Reklama

Reklama

Mike Judge, jeden z tvůrců seriálu Beavis a Butt-Head, Tatík Hill a spol. a Maléry pana Šikuly, přináší šílenou komedii, která vás donutí dvakrát se zamyslet nad budoucností lidstva. Seznamte se s Joe Bowersem (Luke Wilson). Moudrosti sice moc nepobral, ale když se po jednom nepovedeném vládním experimentu probudí v roce 2505, tak zjistí, že společnost zatím pod náporem reklam a hloupých televizních pořadů úplně zdegenerovala a z něho je rázem nejchytřejší člověk na planetě. A tak je na průměrném Joeovi, aby lidský vývoj vrátil zpátky do správných kolejí! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (595)

Genero 

všechny recenze uživatele

Fuj, ten film o idiokracii byl jako zlý sen. Naštěstí můžu žít v našem skvělém světě, protože není nad to, když se na jedné planetě sejde takové množství moudrých lidí. Mohu potom pojídat banány a okurky bez obav z rozdílného zakřivení a délky, nezvracím jako zasraná socka po rumu, ale po tuzemáku jako vzdělanec, na chleba si nakydám centimetrovou vrstvu lahodné máslové pomazánky místo toho odporného pomazánkového másla a žiju v jistotě, že velikost cirkusového stanu bude vždy odpovídat normě. V prezidentské volbě si můžu vybrat mezi obtloustlým aristokratem s excelentním verbálním projevem Rain Mana a cirhotikem, který by rád objal úplně všechny stromy na Hradčanech. No, já vlastně volil Franze, protože mě pobavila představa, jak stojí černý pan prezident a modrý pan prezident na palouku před Bílým domem a američtí yntelektuálové konečně přesunou na své pomyslné mapě světa Českou republiku ze severní Afriky na Sumatru. Jediný přínos filmu je tedy takový, že jsem teď naplněný novou nadějí. I já se stanu, až budu velký, hlavou státu, protože jsem již v šestnácti dokázal bravurně prostrčit kostičku čtvercovým otvorem. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Snímek hodně těží z hlavního námětu, který je opravdu skvělý- náš po všech stránkách průměrný hlavní hrdina je zmrazen v roce 2005, načež se nedopatřením probudí až o 500 let později do světa tak hloupého, že on sám je náhle nejchytřejším člověkem pod sluncem- to bychom měli mít zaděláno na zábavu minimálně nadprůměrnou. Tvůrcům se to nakonec povedlo tak nějak napůl. Určitě se tu nenajdou žádné památné hlášky, které by se mohly citovat na potkání, a vykreslení zaostalé společnosti je omezeno víceméně jen na spoustu sexuálních narážek, kopanců do rozkroku a "fuck" za každou větou, ale na druhou stranu pořád je čemu se smát a rozumná stopáž dodává filmu nejen správné tempo, ale hlavně odvahu všechno co nejvíce zjednodušit a dodat většině scén přesně tolik absurdity, aby se dalo přivřít oko nad tím, že se z toho dalo vytěžit ještě mnohem více. Na čtyři to není ani náhodou, ale tenhle film si zavrhnout nezaslouží, od toho jsou tu přeci jenom zcela jiné, nepopsatelně dementnější komedie... 60% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Máte pocit, že současný svět je plný idiotů? Potom buďte rádi, že nežijete v roce 2505, v době, kdy je ten nejprůměrnější člověk dneška považován za mimořádně inteligentního (…homosexuála). Tato sci-fi komedie vychází z diametrálně odlišné myšlenky než pochmurní Potomci lidí, děti se totiž rodí, rodí se jich dost, ale jsou generaci o generace hloupější. Proč k tomu dochází je nám názorně demonstrováno v roztomilé úvodní pasáži, stavějící do protikladu věčně zaneprázdněné intelektuály a nebezpečnou rychlostí se množící burany. Je obtížné si do podobných extrémů vyhrocenou situaci představit v reálu (už jen pro zbytečně markantní časový skok), ale akceptovat ji coby premisu oddechové komedie mi nedělalo problém. Humor Idiokracie nelze označit za inteligentní, není však ani vyloženě slaboduchý, spíš rozverně primitivní. Ono je těžké označit za hloupý takový film, který si z hlouposti utahuje (ač ne příliš rafinovaně). Možná to byla pojistka tvůrců, těžko říct, způsob, jakým Idiokracie pojímá prvoplánový humor je však poměrně originální. Sem tam probleskne pokus o politickou satiru a několikrát jsem si vzpomněl na Aliho G. Srovnání s Boratem by bylo přeci jen příliš odvážné. Po formální, také po herecké stránce, nejde o nic světoborného. Těžko si představit vhodnějšího představitele nejnudnějšího chlapíka planety než ne-vý-raz-né-ho Lukea Wilsona. Idiokracii si nejvíc užijete s partou dobře naladěných kámošů jako bokovku při nějaké pařbě, ale vlastně se stačí podívat na název, žánr a obsazení a musí vám být jasné, jestli chcete zrovna teď vidět zrovna tohle. 55% Zajímavé komentáře: Hitman_47, Desperado ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Staci si precist nazev filmu a kazdymu musi bejt hned jasny, ze tady nic inteligentniho nenajde. Co taky cekat od tvurce Beavise a Butt-heada. Budoucnost tu sice neni zobrazovana jako v Mad Maxovi a podobnejch filmech, vsichni jsou spokojeny, ale obcas clovek nevi, jesli je nema litovat. Ale je to aspon originalni. A nejlepsi na tom je, ze to tvurci vsechno nadherne vedecky vysvetlili. Luke Wilson sice neni nejakej uzasnej herec, ale roli vojaka prumernyho ve vsech smerech, jehoz prace byla cumet na televizi, zvladnul naprosto perfektne. Navic tu je spouta skvelejch vedlejsich postav, treba jeho "spolucestujici" devka Rita, chlapek z "Au, moje koule", pasak Upgrayedd, popravci Super Hovado nebo prezident-wrestler-pornoherec Komanco. Tvurcum behem tech 80 minut nedochazi napady a furt prichazi s necim zajimavym a vtipnym, takze jsem se po celou dobu dobre bavil a misty ziral, jak muze bejt nekdo tak vymastenej. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Důsledky Idiokracie (tedy vlády podprůměru do které v současné realitě často přechází tolik propagovaná demokracie) dotažené do extrému zní jako zajímavý nápad... jenže mě poněkud uráží že je točená stylem právě pro ten typ lidí, které kritizuje. Že jde o komedii, a ne o inteligentnější vážný (a nutně kontroverzní... přece jen cokoli týkající se eugeniky ani jiné být nemůže) film by až tak nevadilo, ale že hruba polovina vtipů pozbývá břitké sarkastičnosti a spadá do bahna průměrné lacinosti a trapnosti už vadí dosti silně. Přes VELMI zajímavé téma je to tak stále jen průměrná, korektní(!) a patetická komedie... dokonce i s nezbytnou romantickou linkou. Sice až tak moc nenudí, ale... mám skoro chuť říci: Komedie o idiotech, pro idioty. Škoda že se podobného tématu nechytí třeba... Lars von Trier. 5/10 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (16)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu byly pro lidi budoucnosti použity laciné plastové boty od malé startupové společnosti, které vypadaly „futuristicky, ale příliš stupidně na to, aby je lidé kupovali“. Šlo o společnost Crocs. (Lorge)
  • Na konci závěrečných titulků je napsána poznámka "Tento film byl zcela sestříhán na počítači". (Cheeker)

Reklama

Reklama