Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

dawexx 

všechny recenze uživatele

Tuhle westernovku mám hrozně rád. Dodneška máme doma kazetu z vysílání z ČT2 někdy z roku 93. James Garner se elegantně vysmívá všem svým předchozím hrdinům a dělá to s grácií a vtipem. Jako šerifovi s cestovatelskou horečkou ("Já jsem vlastně na cestě do Austrálie") mu zdatně sekunduje Jack Elam v roli jeho trochu přitroublého zástupce, Walter Brennan jako cholerický taťka, Bruce Dern v roli jednoho z jeho tří synů Joea (a toho nejsmůlovatějšího, který se zrovna nechá tak hloupě zatknout novým šerifem), Kathleen Freeman jako drsná, romantická a vztahovačná Prudy a v neposlední řadě plukovník Potter alias starosta Harry Morgan. Super, co dodat! ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Vtipný, vtipný a dokonce, řek bych, snad i trochu inspirovaný Kurosawovo Yojimbem?! Dalo by se říct, že to je i trochu blbost, ale zábavná od první do poslední minuty, z westernů si utahující, plná šviháckých výkonů (kromě Garnera bych vypíchnul např. Fordova oblíbence Waltera Brennana, Jacka Elama a Bruce Derna) a výborný hudby. ()

Reklama

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Keď som sa na to pozeral v TV, typoval som tomu tak 50% a myslel som si, že budem jeden z mála ktorý dá tomu 4 hviezdičky, pretože mne sa táto komédia zdala byť naozaj vtipná... A preto som zostal prekvapený (milo) aké výsledné hodnotenie to má a že nie som jediný komu sa to páčilo :) . Mne osobne to ako paródia nepripadalo, skôr mi to prišlo ako komédia z prostredia divokého západu niečo na štýl Spenceroviek a Hilloviek. Mimochodom najviac som sa zasmial a to naozaj z veľkej chuti, pri poslednej prestrelke kedy šerif vraví aby prestali strielať :) Kto to videl určite vie o čom hovorím, lebo pri tom jednoducho musela každá tvár žiariť smiechom :). "Šerif sa na koniec do Austrálie nedostal, ale prečítal o nej mnoho knižiek :) " ()

monolog 

všechny recenze uživatele

- Kdo jste? - Jason McCullough. A vy? - Joe Denby a nezapomeňte na to! - Ne, to se nemusíte bát. Do konce života si budu opakovat vaše jméno. Je to vlastně parodie na celý westernový žánr a to jí stejně jako Limonádovýmu Joemu hodně prospívá, protože i když využívá pro zápletku standardní klišé kovbojek (město, co potřebuje vyčistit a hrdinný šerif s opileckým pomocníkem proti všem), dělá to svým vlastním svérázným způsobem. James Garner už měl tehdy za sebou několik veleúspěšných sérií seriálu Maverick (jeho role ve filmu s Melem Gibsonem je vlastně pokračováním tohoto seriálu a ještě několika dalších spinoffů) a lidi si ho, podobně jako Leslie Nielsena dnes, nedokázali představit v nekomediálním filmu, nehledě na jeho charisma, kterým doslova vytahuje film do nadprůměru (ta jeho svérázná nadnesenost a nezaujatost). Humor tu je zábavný a jemně vypointovaný, občas ale zostří a pak se vysmívá mnoha lidským nešvarům (od hlouposti přes přetvářku až k pýše). Dokonalý český dabing v čele s Luďkem Munzarem, Martinem Růžkem a Petrem Olivou jen dávají divákovi vědět, kdo že to ty dabingy dřív tak skvěle uměl, a kdo už je dnes jenom pitomě prasí (no my, kdo jiný). - A proč vlastně chcete do tý Austrálie? - No, protože je to poslední pustá země a já bych si rád zahrál na průkopníka. - Já myslel, že tohle je poslední pustá země a že my jsme průkopníci... ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Podporujte svého šerifa!" je skutečně westernová komedie, ve které jsou oba žánry obsaženy rovným dílem. Humor netlačí na pilu a ani se nesnaží být dojemný, či alespoň v některých momentech nervydrásající. Ač byli všichni skvělí, tohle je film Jamese Garnera, Jacka Elama, Waltera Brennana a Bruce Derna. Neodolatelně neohrabané chlapáctví, hlášky, udivené pohledy a stoický klid prvního jmenovaného jsou prostě neodolatelné. Znamenitý dabing Luďka Munzara mu ještě přidal. Jack Elam, častý westernový herec malých rolí, zde dokázal že je schopným hercem i ve větší a dokonce komické roli. To samé by se dalo napsat i o Brucovi Dernovi, který všechny své westernové roličky s grácií zparodoval. Walter Brennan pak spojil v jeden dva své filmové postoje - komické dědky z Hawksových westernů a hlavního záporáka z "Mého miláčka Klementiny". Film neobsahuje ani žádná zbytečná gesta nebo drahou výpravu. Prostě výborná zábavná konverzačka s inteligentním humorem, sympatickými herci a hláškami, které vždy pobaví. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Nevěstinec „Dům madam Orr“ je zajímavou slovní hříčkou; zdá se, že jde o rafinované šťouchnutí do Williama T. Orra, manažera Warner Bros., s nímž měl James Garner spory. (sator)
  • Šerif Jason McCullough (James Garner) provedl stejnou ukázku excelentní střelby jako Lin McAdam (James Stewart) ve filmu Winchester '73 (1950). Místo podložky ale použil ozdobu indiánského náhrdelníku s dírkou uprostřed. Aby dokázal, že skutečně ozdobu prostřelil, přelepil otvor poštovní známkou. (sator)
  • Název filmu je parodií na samolepku oblíbenou v době, kdy byl vyroben, „Podpořte svou místní policii“, která je součástí hnutí „Zákon a pořádek“. (sator)

Reklama

Reklama