Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (853)

Knowhow35 

všechny recenze uživatele

Smrsknutí celé Rwandské genocidy jen obranu Hotelu celému filmu prospělo. Těch několik záběrů toho co se děje za zdí dokresluje atmosféru a nechává vyniknout dramatu. Don Cheadle zahrál opravdu bravurně. Jen trochu mě mrzí herecky nedotažená postava plukovníka Dallaira. V Shake hands with devil je mnohem lépe rozpracovaná a celkově na mne ten film zapůsobil více. Každopádně Hotel Rwanda ode mne dostává 90% ()

Bobris 

všechny recenze uživatele

U takového filmu si člověk prostě říká, jak je celý svět v prdeli a ztrácím veškerou naději v lidstvo. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Ani po dni, který uběhl od skončení tohoto filmu, mi z hlavy nezmizela myšlenka na to, že je Hotel Rwanda přeci jen až příliš přechválený film, od kterého bych čekal komplexnější pohled do nitra děsivé občanské války a genocidy, která neměla v 90. letech obdoby. Popisované události se točí pouze okolo jednoho hotelu a jeho osazenstva, který je vždy nějakou náhodou zachráněn před zničením či vyvražděním všech uvnitř a místo na válku musí divák koukat na spousty trpících lidí, přičemž důvod jejich bolesti zůstává na povětšinou na divákově fantazii, protože prakticky veškerá zvěrstva jsou vykonávána za "zavřenými dveřmi", kam se kamery zrovna nedívaly. Šokující záběry také film víceméně nenabízí, vždy jsou vidět až následky, nikoliv činy a příběh se tak dále motá okolo uplácení, skrývání se, přežívání a vyjednávání ústy hlavního hrdiny, který mi byl svou heroičností už od půlky filmu vážně nesympatický. Navíc další nemilé překvapení mi film přichystal i po herecké stránce, která se odvíjela od vytížení jednotlivých herců, přeci jen pár Cheadle-Okonedo mě nemohli bavit více, než kdyby se film více věnoval postavám Nicka Nolteho nebo Joaquina Phoenixe, co tam potom dělal Jean Reno už mi vůbec nebylo jasné. Hotel Rwanda není špatný film, je možná lehce nadprůměrným, avšak nikoliv tak skvělým filmem, jakým ho z něj všichni dělají. Navíc jsem se dokonce v jedné zahraniční recenzi dozvěděl, že ten, komu se nelíbil, je s největší pravděpodobností rasista, no co se člověk nedozví... ()

Brano 

všechny recenze uživatele

I keď príbeh je natočený na základe skutočnej udalosti , tak film na mňa zapôsobil úplne chladne a nevyvolal žiadne emócie. Od začiatku do konca je to celé na jednej úrovni, kedy film strieda jedná nudná scéna za druhou. Pre mňa úplne priemerný film. Od tohto námetu som si sľuboval viac. Ale pri pohľade na mizernú režisérsku kariéru Terryho Georgea som bol asi dosť naivný. Za zmienku stoji snáď iba bezchybný herecký výkon Cheadlea. ()

Berty00 

všechny recenze uživatele

Slasť pre oči,uši a najmä pre srdce !Don Cheadle tu predviedol naozaj ukážkový výkon ktorým si určite rezervoval letenku do hollywoodu...Po scenárstickej a režíjnej stránke lahôdka...Kamera taktiež a o hudbe ani nehovorím...No tá brutalitá mi prišla taká trošku prehnaná,akoby sa tento film chcel podobať Mestu Bohov...Sympatické je aj vedľajšie obsadenie...Pri niektorých scénkach sa mi stiahlo hrdlo a pustili slzy... ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, avšak místy možná až přespříliš brutální a celkově dost depresivní - nic, co by si člověk pustil podruhé. ()

RedEagleSK 

všechny recenze uživatele

Hotel Sranda se snaží působit jako hloubavé a těžké drama, bohužel to nevychází, páč když moje čivava prožívá morální dilema zda má moji nohu ošukat nebo ochcat, je ještě i to větší drama než tenhle filmek. Ale ano milé děti, v podstatě takhle nějak romanticky to vypadá v každém africkém státě, který ti zlí odporní bíli utlačovatelé a vykořisťovatelé opustili a vrátili tyto země do rukou jejich mírumilovným národům. Bordel, chaos, nesmyslné vraždění v rámci nesmyslných dokola se opakujících občanských válek, sex je tam povolen již od 10 let, přičemž když jste po smrti nutně to neznamená že vás ještě někdo neoprcá, mačety tam slouží ke všemu možnému jenom né ke svému účelu, korupce skoro jako v české republice, atd. to je kolorit téměř každé africké zemičky od chvíle, co je opustili západní mocnosti. Inteligentní divák pochopí že tihle negramotní a primitivní černí pičusové si nedokáží vládnout sami, ten méné inteligentní bude ještě i z tohoto obviňovat ty zlé bílé utlačovatele, kteři již nikoho neutlačují. Ve filmu převažně sledujeme osudy idiotů, přičemž hlavní hrdina filmu je také idiot, ale má tu výhodu že se alespoň dokáže tvářit inteligentně. Zatimco inteligenční koeficient všech Afričanů ve filmu se pohybuje někde na rozmezí 50 až 69, u hlavního hrdinu se to pohybuje někde mezi 70 a 80, tudiž ve filmu automaticky působí jako těžký intelektuál a myslitel. Ale abych nepůsobil jako rasista tak Nick Nolte zde hraje take prvotřídního debila. Nicméně v žádném případě nechci žádného kokota odrazovat od sledování této levičácké agitky, páč na film se dá pohlížet i jako na vtipně a dokumentaristicky pojatou ukázku toho, jak to v západní Evropě bude díky migraci z Afrických zemí vypadat o 20 let. Při sledování filmu a chlastání krabičáku mne v jedné chvíli napadla kacířská myšlenka, jaké by to bylo, kdyby namísto téhle sračky režisér filmu raději natočil nějaký romantický filmek o současné Jihoafrické republice kde právě nyní v roce 2019 probíha genocida bílých obyvatel, kteří jsou vesele vraždění tamními negříky. Holt to jsem celej já, piča která pořád přemýšlí nad kokotinama, kterýma se ani světová média vúbec nezaobírají. Teď mne omluvte jdu si nabrousit mačetu, koupit pás cudnosti, (jeden na prdel druhý na čuráka) jeden korán, afganskou noční košilu a turban. S tímhle vším bude určitá šance že až o 20 let v Evropě začnou arabsko africké nepokoje, možná přežiju prvních 10 minut análně nesprzněn. Děkuji za pozornost jdu si udělat jeden self suck, ať si nějak vynahradím ty dvě hodiny které jsem zabil čuměním na tuhle sračku. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

130. nejlepší film? To si asi někdo dělá prdel. Události rozhodně zajímavé, takže bych čekal nějaký pomalu oscarový snímek plný dobrých herců, emocí, kulervoucích scén atd. Místo toho dostanu průměrný snímek. Abychom si rozuměli, hodnotí se film, ne ty události. Celkově totálně odfláknuté. Toho hlavního herce to očividně nebaví a nebo je tak špatný. Kde byly natočené ty masakry? Pár mrtvol na silnici mi fakt nestačí. Emoce, napětí nad osudy postav nikde. A to jsem se tomuto filmu dlouho vyhýbal, protože to vypadalo na něco smutného. Smutné bylo nakonec to zpracování. Takové hovno z toho udělat. 3-* ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

90. léta 20. století. Krom jiných dobových pozoruhodností, má maličkost již byla na světě a užívala si puberty v (alespoň pro nás) báječných „devadesátkách“. Jistě - měla jsem povědomí, že se někde válčí, v bývalé Jugoslávii kupříkladu. O Africe jsem ovšem nevěděla zhola ničeho a doznávám, že mé vědomosti o tomto kontinentu a jeho historii jsou oproti jiným částem světa na úrovni velmi nízké. Z hlediska rozšíření obzorů nelituji, že jsem filmu o událostech ve Rwandě věnovala svůj čas. Poznatek prvotní, který vůbec nepřekvapí – i obyvatelé Afriky se navzájem nesmyslně vyvražďují v mezi-kmenových, mezi-etnických a jistě i mezi-ideových střetech. Filmem zachycené události jsou tedy události pochmurné a nezbude vám než „ocenit“ kterak sofistikovaně se útočníci soustředí na eliminaci dětí nepřátelského kmene, vždyť tak se dá nejlépe dosáhnout cíle - vyhladit nenáviděného „nepřítele“ pro dnešek i pro budoucnost. Bezmoc mezinárodních organizací nepřekvapí. Koneckonců tyto nadnárodní organizace, vznikající od konce Velké války, kdy se svět přece jen zděsil jejího výsledku: hromad a hromad mrtvol, dokáží úspěšně mnohomluvně odsuzovat válečné konflikty; když už nedokáží zabránit vytváření dalších a dalších hromad mrtvol, kdykoli si nějaký šílenec nadaný „vůli k moci“ usmyslí. Povzdech, že svět kašlal na oběti kmenové nenávisti ve Rwandě, protože se jejich osud naplňoval v Africe, je přehnaný. Části světa, kde momentálně vládne mír, si již zvykly nenechat se vyrušovat od oběda faktem, že se v jiné části světa, která je pro ně mnohdy „čínskou“ vesnicí (a nemusí jít o Africký kontinent), lidé mezi sebou vraždí ve velkém. O to více ctím odvahu titulní postavy, manažera luxusního hotelu, jednoho osamoceného muže, který se tváří v tvář hromadnému šílenství odhodlá pomáhat pronásledovaným jak se dá.  Z hlediska kvality snímku: uchopení tématu eventuálně hereckých výkonů, nebudu cenit plným počtem hvězd toliko proto, že téma je jaké je. Podobné jako u polského filmu „Katyň“, u naší „Milady Horákové“, „Jana Palacha“ – téma bolestné, téma hodné připomínání, ale jeho zpracování se prostě nepovedlo. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Nezmyselnosť farby pokožky u černochov, ktorí sú tmavší je až smiešna. Ale nenávisť a rasová neznášanlivosť je prítomná u každej razy. To isté platí aj pre aziatov. U belochov je o to väčšia, že je rozšírená temer na všetko a všetkých. Sila a krutosť tohto filmu je neskutočná. Keď si človek uvedomí, akým spôsobom boli Tutsiovia zabíjaní je to hrôza. Ako malá iskra stačí, že sa Francúzom pozdávali viac svetlejší černoši a tak ich poverovali viac funkciami a privilégiami. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Otřesný pohled ze Rwandy roku 1994. Celý svět se vybodnul na lidi z této africké končiny. Vyobrazena je nesmyslnost celého konfliktu. Zejména při rozhovoru na recepci hotelu, kdy anglický novinář (J. Phoenix) nechápe, kdo je Tootsie, kdo je Hutu a jak se to pozná. ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

Užasný film s bravurními hereckými výkony Dona Cheadla a Nicka Nolteho. Jeden z mála filmů, který mě donutil plakat nejen při zavěrečných titulcích ()

SirGawain 

všechny recenze uživatele

Podobnost s Schinders list tu je obrovská. Oba jsou to ohromě lidské filmy o přesně těsch lidech, které si představím pod pojmem hrdina. Zároveň je to výborná kritika západní (totoiž naší) společnosti. Nejvíce mě dostalo to jak ten kameraman říkal Paulovi (hlavní postava), že až to lidé uvidí v televizi při večerních zprávách tak sice řeknou, že je to hrozné, ale hned vzápětí si dají do pusy další sousto večeře. To je fakt typický. Zároveň ukazuje naprostou bezmocnost OSN nějak zakročit. Podle mě výborný scénář, který krásně ukazuje změnu Paulovi osobnosti. Změna z počátečního strachu jakkoli lidem pomáhat k neomezené ochotě jakkoli pomoci. Skvěle ukázané faktory pro a proti pomoci. Zpočátku jsem chtěl dát ****, ale jak to tak píšu tak vlastně nevím proč nedat plné hodnocení. Tak ho tedy dám, protože se mi to sakra moc líbilo. ()

lmc 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek poukazující na otřesnou realitu toho, jak přehlížíme problémy, jenž se nás netýkají. Jak bylo přesně řečeno, když vidíme něco podobného ve zprávách v televizi, pootočíme hlavou, řekneme že je to hrozné a potom si v klidu dojíme svou večeři. Toto dílo je opravdu příkladem toho, jak na citové bázi bez zbytečného násilý upozornit na problémy moderního světa. ()

Harald 

všechny recenze uživatele

„Lidi řeknou: ,Je to hrůza a budou dál jíst’“ „Rwanda jim nestojí za jeden voličský hlas.“ „Říkali, že není místo.“ - „Vždycky je místo.“ Jsou filmy, na které se nedá dívat jako na řemeslo nebo umění, ale jako na zpověď nebo - a to v tomto případě zejména - na obžalobu světa. Prakticky každý den se můžeme ve zprávách dívat na smrt a pokud se nás to netýká, tak se nás to ani nedotýká. Ale ten boj o přežití, který sledujeme v chladném zpravodajství, mívá taky ne zrovna snadno vnímatelné lidské pozadí. A o tom je Hotel Rwanda. Film pro mne srovnatelný s filmem „Všichni moji blízcí“ Matěje Mináče a současně s jeho dokumentem „Síla lidskosti - Nicholas Winton“. Nedokážu hodnotit kvalitu tohto filmu, dokážu hodnotit jen jeho vnitřní sílu. A ta je ohromná. Logicky a emotivně ukázaná proměna původně alibistického a snad i zbabělého hotelového manažéra v muže, který se pod vlivem událostí a s pocitem krysy zahnané do kouta postaví generálovi... Nick Nolte v roli vyslance v současnosti jedné z nejzpochybňovanějších organizací... No, kdo neviděl, ať tak co nejdřív učiní - čas strávený u tohoto filmu není časem ztraceným. ()

Slovicko 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi leží hodně hluboko v srdci, vlastně úplně nejhlouběji. I proto, že mě donutil brečet od začátku do konce. Jeden z mála filmů, u kterého se nedá zapomenout téměř žádná srdcedrásající scéna. Nemůžu věřit tomu, že by nechal někoho klidným. ()

sinom 

všechny recenze uživatele

poriadna jeba do xichtu celej nasej skurvenej bielej "zapadnej civilizacii",ale zase som cakal nieco viac...podobnych filmov uz bolo natocenych viacero,ale aj tak 5 ()

Mr.Shock 

všechny recenze uživatele

Syrové vyprávění o děsivém převratu... Když vidím tohle, napadá mě, jak strašných zvěrstev jsou lidi schopní. Je to síla, je to hrozné , ale taky svým způsobem krásné. Strhující atmosféra, napětí a skvělé herecké výkony. 95% ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama