Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce hviezdičkovo rovnako ako Legenda o Kolovratovi, ale objektívne ďaleko lepšie. Nehralo sa to na 300vku, malo to svoju vlastnú drsnú tvár. Škoda len toho castingu. Danila Kozlovskij je totiž asi taký istý "viking" ako Antonio Banderas, ale ten je svojim herectvom úplne inde. Pritom je Danila tiež sympatický herec, jeho filmy ako Ekipaž alebo ešte lepšie Legenda 17 mám rád. Aby som bol objektívny, samozrejme nedávam "len" tri hviezdy kvôli Danilovi. Film bol viac roztiahnutý, ako by bolo vhodné, pretože až natoľko veľkolepý príbeh, ako sa ho veľkolepo snažil podať, nemal. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zle, trocha zvlastny scenar; najprv lietaju celkom dlho hlavy a useknute ruky, slow-motion zabery na prepichovane srdce, verejne znasilnovanie manzelky, poprava svokrovcov a podobne. Dej je spory, lapidarne povedane; obcas dake prapodivne dialogy, ktorych podstatu clovek moze asi len hadat. Sekanice vyborne, sto-bodove, detailne, velko-vypravne. Kazdy vlasaty chlpac vypada rovnako, takze som zvacsa nechapal, komu sa odkotulala hlava a spliechala rytmicky krv z krku po nej; no ale tak sumarne, na 3* to vystaci v pohode. Konci to pokrestancenim totalnych pohanov, co si cely cas rezali hlavy, proste dosli na to, ze laska je lepsia nez nenavist, ze si treba vediet odpustit, nez kazdemu urvat hlavu. Z tohto hladiska to dava sice ako-taky zmysel, ale volake je to kostrbate i tak. 3* za dobre posolstvo ku koncu a nefalsovane sekanice. Dalsie 2* chybaju za divny dej a nerozlisitelnost, kto komu rezal hlavu vlastne. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ti křesťani to mají fakt jednoduché. Trocha olejíčku, jedna svíčka, okázale se vyplakat a pšá, jejich duše je čistá jako pramenitá voda, jak to Vladimírovi předvádí pan křtitel. Bůh nás totiž miluje (proto nás křížkem navštěvuje, jak praví staré přísloví). Tak čím to, že pak křesťani vesele válčili, vraždili a co se tak při takových taženích dělá dál, i s posvěcením církevních autorit. To mi vážně chtějí namluvit, že se křestem něco mění? Ne, jedna z mála filmových replik, kterou bych podepsal, padla na konci filmu od Svenelda. Lidi se nemění. No, tak co k filmu samotnému. Výprava do posledního detailu propracovaná, kostýmy, zbroje, zbraně, interiéry i exteriéry. Ano, takhle nějak to skutečně mohlo vypadat. Jenže děj je strašně zkratkovitý, události deseti let vypráví jako kdyby se odehrály během roku, a to ještě ne moc přesně, Vladimírovi notně zdvihá charakter a občas není úplně jednoduché se v těch přeskocích v čase a změnách postojů orientovat. Jak už tu bylo uvedeno, působí to jako sestříhané z mnohem většího celku (mimochodem, v mé verzi byly i vystřižené scény a všechny mi přišly lepší, než to co bylo ve filmu). Skoro mám chuť dát jen dvě sluníčka, navzdory několika nepopiratelným (zvláště řemeslným) kladům filmu. A vůbec, já je dám. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Z deníčku ruského bastarda (raný středověk): pondělí: brácha zabil bráchu úterý: zabil jsem z kamarády zbývajícího bráchu a zapíchal si (bez kamarádů) středa: kamarádi mnou zabitého bráchy mě chtěl¨jí vyhnat z tátova domu čtvrtek: ani nevím jak, ale furt jsem doma a to přesto, že rodinné harmonii je daleko pátek: přijeli bohatí borci z jihu sobota: dělá špinavou práci za borce z jihu neděle: pánbůh s námi a zlý pryč! Jako řemeslně je to bomba - akce, výprava, kamera, hudba, ale jsou to spíš epizody než velký příběh, vypravěč zbytečný, ale Rusového rádi, drsný je to jak Rus sama. Až někdo bude stavět středověký theme park, Kravčuk by u toho neměl chybět... 60% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tohle si tak slabé hodnocení nezaslouží (58%). Rusové se předvedli a vytvořili zde opravdu krásný vikingský příběh z dob pádu antického Říma. Příběh o mladém ne příliš urozeném panovníkovi, který se stane uznávaným vojevůdcem. Příběh o starých bozích a jejich konfrontaci s novou křesťanskou vírou. Příběh plný epických bitev, chytrých nápadů, nádherných širokých záběrů a skvělých kulis, kostýmů i lokací. Fakt mě to kvalitativně dostalo a co se negativů týče, tak tam bych zařadil v první polovině občasné se ztrácení v postavách a tu a tam i nepřehledné kamery během akčních sekvencí. Jinak velký palec nahoru. 75% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)
  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)

Reklama

Reklama