Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O džentlmenských lupičích se vyprávějí legendy i po letech ve Francii o Arsenu Lupinovi, v Americe o Butchovi Cassidym a Sundanci Kidovi a v Anglii o dvojici Plunkett a Macleane, jež v polovině 18. století skutečně žila. Syn režiséra Ridleyho Scotta, který se vydal na profesionální dráhu ve stopách své rodiny, o nich natočil stejnojmenný historický dobrodružný film, i když s fakty přitom zacházel dost volně. Will Plunkett je zkrachovalý lékárník, James Macleane zchudlý důstojník. Setkají se v proslulém newgateském vězení, a protože by oba rádi žili na vysoké noze, dohodnou se na společném postupu. S pomocí Macleanových známostí proniknou do nejvyšších vrstev, začnou loupit ve velkém a díky galantnímu zacházení s oběťmi se jim dostane velké pozornosti i slávy. Kousky lupičů džentlmenů však budí takový rozruch, že o nich jedná i britský parlament, a zástupce vrchního soudce Chance dostane příkaz polapit je za každou cenu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství dvou loupežníků "se stylem" z 18. století. Mám pro historické akční filmy slabost, tudíž jsem rád za každý kousek. Vždycky tu budou kvalitnější filmy v podobném stylu, třeba Shanghai Knights, ale i tak je Plunkett & Macleane příjemná blbůstka, kterou za týden sice zapomenete, ale já si to vcelku užil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to špinavé, plné nezáväzného sexu a násilia. Je to akceptovateľne postmoderné a vládne tomu najmä charizma Roberta Carlylea. Je to taký historický ekvivalent gangsteriek, kde taktiež fandíme tým zlým, lenže tu je ešte horšia tá svetská moc, takže je to v pohode. Zachraňuje sa v poslednej chvíli, dosť na riziko, to pretože postavy chápu, ako obecenstvo udržať čo najdlhšie v napätí. Pozerať jedine neskoro v noci. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Eskapády dvou dobrodruhů mě do sebe vtáhly od okamžiku kdy jsem náhodně přepnul na Primu, a díky hřbitovní scéně s olupováním mrtvoly tam už zůstal. Jen jsem chvíli přemýšlel, kam tenhle kousek vlastně zařadit. To už ale přišli na řadu kultovní Tiger Lillies (jichž bych se tu věru nenadál), a začali do toho vřeštět své obskurní šansony. Bylo vymalováno. Plunkettovi (jako vždy výtečný Robert Carlyle) a Macleanovi jsem bezostyšně fandil, neboť si mě od začátku omotali kolem prstu, a až do konce jsem trnul, jak to s nimi vlastně dopadne. Že tu zní poněkud jiná hudba než bylo v 18.století zvykem, mi kupodivu vůbec nevadilo - to co mě nanejvýš iritovalo v středověkém Příběhu rytíře, tady mi naopak k atmosféře paruk a napudrované dekadence sedělo bez problému. Na tom má ale jistě lví podíl i zvolená muzika. Jen zkuste porovnat Robbieho Williamse, pějícího pompézní rock kapely Queen s prasácky mečivým undergroundem a tahací harmonikou Tiger Lillies. Je zajímavé, že zatímco barvotiskoví Piráti z Karibiku jsou zhusta akceptováni i náročnějšími diváky, volajícími po kvalitní historicko-dobrodružné podívané, stejné publikum posílá do pekel tento žánrově spřízněný, přitom však mnohem napínavější a syrovější počin. Možná je to tím, že Macleane má kapavku. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení - tento dobrodružný film se svým zpracováním vymyká žánru, respektive nepůsobí v nejmenším komerčně. Obvykle mi moderní hudba do filmů z historie nesedí, ale v tomto případě dokonale podbarvovala celkovou podivnost. Nemůžu si pomoct, mně se "Plunkett a Macleane" líbili víc, než většina "megafilmů" se slavnými hereckými hvězdami a stovkami drahých efektů. 75% ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Tento film mi , ani nevím proč, utkvěl v paměti. Asi že neměl vůbec špatnou atmosféru, aspoň co se týče násilných scén a obrazů ve vězení. Ústřední dvojici jsem fandil. Jinak se mi taky líbila postava dekadentního homosexuála, který nakonce prohlásí, že do Ameriky nepojede, protože kdo by pak v Anglii kazil mládež. Asi to nemyslel jak Sókrates. Jako film vysílaný během týdne pozdě večer na komerční stanici to bylo rozhodně příjemné překvápko. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Film se nenatáčel pouze ve Velké Británii, ale i ve Španělsku a v České republice, konkrétně v Praze. (Yardak)

Reklama

Reklama