis je prostě nejlepší herec a Winona velice, ale velice překvapila...) tak hudba byly na velmi vysoké úrovni a u mě je film na 4,5 * Bál jsem se "dobrého Holiwoodského konce plného lásky a pochopení" který naštěstí nenastal... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Napravuji některé filmové resty z 90. let. Tihle obyvatelé městečka Salem velebí Boha za všech okolností. Až nezdravě, ale to je věc názoru. Ovšem poměrně jednotný názor budou mít lidé z města, když se k nim dostane zpráva, že banda děvčat tancovala v lese za účelem získání lásky kolem ohně, na němž se vařil čarodějnický lektvar. Jak je potrestat, jak se k tomu vůbec postavit a zvládnou to představitelé města vůbec sami? Jedna z ústředních postav téhle „šaškárny“ přitom chtěla přičarovat vášeň ženatého farmáře, který od začátku nabádá k rozvaze. Jenže právě ta se obyvatelům vyhýbá velkým obloukem a improvizovanému soudu se mnohé absolutně vymyká z rukou. Nejde o kostýmní romanci, Čarodějky ze Salemu ovšem nevnímám ani jako solidně rozehrané drama. Zmučený Daniel Day-Lewis měl tehdy už (svého prvního) Oscara, nešťastná vůdkyně čarodějek Winona Ryder byla na vrcholu (velká škoda jejího strmého pádu na začátku tisíciletí), mile překvapila i Joan Allen, celkově se ale na plátně objevovalo při loudavém tempu až příliš mnoho bláznivých lidských duší, všechny byly uřvané, vesměs nesympatické a celkově mě onen fanatismus a slepá víra nedokázaly vtáhnout. Skoro vůbec. O emocích nemluvě. ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné! John Proctor: "Because it is my name! Because I cannot have another in my life! Because I lie and sign myself to lies! Because I am not worth the dust on the feet of them that hang! How may I live without my name? I have given you my soul; leave me my name!" ..."I say- I say- God is dead!" ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Věhlasný herec Daniel Day-Lewis (Až na krev, Gangy New Yorku) si kvůli sžití s postavou sám postavil dům, ve kterém pak ve filmu žije, jen s pomocí nástrojů, které se v té době používaly. V domě poté žil bez elektřiny a vody. (MadBigMax)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno