Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Keď som sa na to pozeral v TV, typoval som tomu tak 50% a myslel som si, že budem jeden z mála ktorý dá tomu 4 hviezdičky, pretože mne sa táto komédia zdala byť naozaj vtipná... A preto som zostal prekvapený (milo) aké výsledné hodnotenie to má a že nie som jediný komu sa to páčilo :) . Mne osobne to ako paródia nepripadalo, skôr mi to prišlo ako komédia z prostredia divokého západu niečo na štýl Spenceroviek a Hilloviek. Mimochodom najviac som sa zasmial a to naozaj z veľkej chuti, pri poslednej prestrelke kedy šerif vraví aby prestali strielať :) Kto to videl určite vie o čom hovorím, lebo pri tom jednoducho musela každá tvár žiariť smiechom :). "Šerif sa na koniec do Austrálie nedostal, ale prečítal o nej mnoho knižiek :) " ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

První western, a je lhostejné, že to zrovna byla komendie hodně vtipně koketující s parodií, který jsem jako dítě viděl v kině. To už dnes bohužel neexistuje, jako se mi zdá, že neexistují vtipné a dobře koukatelné parodie. Tehdy jsem také nevěděl, že James Garner mě oslní v Grand Prix, v hlavě mi tenkrát zůstalo plno momentek (například hořící šaty hlavní hrdinky) a replik, z nichž některé se tu objevily. Rád přidám dvě další. Otec a bratři Denbybo se pokoušejí Joea osvobodit a nemohou vytrhnout mříže. Otec: "Ty mříže držej jak evangelium!" Joe: "Taky jsem je pomáhal zdít!". A před útokem Denbyho tlupy dává otec Denby jednomu ze svých synů váček se slovy: "Schovej mi můj umělej chrup, kdyby náhodou něco." Následuje přestřelka, při níž pistolník vyndavá z kapsy na prsou pytlík a nadšeně haleká: "Tati, tvůj umělej chrup. Zachránil mi život!" ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne poriadna westernová paródia, ktorá vznikla v čisto americkej produkcii. Klasických spaghetti-westernov je natočených až príliš a keď sa dostane do tunajších televízií takýto kúsok určite si ho nenechajte ujsť. Príbeh je síce prostučký, ale je to akčné, nápadité, milé a plné naozaj dobrých hlášok. 75%. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Nemam moc rad westerny. Vlastne ani stare filmy (coz je vec co mi casto mi cinefilovsti kamaradi vycitaji), ale tehle film jsem videl bez prehaneni alespon tricetkrat, protoze jako dite jsem jej mel na VHSce... Sice znam nazpamet temer kteroukoliv konfrontaci cerstveho serifa a nicemu, kteri se musi chovat vzorne jak ve skole :-D, ale presto bych se na nej rad jeste nekdy podival. Par hlasek si pamatuji dodnes a scena, kde serif pouzije "zpomalovaci" lano stejne jako dnes pouzivaji policisti zpomalovaci prahy.... Opravdu klasika a s vynikajicim dabingem. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[1,5*]     Značne nepodarený pokus o westernovú komédiu, ktorý pôsobí skôr trápne ako vtipne. A to je v danom žánri dosť zásadný nedostatok. Začiatok je akoby zaseknutý hlboko v čase - pripomína nejakú nepodarenú nemú grotesku. Všetci prihlúplo šaškujú, neustále sa hromadne tlčú, trieskajú po hlave, ohadzujú sa jedlom, či sa hádžu do blata. Herci robia kadejaké grimasy, ktoré majú byť akože hrozne smiešne a trúsia "ohromné" hlášky, na ktorých sa smejú len oni sami. A ani inteligentnými dialógmi film zrovna neoslňuje (čo slovo to perla). Film drží nad vodou James Garner, ktorý je v role šerifa veľmi štýlový a ešte aj Jack Elam (Jake), ktorý ako jediný za niečo stojí po humornej stránke. Vo fádnom scenári trochu vybočuje z radu jedine pasáž s nájomnými zabijakmi.     "Poznal ho niekto?" ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Nevěstinec „Dům madam Orr“ je zajímavou slovní hříčkou; zdá se, že jde o rafinované šťouchnutí do Williama T. Orra, manažera Warner Bros., s nímž měl James Garner spory. (sator)
  • Když při večeři u sebe doma vykládá starosta (Joan Hackett) šerifovi (James Garner) o své dceři, má během rozhovoru ubrousek u krku pokaždé v jiné poloze, aniž by se ho přitom jakkoliv dotýkal. (GordonCZ)
  • Film byl zahrnut do seznamu 500 filmů nominovaných do 100 nejvtipnějších amerických filmů Americkým filmovým institutem. (sator)

Reklama

Reklama