Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

alchac 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné pocity se ve mně hromadí. Dokud Voloďa nečuchne ke kadidlu, jde o velmi vkusnou exhibici, v níž banda z fjordů vydatně ukájí své všemožné frojdy. Naraziv ovšem na Irinu, kteroužto si před tím narazil jeho bratr (jehož Voloďa záhy nechal narazit na meče své varjažské soldatesky), degraduje nám řezník kyjevský na horlivou kudlanku, které se všechno to doposud nadšeně páchané fuj fuj násilí příčí jak svícen v konečníku klášterní novicky, přičemž tato jeho nová poloha vrcholí při cestě do Krymu, aby ho osvobodil od zlé protiimperátorské junty a kajícně si zde poplakal při zpovědi v chersonské bazilice. Finále, ve kterém se v Kyjevě řádně oslaví příchod pravoslaví, je pak vskutku síla. Zkrátka velkoruské agitační vytírání si prdele s historií v nejlepší tradici sovětského filmu a k té hrůze ještě vymydleně metrosexuální Kozloj v titulní roli podruhé oficiálně vysvěcovaného megalomanského tyrana. Ale pokud se nad to jakž takž povznesu a v souladu s přikázáním páně artisty opakovaně nastavím, musím uznat, že to byla celkem koukatelná ahistorická podívaná. Protože když se nad tím zamyslím, mohlo být i hůř - třeba kdyby si part svatého knížete rovnou střihnul jeho kremelský jmenovec... ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Film začíná scénou lovu na zubra, z níž pozorný divák sezná, že ogaři bojaři staré Rusi museli být naprostí idioti. Dál se to pak odehrává stejně. Výprava jest velkolepá. Jen občas není zcela jasné, kdo zrovna vraždí koho a proč. Všichni mají hodně fousů, takže se to špatně poznává. O historii si jeden nemůže dělat iluze. O tom, co bude na jejím konci, taky ne. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Bohatý rozpočet je tu poznať. Po technickej a výpravnej stránke ide naozaj o výborne odvedenú prácu. Nadchli ma aj jednotlivé bitky a naturálne dobové zobrazenie života vtedajšej spoločnosti - špina, krv, surovosť... Čo sa týka dejovej linky, autori sa tu miestami nepochopiteľne a úplne zbytočne odkláňajú od historických reálií, ich zachovanie by nijak neuškodilo atraktivite samotného príbehu. Veď väčšinou je aj tak skutočnosť dostatočne zaujímavá aj bez rôznych prikrášlení. Len ako perlička, Vladimír I. bol celkom kanec. Mal 6 manželiek, ktorých mená sa poznajú a ešte niekoľko ďalších, o ktorých nie sú žiadne záznamy (ale ich deti sú známe). Dokonca podľa viacerých prameňov jedna z nich mala byť Češka. Celkovo veľká spokojnosť, za poslednú dobu v tomto žánri to najlepšie z Ruska. Nechápem to nízke hodnotenie, snímok si červené čísla s prehľadom zaslúži. 80/100 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zaprvé nebýt toho, že jsem si na Wikipedii před projekcí přečetl něco o příslušném období ruských dějin, tak nevím nevím, jak bych ten divácky nevstřícný děj filmu vstřebal. Působí tak zmateně, jako kdyby nejenom střihač, ale i scénárista a rejža byli sjetí muchomůrkami. Ani z Tarkovského Andreje Rubljova jsem napoprvé neměl tak zamotanou šišku. A zadruhé se nemůžu ubránit dojmu, že onen slavný kníže Vladimir I., byl ze všech filmových mužských rolí (a že jich bylo) vyobrazený jako ten bezkonkurenčně největší budižkničemu, přizdisráč a neschopný slaboch, za kterého neustále rozhodovali, bojovali nebo dělali špinavou práci jiní, a který se zmohl jenom na ošukávání na pospas mu vydaných ženských. A fakt, že byl později prohlášen za svatého, protože v Kyjevské Rusi z vypočítavosti nastolil byzantské křesťanství, vypovídá hodně o pokrytectví pravoslavné církve, které si v tomhle případě nijak nezadá s pokrytectvím katolickým. Příběhu pak nasadila korunu závěrečná scéna kolektivního křtu šťastně rozesmátého prostého lidu, kterýžto výjev mi evokoval kýčovité malůvky z jehovistických časáků. Dvě hvězdy za opravdu skvělou výpravu, za nějaké ty syrové rubačky, za psychedelickou scénu s Vikingy plujícími z rozbahněného kopce na lodích do bitvy s Pečeněhy, prostě za působivý vizuál. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Subjektívne film trvajúci asi 5 a pol hodiny. Ale to je jediná chyba, ktorá sa mu dá vytknúť, ovšem, keď sa nebudeme baviť o historickej presnosti. Pokiaľ ale nemáte čo a chcete zabiť čas, máte radi históriu, nahé ženy, bradatých mužov, mŕtve kone a všade striekajúcu krv, môžem len odporučiť. Výprava je fajn, celý film je prakticky jeden veľký súboj, dozviete sa niečo o vládcoch Kyjevskej Rusi a očarí vás tá ruská špinavosť a kostýmy. 4 z 5 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)
  • Kostýmoví dizajnéri v rámci príprav na film navštívili viacero miest a krajín ako Čínu, Indiu, Fínsko, Švédsko, lotyšskú metropolu Riga či bieloruský Minsk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama